ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ «G8»
Συναινέσεις και αντιθέσεις

Διαδηλωτές ενάντια στη Σύνοδο του «G8», καίνε ένα ομοίωμα του Προέδρου Μπους μαζί με μια σημαία των «Μακντόναλς»

Eurokinissi

Διαδηλωτές ενάντια στη Σύνοδο του «G8», καίνε ένα ομοίωμα του Προέδρου Μπους μαζί με μια σημαία των «Μακντόναλς»
ΚΑΝΑΝΑΣΚΙΣ.-

Οι διαδηλώσεις κατά της «Ομάδας των Οκτώ» συνεχίζονται και χτες οι διαδηλωτές έφθασαν σε απόσταση αναπνοής από την κόκκινη ζώνη απαγόρευσης, όταν διαδηλωτές και εκατοντάδες αυτοκίνητα απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στο θέρετρο των Βραχωδών Ορέων, όπου και λαμβάνει χώρα η ετήσιος Σύνοδος του «G8». Μία Σύνοδος όπου τα πάντα έχουν τεθεί επί τάπητος, ενώ οι διαφωνίες κυρίως μεταξύ των Ευρωπαίων και του Αμερικανού Προέδρου δε λείπουν.

Οι διαφωνίες αυτές εστιάστηκαν χτες κυρίως όσον αφορά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην παλαιστινιακή ηγεσία και το ίδιο το παλαιστινιακό κράτος. Σύμφωνα με αναλυτές, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει χάσμα μεταξύ τους, όπου από τη μία βρίσκεται ο Μπους, λαμβάνοντας μία πολύ επιθετική στάση απέναντι στην παλαιστινιακή αρχή και από την άλλη οι Ευρωπαίοι, με εξαίρεση το Βρετανό πρωθυπουργό, να εναντιώνονται σε αυτή τη θέση και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ να δηλώνει στο περιθώριο της Συνόδου ότι όσο ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ παραμένει Πρόεδρος, θα είναι ο «συνομιλητής μας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, διαφωνίες υπάρχουν και στο μεγάλο θέμα της φετινής ατζέντας που δεν είναι άλλο από την Αφρική. Από χτες, στο Κανανάσκις βρίσκονται και διάφοροι Αφρικανοί ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι, ενώ ουδείς δε γνωρίζει ακριβώς ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων όσον αφορά το ύψος της βοήθειας, ή την υιοθέτηση ως έχει του πακέτου βοήθειας με το πρόγραμμα NEPAD, καθώς Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία πιέζουν ασφυκτικά ώστε να υπάρξει μία πιο «γενναιόδωρη» προσέγγιση ως προς τη βοήθεια για την ανάπτυξη της Αφρικής, όπως υποστηρίζουν.

Πάντως εκτός των διαφωνιών υπάρχουν και διάφορα ζητήματα στα οποία μάλιστα οι «Οκτώ» συμφώνησαν και υπέγραψαν την κοινή τους απόφαση. Οπως ανακοινώθηκε το «G8» συμφώνησε στη διαγραφή χρέους ύψους 1 δισ. δολαρίων των φτωχότερων χωρών του κόσμου. Οι εισηγητές της πρότασης για διαγραφή των χρεών - που υποστηρίχτηκε θερμά από τον Καναδά, τη Βρετανία και τη Γερμανία - ελπίζουν ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, θα χρησιμοποιηθούν σε επενδύσεις στον τομέα της υγείας και της παιδείας.

Ωστόσο, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή δεν είναι αρκετή, καθώς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει την απώλεια εσόδων των αφρικανικών χωρών, που προκύπτει από τη σημαντική μείωση στις τιμές των πρώτων υλών - όπως το βαμβάκι και ο καφές.

Το δέλεαρ της Ρωσίας

Παράλληλα, οι ηγέτες των επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου αποφάσισαν εξάλλου να δεχτούν τη Ρωσία ως ισότιμο μέλος του «G8» έως το 2006, με τη Ρωσία να φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής του «G8» το ίδιο έτος.

«Ο κόσμος αλλάζει. Η Ρωσία έχει αποδείξει πως έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων του κόσμου, που αντιμετωπίζουμε όλοι μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του «G8» και προστίθεται ότι «αυτή η απόφαση αντανακλά τη σημαντική οικονομική και δημοκρατική μεταρρύθμιση που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα υπό την ηγεσία του Προέδρου Πούτιν».

Αναφορικά με τη Ρωσία, τα ανταλλάγματα μάλλον ήταν πολλά και από τις δύο πλευρές. Κατ' αρχάς, υπήρξε συμφωνία για τη διασφάλιση των ρωσικών αποθεμάτων πλεονάσματος πλουτωνίου για στρατιωτική χρήση. Η συμφωνία συνάφτηκε ανάμεσα στους ηγέτες της Ομάδας των Επτά και τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, στόχος της οποίας είναι να αποφευχθεί ενδεχόμενη χρησιμοποίηση του πλουτωνίου αυτού από τρομοκράτες για την κατασκευή «βρώμικης βόμβας», οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν ποσό 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πρόγραμμα διασφάλισης του ρωσικού πλουτωνίου. Οι έξι άλλες χώρες που συμμετέχουν στην «Ομάδα των Οκτώ» δηλαδή η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία δεσμεύτηκαν να συμβάλουν επίσης με το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα χρήματα αυτά αποφασίστηκε να δοθούν μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα ετών.

Τέλος, το «G8» ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποτροπή επιθέσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ιδιαιτέρως για την ενίσχυση της ασφάλειας των πτήσεων. Τα μέτρα, τα οποία θεωρούνται ως η απάντηση των ισχυρών της Γης στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, προβλέπουν αλλαγές στα ταξιδιωτικά έγγραφα, αυστηρότερους ελέγχους των ταξιδιωτών από τον Οκτώβρη και ηλεκτρονικούς ελέγχους στα κιβώτια εμπορευμάτων.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Στη σκιά των σκανδάλων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Για τον Αμερικανό Πρόεδρο τα πράγματα, ως συνήθως, είναι πολύ απλά. Ερωτώμενος για το σκάνδαλο της WorldCom, που συνταράσσει Αμερική και Ευρώπη, απάντησε πολύ ...απλά ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι λογιστικού ελέγχου και δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας...

Ωστόσο, ουδείς δε φαίνεται να εφησυχάζει παρά τις προτροπές και τις καθυσηχαστικές δηλώσεις του Αμερικανοί Προέδρου. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, θεωρείται δεδομένο ότι ο αντίκτυπος που θα έχει στις τράπεζες η σχεδόν βέβαιη χρεοκοπία της WorldCom, θα είναι τουλάχιστον ισχυρός, αλλά όχι επικίνδυνος, καθώς όπως υποστηρίζουν, οι τράπεζες σοφά ποιούσες είχαν ακολουθήσει την οδό του δανεισμού διά κοινοπραξιών, ώστε ο κίνδυνος να διασπείρεται σε μεγάλο βαθμό, ενώ παράλληλα έχουν ασφαλίσει τα δάνειά τους σε μεγάλο βαθμό.

Τα μέχρι τώρα τραπεζικά χρέη της WorldCom είτε από απευθείας δανεισμό είτε από ομολογιακά δάνεια υπολογίζονται σε 30 δισ. δολάρια και σύμφωνα με τη Merill Lynch, τις μεγαλύτερες ζημιές μεταξύ 500 εκ. δολαρίων και 1 δισ. δολαρίων να κληθούν να αντιμετωπίσουν η Citigroup και η JP Morgan Chase. Οι άλλες τράπεζες, που επίσης εκτιμάται ότι θα πληγούν είναι οι Mellon, Bank One και Bank of America, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ποιες αμερικανικές ασφαλιστικές θα πληγούν, λόγω κατοχής ομολογιακών τίτλων του καταρρέοντος τηλεπικοινωνιακού κολοσσού. Στην Ευρώπη, η κατάσταση είναι πιο σαφής καθώς, όλες οι εμπλεκόμενες τράπεζες και ασφαλιστικές έσπευσαν να προβούν σε έστω και συνοπτικές ανακοινώσεις.

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο εξονυχιστικών ερευνών από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται αυτό το διάστημα και η αμερικανική εταιρία Qwest, η οποία διαχειρίζεται δίκτυα οπτικών ινών. Οι έρευνες των αμερικανικών αρχών γύρω από την εταιρία ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτη και έχουν σκοπό να ελέγξουν το κατά πόσον οι πρακτικές που χρησιμοποίησε η εταιρία για την καταγραφή κύκλου εργασιών ύψους 1,4 δισ. δολαρίων από την πώληση της πρόσβασης στο δίκτυό της κινούνται στο πλαίσιο των σχετικών κανονισμών.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Εντονο παρασκήνιο για τη συνέχιση της αμερικανικής παρουσίας

ΜΑΝΙΛΑ.--

Γενική σύγχυση επικρατούσε χτες στην υπό την Πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο κυβέρνηση των Φιλιππίνων, καθώς δεν ήταν σαφές εάν ο αντιπρόεδρος Τεοφίστο Γκουινγκόνα, ο οποίος είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην επέκταση/ παράταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, για να εξαναγκαστεί στη συνέχεια σε παραίτηση, θα παραμείνει τελικά στη θέση του υπουργού Εξωτερικών ή όχι. Ο Γκουινγκόνα σε συνέντευξη Τύπου διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπέβαλε παραίτηση, παρότι λίγες μόλις ώρες νωρίτερα η Πρόεδρος Αρόγιο ανακοίνωνε πως «έκανε δεκτή την παραίτησή του», ακριβώς...

Ο προεδρικός εκπρόσωπος Σιλβέστρ Αφάμπλ έκανε λόγο για «δικό του λάθος» στη δημοσιοποίηση της γραπτής ανακοίνωσης της Αρόγιο, με την οποία αποδεχόταν την παραίτηση: «δεν ήταν για δημοσίευση, ήταν για σκίσιμο και πέταγμα στο καλάθι των αχρήστων». Φαίνεται πως η Αρόγιο τελικά «έπεισε», σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών, τον Γκουινγκόνα να δεχτεί την απόφασή της να δώσει στον αμερικανικό στρατό το «πράσινο φως» να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της χώρας, με το πρόσχημα του πολέμου «κατά της τρομοκρατίας». Υποτίθεται ότι οι «ασκήσεις», με αφορμή τις οποίες ο αμερικανικός στρατός επιχειρεί στην περιοχή θα έληγαν τον επόμενο μήνα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ