Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Καμία θυσία να μην ανεχτούν οι εργαζόμενοι

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που επικροτεί τις αντιλαϊκές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την καπιταλιστική κρίση

Ψήφισμα με το οποίο χαιρετίζει και επικροτεί τις αντιλαϊκές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, στις 15 και 16 του Οκτώβρη, ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το ψήφισμα καταψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, καθώς οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχτούν καμία θυσία για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων, για να βγει ο καπιταλισμός από την κρίση του, καθώς μοναδική διέξοδος για τα λαϊκά συμφέροντα είναι ο δρόμος της αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης των εργαζομένων στην κατεύθυνση της αντίστασης, της ανυπακοής και της ρήξης με την ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος υπογράμμισε: «Την ίδια στιγμή που οι κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ αρνούνται να ικανοποιήσουν την παραμικρή μισθολογική ή άλλη διεκδίκηση των εργαζομένων, επικαλούμενοι τις αντοχές της οικονομίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χρηματοδοτεί προκλητικά με τρισεκατομμύρια ευρώ τις τράπεζες και τα μονοπώλια, φορτώνοντας και πάλι τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων».

Οπως επισήμανε ο Θ. Παφίλης, «η επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η κατεδάφιση των συστημάτων Κοινωνικής Προστασίας και Ασφάλισης, η σύνδεση των μισθών με την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας λαίλαπας που σηματοδοτούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Την άγρια επίθεση συμπληρώνει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που υψώνει απάνθρωπα τείχη για τους μετανάστες στην ΕΕ, εξασφαλίζοντας όμως την αναγκαία για τα μονοπώλια φτηνή εργατική δύναμη».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε: «Οι αποφάσεις του Συμβουλίου αποκαλύπτουν το υποκριτικό ενδιαφέρον της ΕΕ για το κλίμα, αφού η τιμή της ενέργειας θα διαμορφώνεται πλέον στη βάση του χρηματιστηριακού τζόγου, ανεξάρτητα από το κόστος παραγωγής της, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη των μονοπωλίων και επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Δεν μπορούν να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας και της απελευθερωμένης δράσης του κεφαλαίου, που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ενισχύουν ακόμα περισσότερο με μέτρα κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα, ενώ κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση για να βγει το καπιταλιστικό σύστημα από την κρίση του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ