ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προς αλλαγή - μαϊμού

Την ερχόμενη Πέμπτη 3 Μάρτη, ξεκινούν οι εργασίες του 7ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Με κεντρικό σύνθημα «αλλάζοντας το ΠΑΣΟΚ, αλλάζουμε την Ελλάδα», φιλοδοξεί να πορευτεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το λαό. Αλλάζει όμως το ΠΑΣΟΚ; Και αν «ναι» προς τα πού; Τι συμπέρασμα βγαίνει από τη μελέτη των «νέων» πολιτικών του θέσεων, όπως αυτές εγκρίθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ;

Ενας από τους βασικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως διατυπώνεται στο κείμενο των θέσεων, είναι η προώθηση με γρήγορους ρυθμούς των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, έτσι όπως αυτές επιβάλλονται από την ΕΕ και το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Τις συνέπειές τους τις έχουν ήδη δοκιμάσει στις πλάτες τους οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός και φτύνουν αίμα κάθε μέρα προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα έτσι όπως τους κατάντησαν οι ελαστικές εργατικές σχέσεις - που συνεχώς γενικεύονται - η διόγκωση της ανεργίας, η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας, η σταδιακή αποσάθρωση της κοινωνικής ασφάλισης.

Πώς απαντάει το ΠΑΣΟΚ σ' αυτή την κατάσταση που βιώνει ο λαός μας; «Κάναμε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της εργασίας αλλά δεν τις ολοκληρώσαμε», επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση στο κείμενο των θέσεων. Να συνεχίσουν λοιπόν και να ολοκληρώσουν όλες αυτές τις αντεργατικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις είναι το ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ «που αλλάζει». Και για να το πετύχουν είναι έτοιμοι να βοηθήσουν για την προώθηση «μιας νέας γενιάς διαρθρωτικών αλλαγών», απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, για να ανταπεξέλθει στο διεθνή ανταγωνισμό και να αυγατίσει τα κέρδη του.

Στα συνεδριακά κείμενα του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν όροι όπως «νέος πατριωτισμός και διεθνισμός» και συνθήματα του παρελθόντος όπως «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Με τα παραπάνω το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά νερά και να πείσει κάποιους καλοπροαίρετους ή μη ενημερωμένους ότι δε συμμερίζεται τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων και δεν είναι δική του πολιτική η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Φυσικά κορυφαίες, σχετικά πρόσφατες, παρεμβάσεις τους ομολογούν το αντίθετο.

- Σχετικά πρόσφατη είναι η επιδεικτική υποστήριξη του αμερικανόπνευστου διχοτομικού σχέδιου Ανάν, υποδεικνύοντας «τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο ελληνοκυπριακό "όχι"».

- Πρόσφατη επίσης ήταν η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την οποία κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να μην αντιμετωπίσουν με «καχυποψία» τις προτάσεις του Μπους για το Ιράκ.

Αλλά και τα ίδια τα κείμενα μιλάνε: Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει «το στείρο αντιαμερικανισμό και τη διαφωνία» και σημειώνει ότι «η αυτόνομη και ισχυρή διεθνή παρουσία της ΕΕ περνάει μέσα από την προώθηση ισότιμων σχέσεων με τις ΗΠΑ»...

Εξάλλου στο ίδιο κείμενο και στο κεφάλαιο με τίτλο: «Ο προσανατολισμός της χώρας», καταγράφεται: «Να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ διεκδικώντας το δικό μας μερίδιο συμμετοχής στη χάραξη της γενικότερης στρατηγικής που αφορά την περιοχή μας». Ολα, μάλιστα, τα παραπάνω «βαφτίζονται» μια «σχεδιασμένη πολιτική ειρήνης και συνεργασίας». Πόσο διαφορετικά βαφτίζουν τους δικούς τους ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις;

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει σαν «καινοτομία» τη «συμμετοχή της βάσης». Για κάθε κίνηση, που ο Γ. Παπανδρέου θεωρεί σημαντική, ζητά και τη λαϊκή... έγκριση. Στην εκλογή του προέδρου, των συνέδρων, δημοψηφίσματα για θέσεις ή τάσεις των φίλων του ΠΑΣΟΚ αλλά και όσων άλλων θέλουν. Ολα αυτά μέσα από διαδικασίες που ξεσηκώνουν πλήθος αντιδράσεων καθώς εμφανίζονται πως συμμετέχουν πολίτες που ούτε ζωγραφιστό θέλουν να βλέπουν το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, όπως επανειλημμένα και επώνυμα κατήγγειλαν στην εφημερίδα μας. Διαδικασίες, που υλοποιούνται χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση, με ένα καθαρά οπαδικό πνεύμα, μια μασκαράτα της ουσιαστικής συμμετοχής στα κοινά του κάθε Ελληνα πολίτη. Είναι και αυτό φαίνεται ένα στοίχημα που έχει βάλει το «ΠΑΣΟΚ που αλλάζει»: να απαξιώσει την ίδια την έννοια της συμμετοχής του πολίτη στα κοινά.

Ολα τα παραπάνω δικαιολογούν την εκτίμηση της συνέχισης και παραπέρα εμβάθυνσης της αντιλαϊκής πορείας του ΠΑΣΟΚ. Της συνέχισης και παραπέρα εμβάθυνσης της συμπόρευσης αυτού του κόμματος με τους σχεδιασμούς και τις δράσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στην ευρύτερη Βαλκανική περιοχή αλλά και όπου γης.

Αποδείχνουν πως η αλλαγή που διαλαλεί σε όλους τους τόνους ο πρόεδρός του και τα άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του, είναι αλλαγή - μαϊμού.

Ας μην τρέφουν λοιπόν αυταπάτες οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ας ξεκαθαρίσουν από τώρα τι μπορούν να περιμένουν από το «αλλαγμένο» ΠΑΣΟΚ. Η «αναγέννησή» του θα περιοριστεί στην ανάδειξη κάποιων νέων προσώπων στα όργανα του κόμματος, που με τη σειρά τους θα συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων τους, με μοναδικό σκοπό και στόχο την ανάληψη εκ νέου της εξουσίας. Στο μεσοδιάστημα θα πιέζουν την κυβέρνηση της ΝΔ να εφαρμόσουν όσα αντεργατικά μέτρα δεν πρόλαβαν οι ίδιοι να ολοκληρώσουν, θα βοηθούν την κυβέρνηση στη χειραγώγηση των συνειδήσεων, θα υπονομεύουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις.

Οσο πιο γρήγορα λοιπόν τους γυρίσουν την πλάτη, όσο πιο γρήγορα στρατευτούν με τους κομμουνιστές και άλλους ριζοσπάστες για την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου, τόσο περισσότερο μπορούν να υπολογίζουν σε καλύτερες μέρες και για τους ίδιους και - πολύ περισσότερο - για τα παιδιά τους.


Β.Α.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Με την «ενότητα της αριστεράς» ενάντια στη λαϊκή συμμαχία

«Μια απλή ανάγνωση των ντοκουμέντων των Συνεδρίων των δύο κομμάτων οδηγεί αβίαστα στην ύπαρξη και καταγραφή διαφορετικής στρατηγικής αλλά και γραμμής και κουλτούρας πάνω σε κρίσιμα ζητήματα». Η διαπίστωση αφορά στις αποφάσεις των Συνεδρίων του ΚΚΕ και του Συνασπισμού και ανήκει σε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΝ, όπως την αποτύπωσε αρθρογραφώντας πριν μία βδομάδα στην «Αυγή». Μέχρι εδώ μπορούμε να συμφωνήσουμε απολύτως. Πράγματι, οι αποφάσεις των Συνεδρίων ομολογούν αγεφύρωτες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων. Αυτό που αρχικά προκαλεί κάποια ερωτηματικά είναι ότι το παραπάνω απόσπασμα εντάσσεται σε ένα μακροσκελές άρθρο που επιδιώκει να επιχειρηματολογήσει για την «εμμονή του ΚΚΕ» στο να αρνείται την «ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς». Μια δεύτερη σκέψη όμως καταλήγει πως ο Συνασπισμός ανασύρει εκ νέου τη σχετική φιλολογία, σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και ψαρέματος σε θολά νερά.

Με δεδομένη λοιπόν την ύπαρξη τεράστιων διαφορών, για ποια ενότητα μπορεί να γίνεται λόγος, σε ποια βάση, με ποιο περιεχόμενο και σε ποια κατεύθυνση. Το ΚΚΕ έχει διατυπώσει με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα πολιτική συμμαχιών, την πολιτική του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία. Για την προώθησή της έχει επεξεργαστεί πολιτική συσπειρώσεων και συνεργασιών στα διάφορα μέτωπα πάλης με στόχους που ικανοποιούν όλες τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Ο ΣΥΝ είναι αντίθετος σ' αυτήν, αντιπαραθέτοντας μια «ενότητα» που αντικειμενικά δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, αφού στο δίλημμα με την εξουσία των μονοπωλίων ή με το λαό ενάντιά της, απαντά με το «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» όπου «ο άνθρωπος θα είναι πάνω από τα κέρδη». Δηλαδή, συνύπαρξη κερδών και εργαζομένων. Μια «ενότητα» που την αντιλαμβάνεται ως μια πράξη που θα συνομολογηθεί σε επίπεδο κορυφών, μακριά από διεργασίες στη βάση και που θα υπηρετεί διαχειριστικές εντός του συστήματος αντιλήψεις, οι οποίες όπου εφαρμόστηκαν αποδείχτηκαν επιζήμιες για τους εργαζόμενους.

Βεβαίως η συνεργασία και η συμμαχία οικοδομούνται σε πολύ συγκεκριμένη βάση και με πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση πάντα σε συνάρτηση με την προοπτική που θέλει να υπηρετήσουν. Αλήθεια, σήμερα μια πιθανή συνεργασία μεταξύ δυνάμεων που ο ίδιος ο ΣΥΝ ομολογεί ότι τίποτα το κοινό δε διαθέτουν, ποιον θα εξυπηρετούσε. Πόσο μακρόπνοο θα ήταν ένα τέτοιο εγχείρημα και τι είδους επίδραση θα είχε στο λαό η με μαθηματική ακρίβεια κατάρρευσή του σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Η ηγεσία του ΣΥΝ πολλές φορές προσπαθώντας να προσδιορίσει κάπως την πρότασή της περί «ενότητας» αναφέρει ορισμένα πεδία δράσης, όπου κατά τη γνώμη της μπορεί να επιτευχθεί. Για παράδειγμα το 35ωρο, το δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα, κ.ά. Βεβαίως για επιμέρους στόχους στο μαζικό κίνημα δε χρειάζονται συμφωνίες σε επίπεδο κορυφών για να προωθηθούν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει αυτοί οι στόχοι να υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα, να βρίσκονται σε αντίθεση με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Ομως και εδώ υπάρχουν ορισμένες πλευρές που η ηγεσία του ΣΥΝ φαίνεται πως θέλει να ξεχνά, για να ξεχάσει κι ο λαός τη στάση της. Στο 35ωρο για παράδειγμα, ο Συνασπισμός δεν υιοθέτησε την πολύ συγκεκριμένη πρόταση του ΚΚΕ για 35 ώρες δουλιάς οριοθετημένες όμως σε 5ημερη βδομάδα με 7ωρο, με αύξηση αποδοχών και διεύρυνση άλλων δικαιωμάτων. Γιατί άραγε; Αντ' αυτού αντέταξε ένα γενικό και αόριστο 35ωρο κατά τα πρότυπα αυτού που εφαρμόστηκε στη Γαλλία, το οποίο όχι μόνο απέτυχε παταγωδώς αλλά απέβη σε βάρος εργασιακών δικαιωμάτων. Βεβαίως δεν μπορεί να διεκδικείς 35ωρο χωρίς να εναντιώνεσαι στην πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στην ίδια την ΕΕ, οπαδός της οποίας είναι ο ΣΥΝ.

Εγκαλεί ο Συνασπισμός το ΚΚΕ γιατί αρνείται, λέει, την κοινή δράση και τη συνεργασία για το «ευρωσύνταγμα». Ομως κι εδώ οι θέσεις των δύο κομμάτων είναι ριζικά αντίθετες. Το ΚΚΕ λέει όχι σε κάθε «ευρωσύνταγμα» όπως όχι λέει και στη μήτρα που το γέννησε, την ίδια την ΕΕ. Ο ΣΥΝ λέει όχι σ' αυτό το «ευρωσύνταγμα», υπερασπιζόμενος την ΕΕ και σκορπώντας αυταπάτες πως αυτή ακυρώνοντας τον ίδιο της τον εαυτό και τους στόχους που θέλει να υπηρετήσει με το «ευρωσύνταγμα», θα φτιάξει ένα καλύτερο. Πόσο συμβάλλει αυτή του η θέση στην ουσιαστική, σε βάθος ενημέρωση του λαού και τέτοια δεν μπορεί να νοείται χωρίς αποκάλυψη στις λαϊκές συνειδήσεις του χαρακτήρα της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικής δύναμης και της ανάγκης έντασης της πάλης εναντίον της, ώστε και τα λαϊκά συμφέροντα να διασφαλίζονται και να ανοίγει ο δρόμος προς μια φιλολαϊκή προοπτική. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι τις περισσότερες από τις συνθήκες που αποτέλεσαν τον προάγγελο του «ευρωσυντάγματος» ο ΣΥΝ τις έχει ψηφίσει, έχοντας μάλιστα αποδεχτεί την κύρωσή τους από τη Βουλή και έχοντας στο παρελθόν αρνηθεί το αίτημα του ΚΚΕ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Η κοινή λογική βέβαια λέει ότι η συμμαχία μεταξύ κομμάτων πρέπει να αποσκοπεί σε πολύ υψηλότερους στόχους από τους προαναφερόμενους. Στα παραπάνω πεδία θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να συμπέσουν δυνάμεις στο μαζικό κίνημα, στο εργατικό συνδικαλιστικό και ευρύτερα το λαϊκό και να αγωνιστούν από κοινού για την απόσπαση κάποιων κατακτήσεων. Η συμμαχία ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βάζει πλώρη για πιο μακριά και τόσο πιο σταθερή θα είναι, τόσο μεγαλύτερη δυναμική θα έχει, τόσο περισσότερο θα συνεγείρει και θα εμπνέει, όσο θα αποτελεί το επισφράγισμα της συμμαχίας ανάμεσα σε κοινωνικές δυνάμεις, την έκφραση σε πολιτικό επίπεδο κινηματικών διαδικασιών μέσα στην εργατική τάξη, στο λαό.

Το ζήτημα της συνεργασίας και της συμμαχίας δεν ενδείκνυται προς εκμετάλλευση για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Οποιος το πράττει προσφέρει χείριστες υπηρεσίες στο ίδιο το λαϊκό κίνημα και στην επιτακτική σήμερα ανάγκη γιγάντωσής του για την ανάδειξη των σύγχρονων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας και της διεκδίκησης ικανοποίησής τους. Για το ΚΚΕ ο λαός και τα κινήματά του είναι το κατεξοχήν πεδίο όπου κρίνεται η ειλικρίνεια ή η υποκρισία όσων μιλούν στο όνομα της ενότητας και της κοινής δράσης. Το ίδιο θα συνεχίσει την προσπάθειά του για τη δημιουργία συσπειρώσεων, για συμμαχία και μέτωπο λαϊκό σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, με προοπτική τη λαϊκή εξουσία, πιστεύοντας ακράδαντα πως αυτή είναι η μόνη διέξοδος προς όφελος του λαού και αντικρούοντας με αποφασιστικότητα αντιλήψεις που θέλουν να υπονομεύσουν αυτή του την προσπάθεια.


Β.Ν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολα για το κεφάλαιο!

Η είδηση πέρασε στα ψιλά αλλά έχει ξεχωριστή πολιτική και συμβολική σημασία. Την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του γερμανικού κολοσσού της «Ντόιτσε Μπανκ» Ζ. Ακερμαν, προκειμένου να τον ενημερώσει «για το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της κυβέρνησης»...

Το ζήτημα είναι ότι πριν καν η κυβέρνηση προβεί στις αναμενόμενες εξαγγελίες για το σχέδιο ξεπουλήματος που έχει καταστρώσει για τις δημόσιες επιχειρήσεις και την κρατική περιουσία, σπεύδει να ενημερώσει έγκυρα και «κατ' ιδίαν» τους εκπροσώπους των μονοπωλίων. Ανάλογη συνάντηση είχε την ίδια μέρα ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης με 20μελή αμερικανική αντιπροσωπεία, παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή Τσαρλς Ρις, με στόχο τη συμμετοχή μεγάλων πολυεθνικών «στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ειδικότερα στο ευρυζωνικό διαδίκτυο»...

Η πρεμούρα των κυβερνώντων είναι ιδιαίτερα εύγλωττη για τις προθέσεις τους και τα σχέδιά τους για το επόμενο διάστημα. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση τα δίνει όλα προκειμένου να προσελκύσει ξένες «επενδύσεις», πουλώντας ταυτόχρονα το παραμύθι ότι μέσω αυτών των επενδύσεων θα έρθει η πολυπόθητη «ανάπτυξη» και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Δε διστάζει μάλιστα να εμφανίσει ως προϋπόθεση για την έλευση του ξένου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, την κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων αλλά και την κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που έχει απομείνει για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτή την κατεύθυνση θα ρίξει όλες τις δυνάμεις της το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Δε θα ήταν υπερβολή να εκτιμήσει κανείς ότι οι αποικιακού τύπου συμβάσεις της δεκαετίας του '50 για την εισβολή του ξένου κεφαλαίου, θα φαντάζουν «εθνικά περήφανες» μπροστά στις «επενδυτικές συμφωνίες» που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η Κυβερνητική Επιτροπή έχει εγκρίνει εδώ και τρεις βδομάδες ένα σχέδιο για να «ξεκολλήσουν» ορισμένα μεγάλα επιχειρηματικά «σχέδια επενδύσεων» μεγαλοξενοδόχων, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα πετύχει η κυβέρνηση εκεί που δεν πέτυχε το ΠΑΣΟΚ...

Παράλληλα με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, προχωρεί με εντεινόμενους ρυθμούς στην προσφορά πάσης φύσεων κινήτρων (διάβαζε «γην και ύδωρ») στο μεγάλο κεφάλαιο. Δάση, ποτάμια, ακτές, οικόπεδα, αρχαιολογικοί χώροι, αέρας, προσφέρονται άνευ όρων και ανταλλαγμάτων, με την προσδοκία ότι οι πολυεθνικές θα ευαρεστηθούν να ανοίξουν «κάποιες δουλιές».

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η «εξυγίανση» των λεγόμενων ΔΕΚΟ, ώστε στη συνέχεια να πουληθούν ως λαχταριστά φιλέτα στις πολυεθνικές. Το αντεργατικό πακέτο για την εθελούσια έξοδο του ΟΤΕ ανοίγει το δρόμο. Οι υπουργοί που συμμετείχαν στην προχτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δε μάσησαν τα λόγια τους: «Ο ΟΤΕ θα πρέπει να εξυγιανθεί και να δουλέψει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σαν πραγματική ιδιωτική επιχείρηση», τόνισε ωμά ο Γ. Αλογοσκούφης. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μιχ. Λιάπης: «Από δω και πέρα πρέπει να επικρατήσουν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία και τις καινούριες εργασιακές σχέσεις», τόνισε, επιχειρώντας να δικαιολογήσει το νεοφιλελεύθερο εγχείρημα στο όνομα ότι «η ελληνική κοινωνία θέλει να λειτουργούν έτσι οι επιχειρήσεις ώστε να μη δημιουργούνται φαινόμενα δημόσιων ή ακόμα και ιδιωτικών επιχειρήσεων που προκαλούν μόνο χρέη και ελλείμματα». Η κατάργηση της μονιμότητας, δηλαδή κάθε είδους ασφάλειας και σταθερής εργασίας, είναι μόνο η αρχή για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα καλούνται διαρκώς να παραιτούνται από δικαιώματα και κατακτήσεις στο όνομα «να μη γίνει ο ΟΤΕ δεύτερη "Ολυμπιακή"». Προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης όμως απέναντι στις πολυεθνικές είναι ο ΟΤΕ ως ΑΕ «να λειτουργήσει στη νέα απελευθερωμένη αγορά με στρατηγική συμμαχία αλλά και το κατάλληλο μάνατζμεντ»...

Παρόμοιες είναι και οι κυβερνητικές επιδιώξεις στη ΔΕΗ, όπου η "εκπαραθύρωση" του "εκσυγχρονιστή" διευθύνοντος συμβούλου την περασμένη βδομάδα, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης εντατικοποίησης των προσπαθειών για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να δουλεύει για τους «χονδρεμπόρους και προμηθευτές» ιδιώτες, καθώς η κυβέρνηση προχωρά στην «ουσιαστική απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών».

Η ένταση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης από την κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με τη γενικότερη επέλαση των πολυεθνικών που φέρει τον κωδικό «στρατηγική της Λισαβόνας» και στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ.

Η κυβέρνηση έχει κάνει δική της υπόθεση «το πώς θα κάνουμε πιο εντατική και πιο αποτελεσματική τη διαδικασία της Λισαβόνας».

Οπως δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης μετά τη συνάντηση που είχε στο Μ. Μαξίμου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ.Κ. Τρισέ, η στρατηγική της Λισαβόνας «είναι κάτι που αφορά και την Ελλάδα και αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης».

Με αυτά τα δεδομένα πραγματικά επιβάλλεται να σημάνει συναγερμός προκειμένου οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την ασυμβίβαστη αντίστασή τους, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αντίστασης ορθώνοντας εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, στην κατεύθυνση προς το δικό τους νικηφόρο δρόμο προς την εξουσία. Τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια εξυπηρετούνται περίφημα με την εκμετάλλευση της ίδιας της σαπίλας του συστήματος και τους θεσμούς. Οι εργαζόμενοι όμως δεν έχουν την πολυτέλεια να «χαζεύουν» παρακολουθώντας την περιφορά της σήψης τους....


Π.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ