ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούλη 1997
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το κοινό ανακοινωθέν Σημίτη - Ντεμιρέλ

Του Ορέστη ΚΟΛΟΖΩΦ

Στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός της χώρας καθώς και ο πρόεδρος της Τουρκίας υπέγραψαν ένα σημαντικό κείμενο αρχών που καθορίζει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι δύο πλευρές δεσμεύονται να κινηθούν για τον καθορισμό των μεταξύ τους σχέσεων. Στο ανακοινωθέν σημειώνεται πως ύστερα από πρόσκληση της υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ έγινε η συνάντηση των δύο υπουργών των Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου και Ισμαϊλ Τζεμ και ακόμα έγινε γνωστό ότι το κείμενο διατύπωσαν οι Αμερικανοί και ο Ελληνας και ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών το αποδέχτηκαν.

Είναι φανερό πως ένα τέτοιο κείμενο δεν ετοιμάζεται από τη μία μέρα στην άλλη. Ασφαλώς έχουν προηγηθεί μυστικές διαβουλεύσεις και επαφές είτε άμεσες είτε έμμεσες μέσω ΗΠΑ ή και πιθανά άλλων καναλιών. Προκύπτει επομένως ζήτημα της ποιότητας των ενημερώσεων που η ελληνική κυβέρνηση κάνει προς την ελληνική Βουλή και τα κόμματα. Τα όσα λέγονται σχετικά με το ότι το ντοκουμέντο παρουσιάστηκε στη Μαδρίτη και πως δεν υπήρξε καμία προεργασία, δεν πείθουν, για τον απλούστατο λόγο ότι ένα τέτοιο ντοκουμέντο όσο καθαρό και αν είναι στις διατυπώσεις, δεν υπογράφεται αμέσως μετά από μια ανάγνωση χωρίς ανάλυση των διατυπώσεών του. Οι ισχυρισμοί από τους πρωταγωνιστές της υπογραφής αυτής της συμφωνίας, ότι όντως έτσι έχουν τα πράγματα, δηλαδή ότι το κείμενο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Μαδρίτη, δεν κάνουν τίποτε άλλο απ' το να μας πείθουν για την ανειλικρίνεια των ισχυρισμών τους. Αν πράγματι έτσι έχουν εξελιχτεί τα πράγματα τότε, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός των Εξωτερικών, θα έπρεπε να παραιτηθούν για την προχειρότητα με την οποία λειτούργησαν. Αντίθετα πιστεύουμε πως υπήρξαν και χρόνος και δυνατότητες που αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση για να εξετάσουν τόσο την ουσία όσο και τις διατυπώσεις που υπάρχουν στο κείμενο και που με τη συμφωνία και των δύο πλευρών είδε το φως της δημοσιότητας στη Μαδρίτη. Επομένως πρόκειται για μια συνειδητή και ελεγμένη σε βάθος ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Με το κείμενο αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μυστικής διπλωματίας με την οποία καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες αυτού του κειμένου. Επίσης επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι υπάρχει πλαίσιο που επεξεργάστηκαν οι ΗΠΑ και έχουν αποδεχτεί οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας που καθορίζει σε γενικές γραμμές το καθεστώς του Αιγαίου. Υπενθυμίζουμε τα κύρια σημεία του κοινού ανακοινωθέντος πριν περάσουμε στο σχολιασμό του.

"... Και οι δύο χώρες θα αναλάβουν προσπάθεια να ακολουθήσουν διμερείς σχέσεις που θα βασίζονται σε:

- Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη και τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

- Σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας.

- Σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

- Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους.

- Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξηγήσεις.

- Δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας".

Οι μονομερείς ενέργειες

Το κείμενο μιλάει για "νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα" που αναρωτιέται κανείς, τι εννοεί με αυτή τη διατύπωση, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα αναγνωρίζει σαν υπαρκτό πρόβλημα μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Τα συμφέροντα αυτά συνδέονται στη συνέχεια με ζητήματα "ασφάλειας" και "εθνικής κυριαρχίας".

Εμμεσα το κείμενο αποδέχεται την αρχή της ευθυδικίας που επίμονα επικαλείται η Τουρκία για την ικανοποίηση των διεκδικήσεων που κατά καιρούς προβάλλει. Είναι επίσης σαφές ότι η αναφορά σε ζητήματα ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί παρά να αφορά πέρα από τα προηγούμενα και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα 12 μίλια και με τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου.

Στην προτελευταία παράγραφο του κειμένου δεσμεύονται οι δύο πλευρές να μην προβούν σε μονομερείς ενέργειες "ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξηγήσεις". Τι μπορεί να σημαίνει και αυτή η διατύπωση;

1. Ποιες μπορεί να είναι οι μονομερείς ενέργειες από τη μεριά της Τουρκίας; Η κατάληψη βραχονησίδας ή η διακήρυξη κυριαρχίας σε βραχονησίδα ή μικρό νησί. Ακόμα η παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας ή κάτι ανάλογο που έχει σχέση με το σημερινό καθεστώς του Αιγαίου. (Οχι πάντως της Κύπρου η οποία δεν αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Μαδρίτης).

2. Ποιες μπορεί να είναι οι μονομερείς ενέργειες από μέρους της Ελλάδας; Η παραπέρα ενίσχυση στα νησιά του Αιγαίου και η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, δηλαδή να επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Ενέργεια που σύμφωνα με όσα διατυπώνονται στο κείμενο θα θεωρηθεί "μονομερής".

Στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεσμεύεται με αντάλλαγμα να μην υπάρξουν προκλήσεις στο Αιγαίο, από την Τουρκία, να μην προχωρήσει στην επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της στα 12 μίλια. Αν προχωρήσει, σημαίνει ότι νομιμοποιείται η Τουρκία να αντιδράσει, όπως ακριβώς νομιμοποιείται και η Ελλάδα να αντιδράσει εάν η Τουρκία προβεί σε μονομερείς ενέργειες.

Με αυτόν τον τρόπο οι Αμερικανοί κατάφεραν να περάσουν την άποψή τους ότι στο Αιγαίο υπάρχουν "ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδας και Τουρκίας, που πρέπει να διευθετηθούν, αξιολογώντας νόμιμες και υπαρκτές τις αιτιάσεις των δύο πλευρών". Για τους Αμερικανούς έχουν την ίδια βαρύτητα, η όποια προκλητική ενέργεια της Τουρκίας η οποία παραβιάζει τη συμφωνία της Λωζάνης και η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια.

Η αιτία πολέμου

Πρέπει να σημειωθεί ακόμα η υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης όταν σε όλους τους τόνους υπογραμμίζει ότι έχει αναχαιτίσει το casus belli (σ. σ. αιτία πολέμου) ενώ αναγνωρίζει πως εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.

Πράγματι στην τελευταία παράγραφο του κειμένου οι δύο πλευρές δεσμεύονται να διευθετούν τις διαφορές τους "με ειρηνικά μέσα στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας".

Η διατύπωση αυτή δεν εξασφαλίζει την Ελλάδα σε καμία περίπτωση από το casus belli.

3. Το casus belli ψηφίστηκε από την τουρκική Βουλή και εξακολουθεί να ισχύει. Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιχειρήσει να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, σύμφωνα με όσα υπογράφτηκαν στη Μαδρίτη, θα πρέπει να αναζητήσει συναινετικές διαδικασίες με την Τουρκία, ώστε να μην ανατρέξουν οι πλευρές στη χρήση βίας ή στην απειλή βίας. Διαφορετικά θα πρόκειται για μονομερή ενέργεια της Ελλάδας που θα έχει σαν απάντηση από μέρους της Τουρκίας την ενεργοποίηση του casus belli.

Είναι φανερό πως σε κάποια στιγμή των διαδικασιών συνεννόησης η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι δε θα κάνει χρήση του δικαιώματός της για επέκταση στα 12 μίλια οπότε και δεν υπάρχει πια κανένας λόγος η Τουρκία να προβάλει την προειδοποίηση του casus belli, το οποίο όμως σαν απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης θα εξακολουθεί να λειτουργεί και μπορεί να ενεργοποιηθεί και μάλιστα μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης, νόμιμα πλέον από τους Τούρκους.

Στην πραγματικότητα αυτό που ντε φάκτο διαμορφώθηκε μετά την κρίση στα Ιμια, δηλαδή η ύπαρξη καθεστώτος περιορισμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο, μετά τη Μαδρίτη έχει πάρει και τη θεσμική του έκφραση.

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση του νέου καθεστώτος στο Αιγαίο, που αποτελεί μέρος του γενικότερου συστήματος που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ να επιβάλλουν στην περιοχή, με την ολοκλήρωση αυτών των προσπαθειών τους. Το σύστημα αυτό επίσης συμπεριλαμβάνει το Κυπριακό, το ζήτημα της FYROM αλλά και γενικότερες διευθετήσεις που σχετίζονται με την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου.

Η κυβέρνηση Σημίτη γνωρίζει πολύ καλά τις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ. Σήμερα ακόμα και για τους πιο δύσπιστους είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και χωρίς πολλά προσχήματα, έχει επιλέξει το ρόλο της εξυπηρέτησης των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής δε θα περιοριστούν μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ούτε θα επηρεάσουν αρνητικά μόνο τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Μια τέτοια πολιτική αν συνεχιστεί θα φέρει τη χώρα μας σε αντιπαράθεση με τις προοδευτικές δυνάμεις της περιοχής και με τους λαούς που παλεύουν ενάντια στην αρπακτική πολιτική που ασκούν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή μας.

Επομένως οι πατριωτικές, όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της χώρας μας θα πρέπει να εγκρίνουν τις αντιστάσεις σε αυτή την ξενόδουλη πολιτική που ακολουθείται από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που έχει όμως την πλήρη υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χωρίς μια ευρύτερη συνεννόηση των δυνάμεων που θέλουν να αντισταθούν στους ιμπεριαλιστές, χωρίς τη δημιουργία ενός ευρύτερου δημοκρατικού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου που να συσπειρώσει τον λαό μας γύρω από στόχους άσκησης μιας φιλολαϊκής πολιτικής, μιας πολιτικής που θα έρχεται σε σύγκρουση με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας, οι επιμέρους αντιστάσεις δεν αρκούν για να επιβάλλουν αλλαγές στην πολιτική που ασκείται σήμερα.

Του Ορέστη ΚΟΛΟΖΩΦ

Στα Δωδεκάνησα και Ιόνια νησιά, η ίδια γεύση

Στα Δωδεκάνησα κατευθύνεται ένα μεγάλο ποσοστό της τουριστικής κίνησης, γεγονός που αποτελεί ευχή και κατάρα για τους εργαζόμενους του κλάδου. Ευχή γιατί τους εξασφαλίζει ένα μεροκάματο και κατάρα γιατί πρόκειται για ένα "μαύρο" μεροκάματο, που βάζει σε δοκιμασία τα νεύρα και την υγεία τους.

Στην Κω,λόγου χάρη, πριν καλά καλά ξεκινήσει η σεζόν, φάνηκε τι θα γινόταν στη συνέχεια. Η εντατικοποίηση και τα "εκβιαστικά πακέτα" έδιναν κι έπαιρναν. Σε επιχειρήσεις, όπως το "Κυπριώτης Βίλατζ",δόθηκαν σε δύο εργαζόμενες 15 "ρεπό" τιμωρίας, κάτι σαν διαθεσιμότητα, επειδή σε μια αναχώρηση ξέχασαν να βάλουν σαπούνι στο δωμάτιο. Κι αυτό, όταν έχουν να τακτοποιήσουν πάνω από 21 δωμάτια! Και ήταν αυτός ο επιχειρηματίας που πριμοδοτήθηκε με μερικά δισεκατομμύρια από το κράτος για να κατασκευάσει πισίνα αθλητικών διαστάσεων.

Στα ξενοδοχεία "Ραμίρα Μπιτς" και "Νόριντα" - πρώτης κατηγορίας και τα δύο ιδιοκτησίας Μήτση - οι εργαζόμενοι εργάζονται από τα τέλη του Μάρτη και μόλις πρόσφατα πληρώθηκαν τον Απρίλη, ενώ κι εδώ εφαρμόστηκαν τα εκβιαστικά πακέτα. Στο "κλαμπ Μεντιτερανέ" οι τετραωρίτες είναι καθεστώς! Μια εργαζόμενη στο ξενοδοχείο "Ατλαντίς" απολύθηκε επειδή ήταν έγκυος!

Στο "Μάτζικ Λάιφ" πριν από ένα μήνα απολύθηκαν 14 εργαζόμενοι και η υπόθεσή τους βρίσκεται στα δικαστήρια. Αυτή ήταν η τιμωρία τους, γιατί την προηγούμενη της απόλυσής τους "τόλμησαν" να επισκεφτούν την Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να ενημερωθούν για το μισθό που δικαιούνται!

Την ίδια στιγμή τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για αύξηση των αφίξεων του Ιούνη κατά 19%. Βέβαια, αυτό δεν εμποδίζει την Ενωση Ξενοδόχων να μιλάει για τουριστική κρίση.

Η Κική Μακρή,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δωδεκανήσων και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, τόνισε στο "Ρ": "Η παρέμβαση του κράτους είναι μηδαμινή. Οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται κανονικά, δεν τους κολλιούνται τα ένσημα κ. ά. Γι' αυτό το Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία ζητάνε τη στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και να ξαναγυρίσει στο υπουργείο Εργασίας. Ενας επιθεωρητής είναι αδύνατον να καλύψει το βόρειο συγκρότημα της Δωδεκανήσου. Ενα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι αλλοδαποί. που χρησιμοποιούνται σε καθεστώς "μαύρης εργασίας" ως μοχλός πίεσης στους νόμιμους εργαζόμενους. Οι παρεμβάσεις μας σε χώρους δουλιάς είναι συνεχείς, προσπαθούμε να δραστηριοποιήσουμε τους εργαζόμενους, να τους ενημερώσουμε ότι η λύση των προβλημάτων δε θα έρθει ουρανοκατέβατη, αλλά πρέπει να αγωνιστούν και να την επιβάλουν".

Στη Ζάκυνθο

Στη Ζάκυνθο η γεύση είναι ίδια, μεσαιωνικό καθεστώς επικρατεί σε πολλά ξενοδοχεία. Στη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή μονάδα, η "Zante Royal Palace" έφτασε στο σημείο η επιχείρηση να δώσει εντολή στους "σεκιούριτι" να διενεργούν προσωπικά έλεγχο στον κάθε εργαζόμενο!

Επίσης σε ξενοδοχεία, όπως το "Zante Park",το "Paradise",το "Kaptain",το "Diana",το "Palace" κ. ά., έχουν τοποθετηθεί ακόμα και κάμερες παρακολούθησης,ενώ στο έπακρο έχει φτάσει η ψυχολογική βία που ασκείται στους εργαζόμενους!

Φέτος η κίνηση είναι αυξημένη κατά 10% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, οι περισσότεροι τουρίστες διοχετεύονται από τις εταιρίες σε μεγάλα ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα τα μικρότερα να απασχολούν εργαζόμενους για 3 ή και 4 μέρες τη βδομάδα, με άστατο ωράριο και βέβαια με μείωση αποδοχών! Πολλοί είναι φέτος οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, κυρίως όσοι εργάζονται σε εστιατόρια και άλλες επισιτιστικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι.

Και στη Ζάκυνθο εφαρμόζονται τα πακέτα, κυρίως σε ό,τι αφορά στα ένσημα, για παράδειγμα η "Zante Royal Palace" θα κολλήσει φέτος 110 ένσημα στους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το πόσες μέρες θα εργαστούν! Οι συλλογικές συμβάσεις δεν τηρούνται, ενώ τείνουν να καταργηθούν οι ειδικότητες και ο καθορισμός των καθηκόντων! Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ανύπαρκτη, ενώ οι αλλοδαποί ξεπερνούν τις 4.000 σε σύνολο 10.000 εργαζομένων στο νησί!

"ΜΕΡΙΝΤΙΕΝ"
Παίρνει πίσω κατακτήσεις

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι

Το ξενοδοχείο "Μεριντιέν" συγκαταλέγεται στα καλύτερα της πρωτεύουσας, ωστόσο στα τέλη του προηγούμενου χρόνου μαύρα σύννεφα άρχισαν να καλύπτουν τα αστέρια του. Οι 280 εργαζόμενοι, για πρώτη φορά στα δεκαοκτώ χρόνια της λειτουργίας του, είδαν να αμφισβητούνται δικαιώματά τους.

Τα προβλήματα άρχισαν πριν από οχτώ περίπου μήνες όταν αναγγέλθηκε στο προσωπικό ότι το μάνατζμεντ του ξενοδοχείου - το οποίο ανήκει στον όμιλο Βαρδινογιάννη - θα παραχωρηθεί στον όμιλο του επιχειρηματία Δασκαλαντωνάκη.Εκτοτε οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι μια σειρά παροχές (επιδόματα πολυετίας, άδειες, επιδόματα αδείας, δώρα), που δίνονταν από το 1981, θα καταργηθούν. Μάλιστα, οι οικονομικές παροχές θα αρχίζουν να συμψηφίζονται στις τρέχουσες αυξήσεις των συλλογικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι για αρκετό καιρό να μην πάρουν καμία αύξηση!

Ταυτόχρονα, η επιχείρηση πραγματοποίησε και απολύσεις.Αρχικά απολύθηκε ο μάγειρας Α. Τσούνης,πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου για "ανάρμοστη συμπεριφορά", μετά από 17 χρόνια υπηρεσίας στο ξενοδοχείο. Επίσης, μετά από 17 χρόνια απολύθηκε και ο αποθηκάριος, ενώ άλλοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, όταν η επιχείρηση προχώρησε ταυτόχρονα και σε 11 προσλήψεις.

Ενα ακόμα θέμα που προβληματίζει τους εργαζόμενους είναι και οι πληροφορίες που έχουν σχετικά με το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στα ξενοδοχεία του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, όπου - εκτός των άλλων - δεν έχει επιβιώσει κανένα σωματείο.

Κάτω από το βάρος αυτών των εξελίξεων, οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις και η επιχείρηση διαμηνύει ότι "η απάντησή της θα είναι κεραυνοβόλα"!Στο μεταξύ έχουν πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας δύο συναντήσεις, στις οποίες ο εκπρόσωπος της επιχείρησης δήλωσε ότι αυτή δεν είναι βιώσιμη και προκειμένου να μη γίνουν απολύσεις, θα γίνει μείωση αποδοχών. Ωστόσο, το ξενοδοχείο έχει περίπου τρία δισεκατομμύρια τζίρο το χρόνο.

Το επιχείρημα της εργοδοσίας ότι μπορεί να καταργήσει τις παροχές, μια και η χορήγησή τους δεν απορρέει από συλλογική σύμβαση, το αντικρούει η νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ,η οποία σε έγγραφό της προς το Σωματείο τονίζει: "Η χορήγηση αυξημένων αδειών και επιδόματος πολυετίας, που δε συμψηφίζεται στις λοιπές αποδοχές (βλ. ανακοίνωση από 2.6.1981 της επιχείρησης), αποτελούν όρους των εργασιακών συμβάσεων του προσωπικού. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν αργίες πέρα από τις νόμιμες, εφόσον η επιχείρηση ακολουθούσε πάγια ορισμένη πρακτική. Επομένως, η εργοδότρια εταιρία δεν μπορεί να υπαναχωρήσει και να καταργήσει μονομερώς τους σχετικούς όρους των συμβάσεων". Τέλος, η ΓΣΕΕ δήλωσε ότι θα συμπαρασταθεί στις όποιες ενέργειες του σωματείου για την αντιμετώπιση μιας "γενικευμένης επίθεσης της εργοδοσίας, με σκοπό να καταργήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Βάσω ΝΙΕΡΗ

Λύνουν και δένουν οι μεγαλοξενοδόχοι

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλες τις τουριστικές περιοχές αναστενάζουν κάτω από ένα καθεστώς πλήρους ασυδοσίας στην "καρδιά" της τουριστικής περιόδου

Κάθε χρόνο και χειρότερα ή κάθε πέρσι και καλύτερα είναι το σλόγκαν που επικρατεί στο χώρο των εργαζομένων στον τουρισμό για να περιγράψει στη ραγδαία επιδείνωση των προβλημάτων. Η φετινή σεζόν ήδη έχει φτάσει στην κορύφωσή της και χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα αναστενάζουν κάτω από την πίεση, την εντατικοποίηση, τις εργασιακές σχέσεις - "λάστιχο". Την αγωνία αν θα καταφέρουν να συμπληρώσουν τα εκατό μεροκάματα που απαιτούνται για τη χειμερινή επιδότηση, την οποία ο υπουργός Εργασίας απειλεί να καταργήσει (!), και για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι μεγαλοξενοδόχοι λύνουν και δένουν, αφού η κυβέρνηση, με την τουριστική πολιτική που ακολουθεί, φροντίζει γι' αυτούς πριν απ' αυτούς. Κυρίαρχοι του παιχνιδιού, λοιπόν, δε διστάζουν να ζητάνε και βοήθεια για την κατάργηση του τελευταίου οχυρού των εργαζομένων του κλάδου, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας!

Φέτος, η κλαδική Ομοσπονδία κάτω από το βάρος των προβλημάτων αναγκάστηκε, από κοινού με τη ΓΣΕΕ, να πραγματοποιήσει περιοδείες κύρια σε άκρως τουριστικές περιοχές. Το Ναύπλιο, η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος ήταν μερικές από τις περιοχές όπου βρέθηκαν μέχρι τώρα συνδικαλιστές. Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Χρήστος Κατσώτης,περιόδευσε στην Κέρκυρα και την Κρήτη και τόνισε στο "Ρ": "Ο κλάδος έχει καταντήσει ξέφραγο αμπέλι. Η Κέρκυρα φέτος δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση που είναι ιδιαίτερα μειωμένη. Τα γεγονότα στην Αλβανία συντέλεσαν σ' αυτό. Αρκετά ξενοδοχεία υπολειτουργούν και οι εργαζόμενοι υποαπασχολούνται με 3 και 4 ημερομίσθια το μήνα! Μάλιστα στο ξενοδοχείο "Κόρφου Διβάνη Παλλάς" έχουμε και ιδιωτικά συμφωνητικά,στα οποία αναφέρεται ότι λόγω της κρίσης ο εργαζόμενος αποδέχεται να απασχολείται έως και 3 μέρες τη βδομάδα και σε καμία περίπτωση πάνω από 12 μέρες το μήνα! Εμείς εκτιμάμε ότι οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για τη μείωση της τουριστικής κίνησης και δε θα πρέπει να επιτρέπεται στο όνομα αυτής η πλήρης αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Σ' αυτή την κατεύθυνση έγινε και η παρέμβασή μας για να διασφαλιστεί η πλήρης απασχόληση. Η πολιτεία επιτέλους να πάρει μέτρα. Δεν μπορεί ο υπουργός Εργασίας να προβαίνει σε δηλώσεις για "επανεξέταση" του χειμερινού επιδόματος, οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει αναστάτωση στον κλάδο, δεδομένου ότι για πολλούς είναι το κύριο εισόδημά τους το χειμώνα.Μάλιστα στην Κέρκυρα οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου".

Οι εργαζόμενοι στη Ζάκυνθο αγκομαχούν κάτω από το βάρος των προβλημάτ

Οι εργαζόμενοι στη Ζάκυνθο αγκομαχούν κάτω από το βάρος των προβλημάτων, τα οποία δυστυχώς κάθε χρόνο γίνονται και περισσότερα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ