ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η ενίσχυση της ΠΚΣ, εγγύηση νέων αγώνων

Η σημαντική άνοδος της Πανσπουδαστικής στα πανεπιστήμια και η παράλληλη αύξηση της προσέλευσης των φοιτητών και σπουδαστών στις κάλπες, είναι τα στοιχεία που δίνουν το στίγμα των φετινών φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών.

Μετά τη δημοσίευση και των τελικών αποτελεσμάτων γίνεται φανερό ότι η ΠΚΣ είναι η μόνη παράταξη που παρουσιάζει αισθητή άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστό σε σχέση με όλες τις παρατάξεις στα ΑΕΙ. Με 2.560 ψήφους περισσότερες από όσες πήρε πέρσι, η ΠΚΣ ανεβάζει το ποσοστό της κατά 1,43%. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές αυξήθηκε πάνω από 25% και το σύνολο των φοιτητών που ψήφισαν προχτές για νέα διοικητικά συμβούλια και αντιπροσώπους στο πανσπουδαστικό συνέδριο έφτασε τους 67.661.

Τόσο η αύξηση της συμμετοχής, όσο και η άνοδος της ΠΚΣ, που καρπώθηκε το 18,7% από την αύξηση της συμμετοχής και έδειξε -και μέσα από τις εκλογές - τη δυναμική που έχει η πρότασή της, είναι ενδεικτικά για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα πανεπιστήμια. Γιατί τη στιγμή που οι εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση οδηγούν στην ουσιαστική διάλυσή της, απαιτείται άμεση και μαχητική απάντηση από το φοιτητικό κίνημα. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε κι ο Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας της ΚΝΕ, για το αποτέλεσμα των εκλογών, οι φοιτητές «και με την ψήφο τους ανέδειξαν σε ακόμα πιο ισχυρό τον πόλο της αγωνιστικής συσπείρωσης ενάντια στην πολιτική που υποβαθμίζει τις σπουδές, την προοπτική και τη ζωή τους. Η Πανσπουδαστική με τη νέα συνεχόμενη άνοδό της είναι η δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί το φρενάρισμα της κυρίαρχης πολιτικής, η δύναμη που μαζί με τους φοιτητές και σπουδαστές θα συμβάλλει αποφασιστικά στην άνοδο νέων, ενωτικών, μαζικών αγώνων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ».

Στοιχεία που προκύπτουν επίσης από το αποτέλεσμα των φετινών φοιτητικών εκλογών είναι η πτώση του ποσοστού της ΠΑΣΠ (πάνω από δυο ποσοστιαίες μονάδες), με παράλληλη στασιμότητα όλων των υπόλοιπων παρατάξεων. Η προσπάθεια του ΣΥΝ να ανανεωθεί και να συσπειρώσει δυνάμεις στο χώρο των πανεπιστημίων, με την παράταξή του («Δίκτυο»), δεν έφερε τελικά κανένα αποτέλεσμα καθώς τα μεγέθη του στο τελικό πανελλαδικό αποτέλεσμα παραμένουν αμελητέα.

Στα ΤΕΙ

Στα ΤΕΙ, όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα των σπουδαστικών εκλογών, η άνοδος ψήφων της ΠΚΣ ήταν μικρότερη σε σχέση με τα πανεπιστήμια και σε συνδυασμό με την αύξηση της συμμετοχής των σπουδαστών στις εκλογές κατά 33,5%, οδήγησε σε πτώση του ποσοστού της παράταξης. Την άνοδο της συμμετοχής των σπουδαστών στις εκλογές καρπώθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.

Από τα αποτελέσματα των σπουδαστικών εκλογών αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονα για την Πανσπουδαστική, η ανάγκη να εντείνει την πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και στις παρατάξεις που την υπηρετούν. Αναδεικνύεται η ανάγκη να δοθεί απάντηση στις αυταπάτες που δημιουργεί η κυβέρνηση στους σπουδαστές, περί αναβάθμισης και να αποκαλυφθούν τα σχέδιά της για πλήρη υποβάθμιση τόσο των ΤΕΙ όσο και των ΑΕΙ. Το αποτέλεσμα, ουσιαστικά χρεώνει την ΠΚΣ, να πρωτοστατήσει με μεγαλύτερη ορμή κι αποφασιστικότητα σε μαζικούς αγώνες για ουσιαστική αναβάθμιση των ιδρυμάτων, να γίνει ο αγώνας για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση υπόθεση ακόμα περισσότερων σπουδαστών, κόντρα στις συντεχνιακές λογικές που συνηγορούν στην υποβάθμιση των ΤΕΙ και στη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Με νέες δυνάμεις και ευθύνες

Σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστά, παρουσίασαν οι ΠΚΣ σχεδόν σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Μακεδονίας και της Θράκης, γεγονός που δίνει νέα ώθηση στα μέλη της παράταξης και τους φορτώνει με νέες ευθύνες απέναντι στους φοιτητές που τους εμπιστεύτηκαν, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης στις δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής που στηρίζουν την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι ΠΚΣ βγήκαν ενισχυμένες σε σχέση με πέρσι, παρά το γεγονός πως αυξήθηκε και η μαζικότητα στην εκλογική διαδικασία. Ετσι το ποσοστό τους έφτασε το 14,17% έναντι 13,22% πέρσι. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η ΠΚΣ κέρδισε την εκτίμηση των νέων φοιτητών και αυτό φάνηκε από τα αποτελέσματα στα πρώτα έτη. Συνολικά, η ΠΚΣ αύξησε κατά 25% τη δύναμή της σε ψήφους και σε ποσοστό έφτασε στο 12,40% έναντι 11,71% πέρσι. Σημαντική αύξηση υπήρξε και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου το ποσοστό των ΠΚΣ έφτασε το 9,14% έναντι 8,35% πέρσι.

Αντίστοιχα θετική είναι και η εμφάνιση των ΠΚΣ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου από 8,57% πέρσι, φέτος το ποσοστό των ΠΚΣ ανέβηκε στο 9,87%, ενώ η αύξηση σε ψήφους άγγιξε το 50%.

Ενισχυμένη αποφασιστικά βγήκε η ΠΚΣ και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της κεντροδυτικής Μακεδονίας, ενώ ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί η παρουσία της στη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Σερρών, όπου διπλασίασε τις δυνάμεις της, αλλά και στη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Κοζάνης.

Στο ΑΠΘ η ΠΚΣ «χτύπησε» πρωτιά στο Φυσικό (31,02%) και το Ψυχολογικό (45,16%), ενώ αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη στην Κτηνιατρική, στη Δασολογία, στην ΠΤΔΕ (Δασκάλων), στο Φιλολογικό, στο Χημικό, στην Ιατρική και στους Μηχανολόγους - Ηλεκτρολόγους. Ιδιαίτερα θεαματική ήταν η αύξηση των δυνάμεων της ΠΚΣ γενικότερα στα τμήματα της Πολυτεχνικής, και ειδικότερα στους Μηχανολόγους - Ηλεκτρολόγους (από 16,39% πέρσι, φέτος εκτινάχτηκε στο 26,28%), αλλά και στην Ιατρική όπου από 11,26% πέρσι, φέτος η ΠΚΣ έφτασε στο 16,92%.

«Αλχημείες» παρατάξεων

Η αναξιοπιστία των παρατάξεων ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ είναι για άλλη μια φορά φανερή από τα αποτελέσματα που δίνουν για τις φοιτητικές εκλογές.

Θαυμάστε «εγκυρότητα»: η ΔΑΠ αποφάσισε ότι «έγιναν εκλογές» σε 149 σχολές και δίνει αποτέλεσμα μόνο γι' αυτές. Στην πραγματικότητα οι σύλλογοι που πραγματοποίησαν εκλογές με παραταξιακά ψηφοδέλτια (γιατί αυτοί μετρούν στο τελικό αποτέλεσμα) ξεπερνούν τους 160. Η ΔΑΠ λοιπόν, επιλέγει να αφαιρέσει πάνω από δέκα συλλόγους για να παρουσιάσει το αποτέλεσμα που θέλει!

Αντίστοιχα, η ΠΑΣΠ δίνει το αποτέλεσμα των εκλογών σε 99 μόνο συλλόγους και «ξεχνάει» να αναφέρει σε πόσους συλλόγους έγιναν εκλογές. Γιατί απλά, αν θυμηθεί και τους άλλους μισούς συλλόγους, αν θυμηθεί και τους υπόλοιπους 36.850 (!) φοιτητές που ψήφισαν χτες, θ' αναγκαστεί να παραδεχτεί και την πτώση του ποσοστού της κατά δύο και πάνω ποσοστιαίες μονάδες.

Τέλος, τα ΕΑΑΚ δίνουν αποτελέσματα μόνο από 74 συλλόγους και όλως τυχαίως πρόκειται για τους συλλόγους που «κατεβαίνει» η εν λόγω παράταξη. Βέβαια και αυτοί ξεχνούν ότι έγιναν εκλογές και αλλού που καταμετρούνται στο τελικό αποτέλεσμα. Τα ΕΑΑΚ ξεχνούν καμιά εκατοστή συλλόγους, όπου δεν έχουν καμιά παρουσία. Φυσικά αν προστεθούν κι αυτοί, το πραγματικό ποσοστό τους είναι 6,7% κι όχι 10% όπως θέλουν να πιστεύουν!

Και γενικά αν οι παραπάνω παρατάξεις προσθέσουν στο αποτέλεσμα που δίνουν όλους τους συλλόγους, τότε θα αντικρίσουν το πραγματικό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από αυτό που δίνει η Πανσπουδαστική.

Μαγειρέματα... «ελευθεροτυπίας»

Ερωτηματικά προκαλεί το χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές όσον αφορά την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας. Η «Ε» λοιπόν, ανακάλυψε στασιμότητα της ΠΚΣ, της μόνης παράταξης που στα ΑΕΙ έχει άνοδο ποσοστών και ψήφων. Για να δικαιολογήσει το «μαγείρεμά» της, στον αναλυτικό πίνακα σχολών που παρέθεσε αλλοίωσε τα αποτελέσματα της παράταξης σε είκοσι ένα συλλόγους παραποιώντας, αποσιωπώντας ή μεταφέροντας σε άλλες παρατάξεις τους ψήφους της Πανσπουδαστικής. Είναι τέτοιας έκτασης οι αλλοιώσεις των αποτελεσμάτων που έχει κάνει η εφημερίδα, που δεν μπορούμε να μιλήσουμε για λάθος. Καλύτερα τους ταιριάζει ο όρος «μαγείρεμα»...

Για να μη μιλήσουμε για την άλλη... ανεξάρτητη εφημερίδα, «Τα Νέα». Οι υπάλληλοι του Χ. Λαμπράκη παρουσίασαν σε έναν πίνακα τα αποτελέσματα των εκλογών σε 58 συλλόγους από 170 και σε διπλανό πίνακα παρέθεσαν τα αποτελέσματα που έδωσε η κάθε παράταξη για τα ΑΕΙ. Ποιο είναι το πρόβλημα; Τα δήθεν ανεξάρτητα αποτελέσματα που δίνει η εφημερίδα στον πρώτο πίνακα είναι πιστότατη αντιγραφή της εκδοχής που έδωσε για το αποτέλεσμα η ΠΑΣΠ. Εμείς μόνο θα προτείνουμε στο συντάκτη να σκεφτεί το ενδεχόμενο να αναλάβει το Γραφείο Τύπου της ΠΑΣΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ