Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ
Προσφυγή κατά παράνομων γνωμοδοτήσεων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, ζητώντας την ακύρωση της 161/08 γνωμοδότησης του Ε΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που αφορά έκταση 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Η έκταση αυτή συγκαταλέγεται στα γνωστά και αμαρτωλά συμβόλαια που υπογράφτηκαν μεταξύ δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου. Η εν λόγω γνωμοδότηση ανοίγει το δρόμο για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και την οικοπεδοποίησή τους.

Η συγκεκριμένη έκταση είχε χαρακτηριστεί το 1934 ως δάσος χθαμηλόν (σ.σ. χαμηλό) από την επιτροπή απαλλοτριώσεων και το 1971 ως κοινόχρηστο δάσος από την επιτροπή οριστικών διανομών.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στη γνωμοδότησή του χαρακτήρισε «δασική έκταση» τα 8.600 στρέμματα της Ουρανούπολης και όχι «δάσος», παρά τη μειοψηφία αντιπροέδρου ότι το ΝΣΚ είναι αναρμόδιο. Η διαφορά ανάμεσα σε «δασική έκταση» και «δάσος» είναι ότι η δασική έκταση θα μπορούσε ακόμη και να οικοπεδοποιηθεί.

Στην προσφυγή τους, οι δασολόγοι υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις είναι παράνομες και ακυρωτέες, γιατί εκδόθηκαν από παντελώς αναρμόδια όργανα, ενώ θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί από τις δασικές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση αυτή του ΝΣΚ έγινε δεκτή από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδη και απεστάλη προς εφαρμογή σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ