Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Σε εγρήγορση ... για τη στήριξη του κεφαλαίου

Και νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, στο όνομα αντιμετώπισης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή επιδεικνύει πλήρη περιφρόνηση για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της απόφασης για τα 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομίας, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, χτες, εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για πρόσθετα μέτρα στήριξης της ...εθνικής οικονομίας. Επικαλούμενος την απειλή της ύφεσης, την οποία, όπως είπε, αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Ευρώπης, ισχυρίστηκε ότι: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση να δείξουμε ευελιξία και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων» και πρόσθεσε: «Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας».

Κινητήριος βέβαια μοχλός της «ανάπτυξης της οικονομίας», για την κυβέρνηση, είναι το ιδιωτικό κεφάλαιο, το οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει και με νέα επιπρόσθετα προνόμια. Οσο για την ικανοποίηση των οξυμένων προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων, ο υπουργός Γ. Αλογοσκούφης περιορίστηκε να μιλήσει για «την αντιμετώπιση των προβλημάτων όσων θίγονται περισσότερο από την κρίση».

Η προσέγγιση βέβαια αυτή δεν αφορά το σύνολο των εργαζομένων, οι οποίοι πληρώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά μόνο τα πλέον εξαθλιωμένα οικονομικά στρώματα (χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, όσους παίρνουν την προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ) της κοινωνίας, στα οποία προτίθενται να χορηγήσουν κάποια επιδοματική στήριξη (π.χ. επίδομα θέρμανσης).

Βέβαια, εδώ έχουμε ακόμα έναν κυβερνητικό εμπαιγμό, αφού μέτρα παρόμοιου είδους - σύσταση Ταμείου κατά της φτώχειας, επίδομα για πετρέλαιο θέρμανσης κλπ. - είχαν ανακοινωθεί πολύ πριν εκδηλωθεί η κρίση και, μάλιστα, περισσότερες από δυο και τρεις φορές.

Αλλά και αυτά, ενδεχόμενα και κάποια άλλα που μπορεί να ανακοινωθούν στο πλαίσιο της δημιουργίας κλίματος εντυπώσεων υπέρ της κυβέρνησης, υπόκεινται σε ...δημοσιονομικούς περιορισμούς. Τη στιγμή που στο άψε σβήσε - σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης - βρήκαν την κατάλληλη φόρμουλα να παρακάμψουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, προκειμένου να διοχετεύσουν στο τραπεζικό κεφάλαιο κρατική ρευστότητα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, για την περίπτωση της παροχής οικονομικών ενισχύσεων, σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, επικαλούνται θρασύτατα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και συγκεκριμένα τη μη δυνατότητα υπέρβασης του ελλείμματος πέραν του ορίου του 3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ