Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΟΥΔΙ
«Μόνη επιλογή να γίνει χώρος πρασίνου»

Ανακοίνωση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Μέρος της έκτασης στο Γουδί, που τελικά θα οδηγηθεί στην πλήρη τσιμεντοποίηση
Μέρος της έκτασης στο Γουδί, που τελικά θα οδηγηθεί στην πλήρη τσιμεντοποίηση
Πλήγμα για το περιβάλλον της Αθήνας, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, την απώλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί. Και σημειώνει: «Η μόνη θεμιτή επιλογή για το Γουδί, είναι η θεσμοθέτησή του ως χώρου πρασίνου υψηλής οικολογικής ποιότητας, με περιορισμένες συμπληρωματικές χρήσεις πολιτισμού, μαζικού αθλητισμού και αναψυχής, προς όφελος των κατοίκων όλου του Λεκανοπεδίου».

Να υπενθυμίσουμε την πρόσφατη απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, να «δωρίσει» στον ερασιτέχνη ΠΑΟ το γήπεδο μπάντμινγκτον στο Γουδί, το οποίο - αφού επεκταθεί - θα γίνει γήπεδο μπάσκετ, αλλά, και τη δυνατότητα που δίνει στην ΠΑΕ ΠΑΟ, να κατασκευάσει γήπεδο ποδοσφαίρου της ομάδας, στον ίδιο χώρο.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, η περιοχή του Γουδιού «είναι ο μόνος χώρος με ικανή έκταση για να αποτελέσει τον πνεύμονα της πόλης, που ταυτόχρονα βρίσκεται σε προνομιακή σχέση εγγύτητας με το κέντρο της». Και αυτό από τη στιγμή που «καθορίζεται οικολογικά από τη σύνδεσή του με τον Υμηττό αποτελώντας το μόνο τρόπο διασύνδεσης αστικού και περιαστικού πρασίνου και από τη ζώνη προστασίας του ποταμού Ιλισού, που διασχίζει ακάλυπτος ολόκληρη την έκταση».

«Από το 1975, οι κάτοικοι του Ζωγράφου, των Αμπελοκήπων, του Παπάγου και των γύρω περιοχών», αναφέρεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, «διεκδικούν το αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα στο πράσινο και την ποιότητα ζωής. Μετά από έντονες κινητοποιήσεις η πρώτη μεταπολεμική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1977 προχώρησε στη θαρραλέα απόφαση να παραχωρήσει μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμυνας 966 στρέμματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Γουδί στους δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου για τη "... δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου..."». Αλλά, όπως τονίζεται: «Από τότε η βούληση του νομοθέτη παραχαράσσεται συνεχώς, ενώ οι ανάγκες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της πρωτεύουσας σε δημόσιους χώρους πρασίνου και ελεύθερης αναψυχής γίνονται πιεστικές».

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ διατύπωσε, στην περίφημη «Χάρτα της καθημερινότητας για το Λεκανοπέδιο», πως στην Αθήνα αναλογούν σήμερα 2,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, σε σύγκριση με τα 7 τ.μ. που αναλογούν κατά μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην ίδια «Χάρτα», έθετε ως στόχο τον πενταπλασιασμό των ζωνών πρασίνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ