ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Δικαιολογεί την ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ η κυβέρνηση
  • Αποκαλυπτική παρέμβαση της Ελληνίδας ΥΠΕΞ στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής
  • Βουλευτές ΚΚΕ: Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έκαναν δραματική την κατάσταση στα Βαλκάνια

Η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη όχι μόνο δεν καταδίκασε χτες την ωμή παρέμβαση των Αμερικανών στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ (που αποκαλύφθηκε με τη διαρροή εγγράφου της πρεσβείας τους στα Σκόπια), αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ έφτασε στο σημείο και να τη δικαιολογήσει.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας και παρά τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών, αρνήθηκε να τοποθετηθεί πάνω στις ενέργειες των Αμερικανών. Ουσιαστικά, δε, τις δικαιολόγησε, λέγοντας ότι «οι φίλοι και οι εταίροι» ασχολούνται με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ γιατί θα επιθυμούσαν να μην υπάρχει καν το θέμα, προκειμένου τα Σκόπια να μπουν απρόσκοπτα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι πρέσβεις όλων των μεγάλων χωρών ασχολούνται με το θέμα, είπε η Ντ. Μπακογιάννη και απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Τώρα ανακαλύψατε ότι ο ΟΗΕ επηρεάζεται από τις ΗΠΑ;». Σε μια άλλη αποστροφή της ομιλίας της για το ίδιο θέμα, είπε ότι είναι άλλο το ενδιαφέρον και η υποβοήθηση από κάποια χώρα και άλλο τυχόν απόπειρα απαξίωσης και υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης.

Κατά τα άλλα, η υπουργός δεν προσέφερε κάποιο νέο στοιχείο, απλώς επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιμένει για μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος με μία ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Αναφερόμενη στις τελευταίες προτάσεις του Αμερικανού διαπραγματευτή Μ. Νίμιτς, είπε ότι δεν είναι οι τελικές και περιέχουν θέματα στα οποία η Ελλάδα συμφωνεί, θέματα που διαφωνεί, ενώ υπάρχουν και ζητήματα που χρειάζονται αποσαφήνιση.

Η Ντ. Μπακογιάννη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι ότι καλλιεργεί έναν ακραίο εθνικισμό «του 19ου αιώνα» και είπε ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα η ΠΓΔΜ να προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με δύο εκπροσώπους, έναν από κάθε πλευρά.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης σημείωσε την παραδοχή της υπουργού ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις, αλλά υπογράμμισε ότι η Ντ. Μπακογιάννη αποφεύγει να πει το παραμικρό για την ουσία αυτής της αμερικανικής παρέμβασης. Υπενθύμισε ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια έγινε δραματική εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, που οδήγησαν στις αποσχίσεις και τη δημιουργία νέων κρατών στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι ιμπεριαλιστές, είπε, πάντα αξιοποιούν υπαρκτά ή ανύπαρκτα ζητήματα της περιοχής προκειμένου να παρεμβαίνουν και τόνισε ότι το συμφέρον των λαών της περιοχής δεν περνάει μέσα από την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο βουλευτής κάλεσε την Ντ. Μπακογιάννη να πει στην Επιτροπή εάν ζητήθηκαν εξηγήσεις από τους Αμερικανούς για την ωμή παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις, αλλά η υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να πει το παραμικρό. Το ΚΚΕ, είπε, εκτιμά ότι οι λαοί της περιοχής έχουν περισσότερα θέματα που τους ενώνουν από όσα τους χωρίζουν και πρέπει να ζουν ειρηνικά χωρίς εθνικιστικές και αλυτρωτικές εξάρσεις και εδαφικές αξιώσεις. Για δε την ονομασία της ΠΓΔΜ επανέλαβε τη θέση του Κόμματος ότι πρέπει να υπάρξει λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Με τη σειρά της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη κάλεσε την υπουργό να πει εάν το αμερικανικό έγγραφο είναι αληθινό και εάν η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με μεσολαβητή τον Μ. Νίμιτς. Εμείς, τόνισε, δε χρειαζόμασταν την αποκάλυψη του εγγράφου της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια για να καταλάβουμε ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στην περιοχή. Εκανε αναφορά στο Κόσσοβο, που από επαρχία της Σερβίας με ιμπεριαλιστική παρέμβαση έγινε «κράτος» και κατήγγειλε ότι στα Βαλκάνια, με πρόσχημα τις γλώσσες που μιλιούνται στην περιοχή, παίζονται παιχνίδια για τη δημιουργία εθνοτήτων και κρατών. Η Λ. Κανέλλη ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για αλλαγή του ρόλου των ΗΠΑ μετά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές και την πιθανή αλλαγή ηγεσίας και υπενθύμισε ότι οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία έγιναν επί προεδρίας του «δημοκρατικού» Κλίντον.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Α. Λοβέρδος είπε ότι η τελευταία πρόταση Νίμιτς εμπεριέχει τον κίνδυνο της διπλής ονομασίας της γειτονικής χώρας και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση. Ο Γ. Μπανιάς από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι ΗΠΑ στο θέμα της ονομασίας ρίχνουν συνεχώς το μπαλάκι στην Ελλάδα, ενώ ο Κ. Βελόπουλος του ΛΑ.Ο.Σ. έκανε λόγο για απαράδεκτη πρόταση Νίμιτς.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Στην αντεπίθεση περνά ο Εφραίμ

Με επιστολή του στον Αρειο Πάγο διαμαρτύρεται για την εντολή του αντιπροέδρου του, Ι. Παπανικολάου, να δημοσιευτεί άμεσα η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης που δικαιώνει το δημόσιο

Στην αντεπίθεση περνά ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ για να διατηρήσει τις «ιερές μπίζνες» και στέλνει μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν είναι διατεθειμένος να αναγνωρίσει την κυριαρχία του ελληνικού δημοσίου στη λίμνη Βιστονίδα και στις παραλίμνιες εκτάσεις.

Με επιστολή του χτες ο Εφραίμ - μέσω των νομικών συμβούλων του - προς τους πρόεδρο, εισαγγελέα και αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Β. Νικολόπουλο, Γ. Σανιδά και Ι. Παπανικολάου, αντίστοιχα, διαμαρτύρεται για την εντολή του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ι. Παπανικολάου, να εκδοθεί άμεσα η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης που δικαίωνε το δημόσιο σε σχέση με την κυριότητα της λίμνης Βιστονίδας και των γύρω περιοχών πλην της νησίδας Αντά Μπουρού. Υπενθυμίζεται ότι ο επιθεωρητής δικαστηρίων και αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ι. Παπανικολάου, στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενήργησε, έκρινε ότι η πρόεδρος του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης όφειλε να είχε δημοσιεύσει την απόφαση υπέρ του δημοσίου, καθώς είχε πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των δικαστών (2-1 υπέρ του ελληνικού δημοσίου) και ότι δεν μπορούσε να υπάρξει παραίτηση ή συμβιβασμός των διαδίκων μετά τη συζήτηση της υπόθεσης.

Στην επιστολή του ο Εφραίμ σημειώνει ότι είναι «ανεπίτρεπτη» η εντολή για δημοσίευση της απόφασης και προσθέτει: «Στην προκειμένη περίπτωση διατηρείται η εκκρεμοδικία και μπορούν οι διάδικοι να επαναφέρουν την αγωγή προς συζήτηση». Δηλαδή, ο Εφραίμ υποστηρίζει ότι η υπόθεση μπορεί εκ νέου να συζητηθεί στο ακροατήριο και όχι να δημοσιευτεί η απόφαση, όπως αποφάνθηκε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ι. Παπανικολάου.

Μάλιστα, ο Εφραίμ σε ρόλο κήνσορα αναφέρει ότι «με τον τρόπο αυτό πλήττονται ανεπανόρθωτα το κύρος και η ηθική αυθεντία της δικαιοδοτικής λειτουργίας» και ότι δημιουργείται κίνδυνος «για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης(...) αλλά και την ίδια τη διάκριση των εξουσιών και τη λειτουργία του πολιτεύματος».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή της έσπευσε να πανηγυρίσει ότι περιέρχεται οριστικά η κυριότητα της λίμνης Βιστονίδας και των γύρω περιοχών στο δημόσιο. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι μετά τις εγκληματικές ενέργειες του δημοσίου (επί κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) να απεμπολήσει τα δικαιώματά του για χάρη του Εφραίμ, ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι να κατοχυρώσει το δημόσιο τα δικαιώματά του στη λίμνη Βιστονίδα. Νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι δεν μπορεί αυτοδικαίως να κριθεί άκυρη η δίκη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν με ένδικο μέσο προσβληθεί η προηγούμενη απόφαση.

Βέβαια, υπάρχει πρόβλημα για τα πειθαρχικά όργανα και τον Αρειο Πάγο, καθώς για τεσσεράμισι χρόνια δε δημοσιεύτηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης. Τώρα έρχεται ο Αρειος Πάγος πολύ καθυστερημένα να ελέγξει για τη μη δημοσίευση της απόφασης του δικαστηρίου.

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ
Προσφυγή κατά παράνομων γνωμοδοτήσεων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, ζητώντας την ακύρωση της 161/08 γνωμοδότησης του Ε΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που αφορά έκταση 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Η έκταση αυτή συγκαταλέγεται στα γνωστά και αμαρτωλά συμβόλαια που υπογράφτηκαν μεταξύ δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου. Η εν λόγω γνωμοδότηση ανοίγει το δρόμο για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και την οικοπεδοποίησή τους.

Η συγκεκριμένη έκταση είχε χαρακτηριστεί το 1934 ως δάσος χθαμηλόν (σ.σ. χαμηλό) από την επιτροπή απαλλοτριώσεων και το 1971 ως κοινόχρηστο δάσος από την επιτροπή οριστικών διανομών.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στη γνωμοδότησή του χαρακτήρισε «δασική έκταση» τα 8.600 στρέμματα της Ουρανούπολης και όχι «δάσος», παρά τη μειοψηφία αντιπροέδρου ότι το ΝΣΚ είναι αναρμόδιο. Η διαφορά ανάμεσα σε «δασική έκταση» και «δάσος» είναι ότι η δασική έκταση θα μπορούσε ακόμη και να οικοπεδοποιηθεί.

Στην προσφυγή τους, οι δασολόγοι υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις είναι παράνομες και ακυρωτέες, γιατί εκδόθηκαν από παντελώς αναρμόδια όργανα, ενώ θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί από τις δασικές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση αυτή του ΝΣΚ έγινε δεκτή από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδη και απεστάλη προς εφαρμογή σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ