Κυριακή 27 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προς αλλαγή - μαϊμού

Την ερχόμενη Πέμπτη 3 Μάρτη, ξεκινούν οι εργασίες του 7ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Με κεντρικό σύνθημα «αλλάζοντας το ΠΑΣΟΚ, αλλάζουμε την Ελλάδα», φιλοδοξεί να πορευτεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το λαό. Αλλάζει όμως το ΠΑΣΟΚ; Και αν «ναι» προς τα πού; Τι συμπέρασμα βγαίνει από τη μελέτη των «νέων» πολιτικών του θέσεων, όπως αυτές εγκρίθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ;

Ενας από τους βασικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως διατυπώνεται στο κείμενο των θέσεων, είναι η προώθηση με γρήγορους ρυθμούς των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, έτσι όπως αυτές επιβάλλονται από την ΕΕ και το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Τις συνέπειές τους τις έχουν ήδη δοκιμάσει στις πλάτες τους οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός και φτύνουν αίμα κάθε μέρα προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα έτσι όπως τους κατάντησαν οι ελαστικές εργατικές σχέσεις - που συνεχώς γενικεύονται - η διόγκωση της ανεργίας, η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας, η σταδιακή αποσάθρωση της κοινωνικής ασφάλισης.

Πώς απαντάει το ΠΑΣΟΚ σ' αυτή την κατάσταση που βιώνει ο λαός μας; «Κάναμε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της εργασίας αλλά δεν τις ολοκληρώσαμε», επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση στο κείμενο των θέσεων. Να συνεχίσουν λοιπόν και να ολοκληρώσουν όλες αυτές τις αντεργατικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις είναι το ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ «που αλλάζει». Και για να το πετύχουν είναι έτοιμοι να βοηθήσουν για την προώθηση «μιας νέας γενιάς διαρθρωτικών αλλαγών», απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, για να ανταπεξέλθει στο διεθνή ανταγωνισμό και να αυγατίσει τα κέρδη του.

Στα συνεδριακά κείμενα του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν όροι όπως «νέος πατριωτισμός και διεθνισμός» και συνθήματα του παρελθόντος όπως «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Με τα παραπάνω το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά νερά και να πείσει κάποιους καλοπροαίρετους ή μη ενημερωμένους ότι δε συμμερίζεται τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων και δεν είναι δική του πολιτική η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Φυσικά κορυφαίες, σχετικά πρόσφατες, παρεμβάσεις τους ομολογούν το αντίθετο.

- Σχετικά πρόσφατη είναι η επιδεικτική υποστήριξη του αμερικανόπνευστου διχοτομικού σχέδιου Ανάν, υποδεικνύοντας «τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο ελληνοκυπριακό "όχι"».

- Πρόσφατη επίσης ήταν η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την οποία κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να μην αντιμετωπίσουν με «καχυποψία» τις προτάσεις του Μπους για το Ιράκ.

Αλλά και τα ίδια τα κείμενα μιλάνε: Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει «το στείρο αντιαμερικανισμό και τη διαφωνία» και σημειώνει ότι «η αυτόνομη και ισχυρή διεθνή παρουσία της ΕΕ περνάει μέσα από την προώθηση ισότιμων σχέσεων με τις ΗΠΑ»...

Εξάλλου στο ίδιο κείμενο και στο κεφάλαιο με τίτλο: «Ο προσανατολισμός της χώρας», καταγράφεται: «Να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ διεκδικώντας το δικό μας μερίδιο συμμετοχής στη χάραξη της γενικότερης στρατηγικής που αφορά την περιοχή μας». Ολα, μάλιστα, τα παραπάνω «βαφτίζονται» μια «σχεδιασμένη πολιτική ειρήνης και συνεργασίας». Πόσο διαφορετικά βαφτίζουν τους δικούς τους ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις;

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει σαν «καινοτομία» τη «συμμετοχή της βάσης». Για κάθε κίνηση, που ο Γ. Παπανδρέου θεωρεί σημαντική, ζητά και τη λαϊκή... έγκριση. Στην εκλογή του προέδρου, των συνέδρων, δημοψηφίσματα για θέσεις ή τάσεις των φίλων του ΠΑΣΟΚ αλλά και όσων άλλων θέλουν. Ολα αυτά μέσα από διαδικασίες που ξεσηκώνουν πλήθος αντιδράσεων καθώς εμφανίζονται πως συμμετέχουν πολίτες που ούτε ζωγραφιστό θέλουν να βλέπουν το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, όπως επανειλημμένα και επώνυμα κατήγγειλαν στην εφημερίδα μας. Διαδικασίες, που υλοποιούνται χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση, με ένα καθαρά οπαδικό πνεύμα, μια μασκαράτα της ουσιαστικής συμμετοχής στα κοινά του κάθε Ελληνα πολίτη. Είναι και αυτό φαίνεται ένα στοίχημα που έχει βάλει το «ΠΑΣΟΚ που αλλάζει»: να απαξιώσει την ίδια την έννοια της συμμετοχής του πολίτη στα κοινά.

Ολα τα παραπάνω δικαιολογούν την εκτίμηση της συνέχισης και παραπέρα εμβάθυνσης της αντιλαϊκής πορείας του ΠΑΣΟΚ. Της συνέχισης και παραπέρα εμβάθυνσης της συμπόρευσης αυτού του κόμματος με τους σχεδιασμούς και τις δράσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στην ευρύτερη Βαλκανική περιοχή αλλά και όπου γης.

Αποδείχνουν πως η αλλαγή που διαλαλεί σε όλους τους τόνους ο πρόεδρός του και τα άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του, είναι αλλαγή - μαϊμού.

Ας μην τρέφουν λοιπόν αυταπάτες οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ας ξεκαθαρίσουν από τώρα τι μπορούν να περιμένουν από το «αλλαγμένο» ΠΑΣΟΚ. Η «αναγέννησή» του θα περιοριστεί στην ανάδειξη κάποιων νέων προσώπων στα όργανα του κόμματος, που με τη σειρά τους θα συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων τους, με μοναδικό σκοπό και στόχο την ανάληψη εκ νέου της εξουσίας. Στο μεσοδιάστημα θα πιέζουν την κυβέρνηση της ΝΔ να εφαρμόσουν όσα αντεργατικά μέτρα δεν πρόλαβαν οι ίδιοι να ολοκληρώσουν, θα βοηθούν την κυβέρνηση στη χειραγώγηση των συνειδήσεων, θα υπονομεύουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις.

Οσο πιο γρήγορα λοιπόν τους γυρίσουν την πλάτη, όσο πιο γρήγορα στρατευτούν με τους κομμουνιστές και άλλους ριζοσπάστες για την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου, τόσο περισσότερο μπορούν να υπολογίζουν σε καλύτερες μέρες και για τους ίδιους και - πολύ περισσότερο - για τα παιδιά τους.


Β.Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ