ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικός οργασμός

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στο επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η κοινή ανακοίνωση Ισραηλινών και Παλαιστινίων περί επανάληψης των επαφών των δύο πλευρών μετά από περισσότερους από τέσσερις μήνες τέλματος. Παρά τη γενική αισιοδοξία, οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι δεν πρόκειται για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, αλλά για "διευκρίνιση των υπαρχουσών συμφωνιών".

"Νέα ώθηση στις ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις", χαρακτήρισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί την κοινή απόφαση Ισραηλινών και Παλαιστινίων για επανάληψη των, μεταξύ τους, επαφών. Ο Λεβί βρέθηκε, χτες, στο Αμμάν όπου είχε συνάντηση με μέλη της ιορδανικής κυβέρνησης και με τον βασιλιά Χουσεϊν και τον πρίγκιπα διάδοχο Χασάν. Ολοκληρώνοντας τις συναντήσεις του με τους Ιορδανούς αξιωματούχους, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών εκφράστηκε με αισιοδοξία για το μέλλον των ισραηλινο - συριακών σχέσεων και δήλωσε ότι θεωρεί δυνατή την επίτευξη ειρήνης με τη Συρία, αλλά και την κατάπαυση των εχθροπραξιών στο Νότιο Λίβανο. Στο Αμμάν επρόκειτο να μεταβεί, αργά χθες βράδυ, και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

Αντίθετη εκτίμηση για τις ισραηλινο - συριακές σχέσεις εξέφρασε, όμως, ο Σύρος Πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασαντ, ο οποίος είχε πολύωρη συνάντηση, χτες στη Δαμασκό, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Ασαντ δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του και τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να έχει ελπίδες για βελτίωση των ισραηλινο - συριακών σχέσεων, λαμβάνοντας υπόψη του τα δεδομένα και τις εξελίξεις. Παρ' όλα αυτά, ο Σύρος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στην κατεύθυνση της "ειρήνης".

Ικανοποιημένοι Ουάσιγκτον - Παρίσι

Την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για την απόφαση επανάληψης των ισραηλινο - παλαιστινιακών επαφών εξέφρασε, χτες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία δήλωσε ότι εξετάζει με προσοχή την επιλογή του κατάλληλου χρονικού διαστήματος για την έναρξη της νέας αποστολής του διαμεσολαβητή Ντένις Ρος στην περιοχή.

Θετικά σχόλια για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έκανε, χθες, και ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών Ιβ Ντουτριό, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην άρνηση της κυβέρνησης Νετανιάχου να εγκρίνει την ανέγερση ενός νέου εβραϊκού οικισμού στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ, στη θέση Ρας αλ Αμούντ. Ο Ντουτριό εξέφρασε την ευχή "να κατευναστεί η ένταση και σε άλλα σημεία", αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για τον οικισμό στη θέση Χαρ Χόμα, και επανέλαβε τη θέση της γαλλικής κυβέρνησης για πλήρη αναστολή κάθε εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ σε κατειλημμένα αραβικά εδάφη.Ιδιαίτερα συγκρατημένοι εμφανίστηκαν, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της επανάληψης των ισραηλινο - παλαιστινιακών επαφών, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Παλαιστίνιας αξιωματούχου Χανάν Ασράουι, η οποία έσπευσε να διευκρινίσει ότι η απόφαση επανάληψης των διμερών επαφών δε συνεπάγεται επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά απλώς "αποσαφήνιση των υπαρχουσών συμφωνιών και των παραβιάσεων που έχουν σημειωθεί".

Εκθεση - "φωτιά" για το παλαιστινιακό Υπουργικό Συμβούλιο

Την παραίτηση ολόκληρου του παλαιστινιακού Υπουργικού Συμβουλίου προτείνει η πενταμελής επιτροπή του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου μετά από 6μηνη έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες διαφθοράς που βαραίνουν την Παλαιστινιακή Αρχή. Η έκθεση της επιτροπής, που δόθηκε χτες στο φως της δημοσιότητας, περιέχει αποκαλυπτικά στοιχεία για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις, τις υπεξαιρέσεις δημοσίου χρήματος καθώς και εξωτερικής χρηματικής βοήθειας και για διαφόρων ειδών καταχρήσεις εξουσίας στις οποίες έχουν υποπέσει Παλαιστίνιοι υπουργοί.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής χαρακτηρίζει απολύτως αληθείς τις κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης των οικονομικών και υπογραμμίζει ότι αν και δεν ισχύει η πληροφορία ότι το ποσό των καταχρήσεων ανέρχεται στα 360 εκατομμύρια δολάρια (από τα 800 εκατομμύρια δολάρια του ετήσιου προϋπολογισμού), το πραγματικό ποσό των καταχρήσεων δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Στην έκθεση αναφέρονται ονομαστικά οι Παλαιστίνιοι υπουργοί που βαρύνονται με την υπεξαίρεση των μεγαλύτερων ποσών και για 3 από αυτούς ζητείται η παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. Ετσι, το νομοθετικό συμβούλιο ζητά την παραπομπή σε δίκη του Τζαμέλ Ταρίφι, υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων για κατ' επανάληψη δωροδοκία για εξαίρεση από τη φορολογία 4.300 αυτοκινήτων, του Αλί Καβασμέχ, υπουργού Μεταφορών, για κατ' επανάληψη δωροδοκία για την παροχή έγκρισης κυκλοφορίας μη κατάλληλων αυτοκινήτων και του Ναμπίλ Σάαθ, υπουργού Σχεδιασμού, για μεταφορά όλων των προσωπικών του εξόδων στους λογαριασμούς του υπουργείου του.

Η επιτροπή του νομοθετικού συμβουλίου δεν ασχολήθηκε καθόλου με τον ίδιο τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και το γραφείο του, γεγονός που σχολιάστηκε δριμύτατα από τον υπουργό Γεωργίας, Τζανουάν Σαλέχ, που τόνισε ότι αν και είναι καλή προσπάθεια δεν αγγίζει καθόλου τις υπηρεσίες ασφαλείας και τον Πρόεδρο, "στον οποίο και καταλογίζονται οι περισσότερες ευθύνες".

Οι κατηγορούμενοι υπουργοί πρόκειται να καταθέσουν, σήμερα, ενώπιον του Νομοθετικού Συμβουλίου, ενώ ο Μαρουάν Καναφανί, εκπρόσωπος του Γιάσερ Αραφάτ, εγκωμίασε την εργασία των βουλευτών και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα βοηθητική για τον Πρόεδρο και τον επικείμενο ανασχηματισμό της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προσπάθειες "αναβίωσης" των διαπραγματεύσεων

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. -

Σε μια προσπάθεια να πείσουν το μεγαλύτερο Ενωτικό Προτεσταντικό (φιλο-βρετανικό) κόμμα να μετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το βορειοϊρλανδικό ζήτημα και μετά τη συμμετοχή σ' αυτές του Σιν Φέιν, έχουν αποδυθεί Βρετανοί και Ιρλανδοί υπουργοί.

Κατά το Associated Press, αυτό είναι το κυριότερο "εμπόδιο" μετά τη συμφωνία του ΙΡΑ (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) να κηρύξει νέα εκεχειρία, προκειμένου το πολιτικό του τμήμα, το Σιν Φέιν, να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, μετά από έξι εβδομάδες. Η Μο Μόουλαμ, η υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης αρμόδια για τη Βόρειο Ιρλανδία, είχε χτες δίωρη συζήτηση για το θέμα με τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών Ρέι Μπερκ.

Οι δύο φέρονται να συμφώνησαν ότι "οφείλεται" να επιτευχθεί ένας νέος συμβιβασμός όσον αφορά τη διακυβέρνηση της περιοχής ως τον επόμενο Μάη και κατόπιν δημοψηφισμάτων τόσο στην υπό βρετανική διοίκηση Βόρεια Ιρλανδία όσο και στην Ιρλανδική Δημοκρατία.

Νωρίτερα, χτες, προτεστάντες προσπάθησαν να κατεδαφίσουν οικίες Καθολικών στο βόρειο τμήμα του Μπέλφαστ, σε μια σιδερόφρακτη περιοχή. Δύο αξιωματικοί και ένας στρατιώτης τραυματίστηκαν, καθώς προσπαθούσαν να εμποδίσουν τη σύγκρουση μεταξύ ομάδων από τις δύο πλευρές.

Τα επεισόδια προκάλεσαν την κριτική πολιτικών παρατηρητών προς την απόφαση της Μόουλαμ να ελαττώσει τη συχνότητα των στρατιωτικών περιπόλων των Βρετανών στις περιοχές της πόλης.

Στο Λονδίνο, πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ έδειξε αισιόδοξος: "Είναι λογικό να είμαστε συγκρατημένοι, αλλά έχουμε πλέον μια κατάπαυση του πυρός, η οποία είναι καλή εξέλιξη, αν και δε μας έχει θαμπώσει", είπε στην Mirror. Και πρόσθεσε πως "η εκεχειρία είναι τουλάχιστον μια απόδειξη ότι το Σιν Φέιν έχει σοβαρή πρόθεση και επιθυμία να προωθήσει τη δημοκρατική διαδικασία".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επαίνεσε τον ηγέτη του Ενωτικού Κόμματος του Ολστερ, Ντέιβιντ Τριμπλ, επειδή δεν αποχώρησε (ακόμα... ) από τις διαπραγματεύσεις λόγω της συμμετοχής του Σιν Φέιν, όπως έπραξαν δύο μικρότερα κόμματα. "Ο λαός της βόρειας Ιρλανδίας επιθυμεί απεγνωσμένα μια σταθερή πολιτική διευθέτηση και είναι πιθανό να την επιτύχουμε γιατί όλοι ξέρουν τι χρειαζόμαστε στο Ολστερ", κατέληξε ο Μπλέρ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σε δίκη 21 Αλβανόφωνοι

ΠPIΣTINA.-

Κατηγορίες σχηματισμού παράνομης οργάνωσης και διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών, με στόχο την αυτονόμηση απαγγέλθηκαν χτες στην Πρίστινα σε 21 Αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν από το δημόσιο κατήγορο της Πρίστινας σε σχέση με ενέργειες του παράνομου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου", που έγιναν από το 1992 έως 1997 και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Πρώτος στη λίστα των 21 κατηγορουμένων είναι ο Ναϊτ Χασάνι, που φέρεται να πήρε χιλιάδες γερμανικά μάρκα από διάφορους αλβανικούς οργανισμούς του εξωτερικού, διοχετεύοντάς τα στον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσόβου" με τη μορφή όπλων και χρηματικής βοήθειας.

ΜΕΞΙΚΟ
Πολύνεκρη έκρηξη από διαρροή αερίου

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Διαρροή αερίου σε λέβητα που βρισκόταν στο ισόγειο λέσχης εργαζομένων προκάλεσε χτες το θάνατο 9 ατόμων και τον τραυματισμό 21 στο Μοντερέι του Βόρειου Μεξικού.

Η έκρηξη έγινε το απόγευμα (τοπική ώρα), όταν περίπου 200 εργάτες βρίσκονταν στο κτίριο. Τη στιγμή της έκρηξης κοντά στον λέβητα βρίσκονταν 50 άτομα. Τα περισσότερα θύματα της έκρηξης είναι οικοδόμοι που γευμάτιζαν ή έπαιζαν ποδόσφαιρο στο χώρο στάθμευσης του "Industrial Club".

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, ώστε το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, ορισμένα τμήματα είναι έτοιμα να καταρρεύσουν.

Το "Industrial Club" χρησιμοποιείται από τους εργαζόμενους, στα περίχωρα του Μοντερέι, για συγκεντρώσεις και διάφορες εκδηλώσεις.

Και στη Ρωσία

Το θάνατο 16 ατόμων προκάλεσε, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, η έκρηξη φιάλης υγραερίου, που κατέστρεψε τη Δευτέρα διώροφο κτίριο πετρελαϊκής εταιρίας στην πόλη Περμ (κεντρικά Ουράλια). Το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, επικαλούμενο αναφορά του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, τονίζει πως συνεχίζεται η επιχείρηση για να ανασυρθούν από τα συντρίμμια της οικοδομής 15 άνθρωποι, που ακόμα βρίσκονται εν ζωή. "Ορισμένα από τα θύματα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση", σημειώνεται επίσης στην ίδια αναφορά. Η έκρηξη προκλήθηκε στην καφετερία του πρώτου ορόφου, όπου τη στιγμή εκείνη πραγματοποιόταν συνεστίαση. Στο μεταξύ, ο Βαγκίτ Αλεκπέροφ, πρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρίας ΛΟΥΛΟΪΛ, στην οποία ανήκει το κτίριο, δήλωσε ότι η επιχείρησή του "πρόκειται να αναλάβει όλα εκείνα τα μέτρα για τη διάσωση και τη συνδρομή των θυμάτων και των οικογενειών τους".

Λεζάντα - Τουρκία

Η - "ηλικίας" ενός μήνα - τουρκική κυβέρνηση Γιλμάζ μάλλον δεν περίμενε αυτό που αντίκρισε χτες: 15.000 χιλιάδες μουσουλμάνοι, μεταξύ των οποίων και βουλευτές - όπως και ο Χασάν Τσεϊλάν (στη φωτογραφία) - συγκεντρώθηκαν στην Αγκυρα για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί. Οι ισλαμιστές φώναξαν συνθήματα, όπως "Σπάστε τα χέρια όσων τολμούν να βάλουν χέρι στο Κοράνι", "Οχι στις απαιτήσεις της στρατιωτικής χούντας" και "Μη στρέφεσθε εναντίον Θεού και ανθρώπων". Οταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να κινηθούν προς το Κοινοβούλιο, η αντίδραση των πάνοπλων αστυνομικών ήταν σπασμωδική: Απάντησαν με κλομπ, δακρυγόνα και δεκάδες συλλήψεις. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν - από τους οποίους οι εφτά δημοσιογράφοι και καμεραμάν, στους οποίους έστρεψαν την οργή τους οι συγκρουόμενοι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ