Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Στη σκιά των σκανδάλων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Για τον Αμερικανό Πρόεδρο τα πράγματα, ως συνήθως, είναι πολύ απλά. Ερωτώμενος για το σκάνδαλο της WorldCom, που συνταράσσει Αμερική και Ευρώπη, απάντησε πολύ ...απλά ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι λογιστικού ελέγχου και δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας...

Ωστόσο, ουδείς δε φαίνεται να εφησυχάζει παρά τις προτροπές και τις καθυσηχαστικές δηλώσεις του Αμερικανοί Προέδρου. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, θεωρείται δεδομένο ότι ο αντίκτυπος που θα έχει στις τράπεζες η σχεδόν βέβαιη χρεοκοπία της WorldCom, θα είναι τουλάχιστον ισχυρός, αλλά όχι επικίνδυνος, καθώς όπως υποστηρίζουν, οι τράπεζες σοφά ποιούσες είχαν ακολουθήσει την οδό του δανεισμού διά κοινοπραξιών, ώστε ο κίνδυνος να διασπείρεται σε μεγάλο βαθμό, ενώ παράλληλα έχουν ασφαλίσει τα δάνειά τους σε μεγάλο βαθμό.

Τα μέχρι τώρα τραπεζικά χρέη της WorldCom είτε από απευθείας δανεισμό είτε από ομολογιακά δάνεια υπολογίζονται σε 30 δισ. δολάρια και σύμφωνα με τη Merill Lynch, τις μεγαλύτερες ζημιές μεταξύ 500 εκ. δολαρίων και 1 δισ. δολαρίων να κληθούν να αντιμετωπίσουν η Citigroup και η JP Morgan Chase. Οι άλλες τράπεζες, που επίσης εκτιμάται ότι θα πληγούν είναι οι Mellon, Bank One και Bank of America, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ποιες αμερικανικές ασφαλιστικές θα πληγούν, λόγω κατοχής ομολογιακών τίτλων του καταρρέοντος τηλεπικοινωνιακού κολοσσού. Στην Ευρώπη, η κατάσταση είναι πιο σαφής καθώς, όλες οι εμπλεκόμενες τράπεζες και ασφαλιστικές έσπευσαν να προβούν σε έστω και συνοπτικές ανακοινώσεις.

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο εξονυχιστικών ερευνών από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται αυτό το διάστημα και η αμερικανική εταιρία Qwest, η οποία διαχειρίζεται δίκτυα οπτικών ινών. Οι έρευνες των αμερικανικών αρχών γύρω από την εταιρία ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτη και έχουν σκοπό να ελέγξουν το κατά πόσον οι πρακτικές που χρησιμοποίησε η εταιρία για την καταγραφή κύκλου εργασιών ύψους 1,4 δισ. δολαρίων από την πώληση της πρόσβασης στο δίκτυό της κινούνται στο πλαίσιο των σχετικών κανονισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ