Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΟΕΚ
Εκβιάζουν για αύξηση των επιτοκίων

Με τις πλάτες της κυβερνητικής πολιτικής, απειλούν να σταματήσουν την παροχή δανείων στους δικαιούχους, αν αυτά δε διασυνδεθούν με το επιτόκιο «Γιούριμπορ», που είναι υψηλότερο από το ισχύον

Μετέτρεψαν τον Οργανισμό σε μεσάζοντα για την κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου και τώρα απαιτούν από τους δικαιούχους αύξηση του επιτοκίου δανεισμού των στεγαστικών δανείων

Eurokinissi

Μετέτρεψαν τον Οργανισμό σε μεσάζοντα για την κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου και τώρα απαιτούν από τους δικαιούχους αύξηση του επιτοκίου δανεισμού των στεγαστικών δανείων
Αποθρασύνθηκαν οι τραπεζίτες. Εχοντας εξασφαλίσει από την κυβέρνηση πακτωλό χρημάτων στο όνομα της κρίσης, δείχνουν τώρα τα δόντια τους απέναντι στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, πατώντας στην πολιτική που έχει μετατρέψει τον Οργανισμό σε μεσάζοντα για την κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου. Μετά τις 7, από τις 15 τράπεζες, οι οποίες ήδη είχαν διατυπώσει την απαίτηση να αυξηθεί το επιτόκιο δανεισμού στεγαστικών δανείων που δίνουν στους δικαιούχους του ΟΕΚ, χτες έγινε γνωστό ότι και η Εθνική Τράπεζα απαιτεί το ίδιο.

Συγκεκριμένα, ζητούν να διασυνδεθούν τα δάνεια αυτά, όχι με το επιτόκιο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, αλλά με το «Γιούριμπορ», που είναι υψηλότερο. Η εξέλιξη αυτή, επί της ουσίας, ακυρώνει το στεγαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ, αφού πέραν των υπόλοιπων επτά τραπεζών, μόνη της η Εθνική Τράπεζα, δίνει σχεδόν τέσσερα στα δέκα δάνεια σε αυτούς που εξασφαλίζουν έγκριση στεγαστικού δανείου από τον ΟΕΚ.

Το πρόβλημα βέβαια καθόλου δε βρίσκεται στις τράπεζες. Βρίσκεται στην κυβερνητική πολιτική και ειδικότερα στο γεγονός, ότι ο ΟΕΚ χρόνια τώρα, από Οργανισμός που θα έπρεπε ο ίδιος και για λογαριασμό των εργαζομένων να κατασκευάζει κατοικίες, έχει εξελιχτεί σε παραμάγαζο των τραπεζών που βρίσκει πελάτες για λογαριασμό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 ο ΟΕΚ προϋπολόγισε για το κατασκευαστικό του έργο μόλις 135 εκατομμύρια ευρώ, όταν για το δανειοδοτικό δίνει 550 εκατομμύρια ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, και για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ποσά, οι δικαιούχοι του ΟΕΚ ωθούνται προς τις τράπεζες.

Και ενώ η προκλητικότητα των τραπεζιτών οξύνεται, η υπουργός Απασχόλησης δήλωσε χτες την προθυμία της κυβέρνησης να συζητήσει το αίτημά τους, παίρνοντας επί της ουσίας θέση υπέρ του τραπεζικού κεφαλαίου και κατά των δικαιούχων εργαζόμενων του Οργανισμού.

ΠΑΜΕ: Υπεύθυνη η κυβέρνηση

Σε ανακοίνωσή της για το ζήτημα, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η επιδίωξη των τραπεζιτών να αξιοποιήσουν την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος σε βάρος των εργαζομένων φαίνεται από την απαίτησή τους να αυξήσουν τα επιτόκια σε βάρος των δικαιούχων του ΟΕΚ σε ποσοστά πάνω από μια μονάδα.

Την ευθύνη για την αφαίμαξη του εισοδήματος των εργαζομένων, μέσω του δανεισμού, τη φέρουν ακέραια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουν μετατρέψει τον ΟΕΚ σε βασικό στήριγμα των τραπεζιτών, με δεκάδες εκατομμύρια το χρόνο για δάνεια αγοράς και επισκευής κατοικιών, καθώς και επιδότησης ενοικίου που καταβάλλονται μέσω των τραπεζών αντί να χορηγούνται από τα ίδια κεφάλαιά του.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν σε καμιά περίπτωση αυτές τις μεθοδεύσεις, που σκοπό έχουν να τους φορτώσουν με νέα βάρη και την κρίση στις πλάτες τους.

Αντίθετα, να απαιτήσουν τη χορήγηση δανείων από τα ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ στο ύψος αγοράς της κατοικίας. Να ληφθούν μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, κατάργηση του ανατοκισμού σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Απαγόρευση πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας. Πάγωμα όλων των δανείων των ανέργων και άτοκα δάνεια για τα νέα ζευγάρια.

Οι εργαζόμενοι πιο αποφασιστικά να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, κόντρα στους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς υπηρέτες του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ