ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σχέδιο νέας διακυβέρνησης» από το ΔΝΤ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ.--

Μία «νέα πολιτική ρύθμιση» της οικονομίας και των αγορών πρόκειται να προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G-20 το Νοέμβρη, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Le Monde».

Παράλληλα, ο Στρος-Καν δήλωσε ότι ανησυχεί περισσότερο για την παγκόσμια οικονομική ύφεση και τον κοινωνικό της αντίκτυπο, παρά για την αστάθεια των χρηματιστηρίων, και κατέληξε ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να θεωρείται απλά ο «πυροσβέστης» που σπεύδει να σώσει τις δοκιμαζόμενες χώρες σε περιόδους κρίσεων, αλλά θα ήθελε επίσης να έχει και ρόλο «χτίστη» στην ανοικοδόμηση της οικονομίας: «Με το σκοπό αυτό, θα προτείνω στη G-20 ένα σχέδιο νέας διακυβέρνησης, ή αλλιώς μία "παγκόσμια ρυθμιστική πολιτική", η οποία θα βασίζεται σε πέντε αρχές».

Και να ποιες θεωρεί σαν αρχές αυτής της περίφημης νέας διακυβέρνησης:

1. Μια νέα μορφή δανείου για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν ορισμένες οικονομίες.

2. Αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, καθώς θεωρεί ότι τα υφιστάμενα κεφάλαια δεν επαρκούν για την κάλυψη των μεσοπρόθεσμων αναγκών, μια πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

3. Εξαγωγή συμπερασμάτων από την παρούσα κρίση και τι οδήγησε «στη φούσκα», ούτως ώστε να μην επαναληφθούν.

4. Η επιτήρηση μιας νέας οικονομικής νομοθεσίας.

5. Διάρθρωση μια νέας, απλούστερης και πιο αποτελεσματικής, παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής.

Στο μεταξύ χθες ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, που αναφέρουν ότι νέα μείωση κατά 0,3% σε ετήσια βάση σημείωσε στο τρίτο τρίμηνο του έτους το αμερικανικό ΑΕΠ, πτώση η οποία είναι η υψηλότερη από την ύφεση του 2001, καθώς η επέκταση - ρεκόρ της καταναλωτικής δαπάνης τις δύο τελευταίες δεκαετίες έφθασε στο τέλος της.

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, «μποναμά» 27 τρισεκατομμυρίων γιεν (ή 207 δισ. ευρώ) υποσχέθηκε χτες ότι θα μοιράσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τάρο Ασο με βασικούς αποδέκτες - όπως είπε - όχι μόνον τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά φοροελαφρύνσεις στο μέσο Ιάπωνα εργαζόμενο και άμεση βοήθεια ή δάνεια με ευνοϊκότερους όρους σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πάντως, οι δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, η «Νισάν» και η «Τογιότα», ανακοίνωσαν τις απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων. Ειδικότερα, θα απολυθούν 780 συμβασιούχοι εργάτες σε εργοστάσια της «Νισάν» στην Ιαπωνία και μερικές εκατοντάδες άλλοι σε εργοστάσια της θυγατρικής της «Τογιότα», «HiNO MOTORS».

Σε απολύσεις προχωρά και ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος American Express, ο οποίος ανακοίνωσε χθες την περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας, δηλαδή περίπου το 10% του εργατικού του δυναμικού σε παγκόσμια κλίμακα, στο πλαίσιο προγράμματος μείωσης των δαπανών του κατά 1,8 δισεκατομμύριο δολάρια.

Τέλος, ο αυστριακός τραπεζικός όμιλος Erste Bank δέχτηκε «ένεση ρευστότητας» ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αυστριακή κυβέρνηση για να ενισχύσει το μετοχικό του κεφάλαιο στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

ΡΩΣΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσοίωνες προβλέψεις, μεγαλόπνοα σχέδια και στροφή ανατολικά

Στόχος η εμβάθυνση της εμπλοκής της Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομία

Ενώ τα δημοσιεύματα προβλέπουν μια νέα οικονομική κρίση στη Ρωσία, εφάμιλλη με εκείνη του 1998, θεωρώντας μάλιστα αναπόφευκτη την υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος, οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι καθησυχαστικοί. Ο Α΄ αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ι. Σουβάλοφ, δήλωσε: «Με τα αποθέματα που έχουμε, με το επίπεδο ανάπτυξης του χρηματιστικού μας συστήματος, στο οποίο βρισκόμαστε, τα παγκόσμια κρισιακά φαινόμενα δεν μπορούν να σπάσουν το χρηματιστικό και οικονομικό μας σύστημα».

Ηδη πάντως τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας μειώθηκαν, ξεκινώντας από τον Αύγουστο, από 597 σε 515 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, με βάση τις δηλώσεις του Σ. Στεπάσιν, επικεφαλής των ελεγκτικών οικονομικών μηχανισμών του ρωσικού κράτους, το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας ήταν στις 16/10 περίπου 560 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα δηλαδή από την αξία των ρωσικών αποθεμάτων χρυσού.

Επιπλέον, η συνεχής πτώση της τιμής του πετρελαίου, που σαφώς και θα μειώσει τα έσοδα των ρωσικών εξαγωγικών μονοπωλίων, όσο και του ρωσικού κράτους, κάνει πιθανή την επανεξέταση του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού του 2009, εάν η τιμή του πετρελαίου πέσει κάτω από τα 53 δολάρια το βαρέλι, τιμή με την οποία έχει σχεδιαστεί ο προϋπολογισμός και τα έσοδά του.

Σχέδιο για τη διεθνή οικονομική πολιτική της Ρωσίας

Την ίδια ώρα το σχέδιο «Βασικών κατευθύνσεων της διεθνούς οικονομικής πολιτικής της Ρωσίας έως το 2020», που επεξεργάστηκε το ανάλογο υπουργείο οικονομικής ανάπτυξης και εξέτασε το ρωσικό Υπουργικό Συμβούλιο στις 27/10, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Β. Πούτιν, προβλέπει την «επιθετική διείσδυση των ρωσικών κεφαλαίων στις παγκόσμιες αγορές».

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη στροφή του ρωσικού επενδυτικού ενδιαφέροντος από τα κράτη της ΕΕ προς την Κίνα και την Ινδία, εκτιμώντας πως τα επόμενα χρόνια η ΕΕ θα σταματήσει να είναι ο βασικός οικονομικός εταίρος της Ρωσίας και το «κέντρο βάρους» των οικονομικών σχέσεων της Ρωσίας θα μεταφερθεί πιο ανατολικά, στις αγορές της Κίνας και της Ινδίας που αναπτύσσονται πιο δυναμικά.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την ανταλλαγή μετοχικών πακέτων ρωσικών εταιρειών με ευρωπαϊκές, ώστε να εμφανιστεί κλίμα αμοιβαίας σιγουριάς των Ρώσων κι Ευρωπαίων επιχειρηματιών, καθώς και την επιδίωξη της Ρωσίας να υπογράψει το νέο «στρατηγικό σύμφωνο συνεργασίας» με την ΕΕ.

Εκτιμάται επίσης πως η Ρωσία θα συνεχίζει έως το 2020 να παίζει το ρόλο της «ατμομηχανής» στις κινήσεις καπιταλιστικής οικονομικής ενοποίησης στο χώρο που καταλαμβάνουν σήμερα τα κράτη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ).

Στο σχέδιο εκτιμάται πως σταδιακά στις ρωσικές εξαγωγές θα μειωθεί το ειδικό βάρος που έχουν σήμερα τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και σταδιακά θα αυξηθούν τα έσοδα από τις εξαγωγές μηχανοκατασκευών, ατομικής ενέργειας, αμυντικής βιομηχανίας, οικοδομικών υλικών, κ.ά.

Τέλος, αναμένεται να μεγαλώσει το μερίδιο της ρωσικής οικονομίας στη διαμόρφωση του παγκόσμιου ΑΕΠ από το 4% στο 4,2% - 4,3%.

Οπως διευκρίνισε ο Β. Πούτιν, σταθερός στόχος για τη Ρωσία παραμένει η ένταξη στον ΠΟΕ, και πρόσθεσε: «Σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης, που τη βιώνει όλος ο κόσμος, είναι μεγάλος ο πειρασμός των απλών αποφάσεων. Φυσικά και θα λάβουμε υπόψη μας τη σημερινή πραγματικότητα, όμως σε στρατηγικό επίπεδο ο απομονωτισμός δεν είναι η επιλογή μας».


Ι. Π.

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αλλο τραπεζική κερδοσκοπία κι άλλο επιχειρηματικά κέρδη

Ευθυγραμμισμένος με τη συντονισμένη προσπάθεια της άρχουσας τάξης να αποενοχοποιήσει τα επιχειρηματικά κέρδη και να τα διαχωρίσει από την κερδοσκοπία των τραπεζών και των χρηματιστηρίων εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ). Σε συνέντευξη Τύπου, ο Κ. Μίχαλος έκανε λόγο για κερδοσκοπία του τραπεζικού κεφαλαίου, για «εποχές που κάποιοι με ένα τηλεφώνημα κέρδιζαν όσα κερδίζουμε άλλοι σε ένα - δύο χρόνια» και για πρακτικές «ριζωμένες» στο σύστημα οι οποίες, όπως είπε, είναι δυνατό να επιφέρουν «λαϊκές εξεγέρσεις».

Προεξόφλησε ότι για επιχειρήσεις με 4-5 εργαζόμενους οι δύο τουλάχιστον θα απολυθούν, πράγμα το οποίο απέδωσε σε «ψυχολογικούς παράγοντες» και σε «αμυντική προσπάθεια».

Ως μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων οι εμποροβιομήχανοι ζητούν μεταξύ άλλων να διασφαλιστεί ότι ένα σημαντικό μέρος από τα ομόλογα του Δημοσίου, ύψους 8 δισ. ευρώ, που θα δοθούν στις τράπεζες, θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση των «μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ανταγωνιστικούς όρους», να αυξηθούν περισσότερο οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για έργα που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη των πρώτων προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ. Αξιώνουν, ακόμη, να ληφθεί «ειδική μέριμνα» για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι και «σχέδιο στήριξης» του κλάδου.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ζητούν θεσμοθετημένο μερίδιο

Την παγκόσμια οικονομική κρίση επικαλούνται και οι επιχειρηματίες του τουρισμού για να διεκδικήσουν παλιά και νέα μέτρα στήριξής τους. Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σημειώνει ότι ο τουριστικός κλάδος αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα από κάθε άλλο κλάδο. Τις αξιώσεις τους τις συνοδεύουν από έμμεσες απειλές προς τους εργαζόμενους («οι τουριστικές επιχειρήσεις στερούνται πλέον και των στοιχειωδών εσόδων για τη μισθοδοσία των εργαζομένων σε αυτές»).

Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες δεν έχουν πληρώσει τις ελληνικές επιχειρήσεις για τους μήνες Αύγουστο και Οκτώβρη, λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης από τις δικές τους τράπεζες. Ταυτόχρονα ασκείται οξεία κριτική στις τράπεζες, οι οποίες ασκούν «αρνητική πολιτική» που υλοποιείται με τις εξής πρακτικές: «Ραγδαία αύξηση των περιθωρίων στα όρια πολλές φορές της τοκογλυφίας, άρνηση χρηματοδότησης με κεφάλαια κίνησης, ακόμη και μέσα στα όρια εγκεκριμένων πιστωτικών γραμμών».

Ο ΣΕΤΕ ζητά 10 συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, μεταξύ των οποίων: θεσμοθετημένη χρηματοδότηση μέσω τραπεζών, αναστολή ενός έτους του φόρου που επιβαρύνει τα δάνεια υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (δεν έχουν κανένα πρόβλημα να θιγούν τα συμφέροντα των εργαζομένων), περιθώρια τραπεζών έως 30% σε ακραίες περιπτώσεις, κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ