Κυριακή 27 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΜΕΡΙΝΤΙΕΝ"
Παίρνει πίσω κατακτήσεις

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι

Το ξενοδοχείο "Μεριντιέν" συγκαταλέγεται στα καλύτερα της πρωτεύουσας, ωστόσο στα τέλη του προηγούμενου χρόνου μαύρα σύννεφα άρχισαν να καλύπτουν τα αστέρια του. Οι 280 εργαζόμενοι, για πρώτη φορά στα δεκαοκτώ χρόνια της λειτουργίας του, είδαν να αμφισβητούνται δικαιώματά τους.

Τα προβλήματα άρχισαν πριν από οχτώ περίπου μήνες όταν αναγγέλθηκε στο προσωπικό ότι το μάνατζμεντ του ξενοδοχείου - το οποίο ανήκει στον όμιλο Βαρδινογιάννη - θα παραχωρηθεί στον όμιλο του επιχειρηματία Δασκαλαντωνάκη.Εκτοτε οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι μια σειρά παροχές (επιδόματα πολυετίας, άδειες, επιδόματα αδείας, δώρα), που δίνονταν από το 1981, θα καταργηθούν. Μάλιστα, οι οικονομικές παροχές θα αρχίζουν να συμψηφίζονται στις τρέχουσες αυξήσεις των συλλογικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι για αρκετό καιρό να μην πάρουν καμία αύξηση!

Ταυτόχρονα, η επιχείρηση πραγματοποίησε και απολύσεις.Αρχικά απολύθηκε ο μάγειρας Α. Τσούνης,πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου για "ανάρμοστη συμπεριφορά", μετά από 17 χρόνια υπηρεσίας στο ξενοδοχείο. Επίσης, μετά από 17 χρόνια απολύθηκε και ο αποθηκάριος, ενώ άλλοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, όταν η επιχείρηση προχώρησε ταυτόχρονα και σε 11 προσλήψεις.

Ενα ακόμα θέμα που προβληματίζει τους εργαζόμενους είναι και οι πληροφορίες που έχουν σχετικά με το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στα ξενοδοχεία του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, όπου - εκτός των άλλων - δεν έχει επιβιώσει κανένα σωματείο.

Κάτω από το βάρος αυτών των εξελίξεων, οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις και η επιχείρηση διαμηνύει ότι "η απάντησή της θα είναι κεραυνοβόλα"!Στο μεταξύ έχουν πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας δύο συναντήσεις, στις οποίες ο εκπρόσωπος της επιχείρησης δήλωσε ότι αυτή δεν είναι βιώσιμη και προκειμένου να μη γίνουν απολύσεις, θα γίνει μείωση αποδοχών. Ωστόσο, το ξενοδοχείο έχει περίπου τρία δισεκατομμύρια τζίρο το χρόνο.

Το επιχείρημα της εργοδοσίας ότι μπορεί να καταργήσει τις παροχές, μια και η χορήγησή τους δεν απορρέει από συλλογική σύμβαση, το αντικρούει η νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ,η οποία σε έγγραφό της προς το Σωματείο τονίζει: "Η χορήγηση αυξημένων αδειών και επιδόματος πολυετίας, που δε συμψηφίζεται στις λοιπές αποδοχές (βλ. ανακοίνωση από 2.6.1981 της επιχείρησης), αποτελούν όρους των εργασιακών συμβάσεων του προσωπικού. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν αργίες πέρα από τις νόμιμες, εφόσον η επιχείρηση ακολουθούσε πάγια ορισμένη πρακτική. Επομένως, η εργοδότρια εταιρία δεν μπορεί να υπαναχωρήσει και να καταργήσει μονομερώς τους σχετικούς όρους των συμβάσεων". Τέλος, η ΓΣΕΕ δήλωσε ότι θα συμπαρασταθεί στις όποιες ενέργειες του σωματείου για την αντιμετώπιση μιας "γενικευμένης επίθεσης της εργοδοσίας, με σκοπό να καταργήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Βάσω ΝΙΕΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν υποχρεωτικές Συμβάσεις και επίδομα για όλους τους ανέργους (2023-02-17 00:00:00.0)
Σκέτη κοροϊδία η πρόταση των εργοδοτών για την κλαδική ΣΣΕ (2019-12-25 00:00:00.0)
Απεργίες και κινητοποιήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις (2019-06-11 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και την εντατικοποίηση (2019-03-21 00:00:00.0)
Σύμβαση μιας μέρας! (2005-09-18 00:00:00.0)
Σχέδιο σύμβασης για γιατρούς από την ΟΣΝΙΕ (1998-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ