Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΣΤΙΒΕΝ ΣΟΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ
Η συμμορία των δώδεκα

Ισως είναι η πρώτη φορά, ελπίζω και η τελευταία, που τόσοι πολλοί - και γνωστοί - πρωταγωνιστές παίζουν σε ένα τόσο ασήμαντο κινηματογραφικό έργο. Που, σημειωτέον, είναι το δεύτερο μέρος! (Δεν είχα δει την πρώτη ταινία (για ποιο λόγο, άλλωστε;) αλλά ακούγεται πως ετούτη είναι πολύ χειρότερη από την πρώτη).

Δώδεκα «σταρ» (όμορφοι, όμορφες, χαριτωμένοι και χαριτωμένες ψηλοί, ψηλές, κοντοί, κοντές), συγκεντρώνονται, λέει, να κάνουν μια ληστεία για να επιστρέψουν τα χρήματα της προηγούμενης ληστείας που είχαν διαπράξει, αφού αυτός που είχανε κλέψει, τους ανακάλυψε και τους έστειλε τελεσίγραφο: Τα λεφτά πίσω ή τη ζωή σας. Τι πρωτοτυπία! Και για Οσκαρ, παρακαλώ!

Αλλά, ακόμα, και αυτή η αφέλεια μπορεί να είχε θέση σε έναν εμπορικό, όπως λέγεται, κινηματογράφο. Ομως, ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης, φαίνεται, δεν μπορούσε να μοιράσει δίκαια τα «κοντινά» των πρωταγωνιστών και παράλληλα να προσέξει και την ίδια την ταινία. Ετσι περιορίστηκε στο πρώτο. Ενα «κοντινό» ο Τζορτζ Κλούνι, ένα ο Μπραντ Πιτ. Ενα η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, ένα και η Τζούλια Ρόμπερτς. Ετσι όμως δε γίνεται ταινία, γίνεται αχταρμάς.

Αυτός ο αχταρμάς, λοιπόν, διαρκεί 126 ολόκληρα πολύτιμα, για τον καθένα, λεπτά. Δυο ώρες και κάτι και ούτε σε μια στιγμή δε σκάει χείλι. Ούτε μια στιγμή δεν ανησυχείς για τη συνέχεια. Απλώς βαριέσαι. Βαριέσαι αφόρητα. Και αν είσαι συναισθηματικός, πληγώνεσαι που τόσος ανθρώπινος κόπος, τόσοι χρήσιμοι ηθοποιοί και τόσο - χρήσιμο - χρήμα πήγε χαμένο. Και πληγώνεσαι ακόμα περισσότερο, αναλογιζόμενος πόσοι απληροφόρητοι θα πέσουν στην παγίδα των τόσων «σταρ», θα πληρώσουν (με το εισιτήριό τους) τα σπασμένα και θα επιφέρουν και κέρδη στους έξυπνους παραγωγούς.

Παίζουν(;): Τζορτζ Κλούνι, Μπραντ Πιτ, Ματ Ντέιμον, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Αντι Γκαρσία, Ντον Τσιντλ, Μπέρνι Μακ, Τζούλια Ρόμπερτς, Κέισι Αφλεκ, Σκοτ Κάαν, Βενσάν Κασέλ, Καρλ Ρέινερ, Ελιοτ Γκουλντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ