ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στο δρόμο των κινητοποιήσεων οι εκπαιδευτικοί

ΠΑΡΙΣΙ.-

Το αίτημα της παραίτησης του υπουργού Παιδείας Κλοντ Αλεγκρέ αναμένεται να κυριαρχήσει, και σήμερα, στα συνθήματα των Γάλλων εκπαιδευτικών, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο Γάλλος υπουργός κατάφερε να προκαλέσει τη μήνι της εκπαιδευτικής κοινότητας, ακόμη και αυτών που φέρονται να συμφωνούν εν μέρει με τους στόχους που θέτει η πρόταση μεταρρύθμισής του, την οποία ετοιμάζεται να καταθέσει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Χιλιάδες καθηγητές από όλες τις πόλεις της Γαλλίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Κυριακή, στο Παρίσι, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Παιδείας και καλώντας την κυβέρνηση να εγκαινιάσει έναν ειλικρινή διάλογο με όλους τους παράγοντες της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το μέλλον του γαλλικού σχολείου αλλά και των πανεπιστημίων. Τα περισσότερα σχολεία της χώρας παραμένουν κλειστά λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των καθηγητών, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου - αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν αναφέρουν καν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στη Γαλλία - οι προτάσεις του Κλοντ Αλεγκρέ εστιάζονται στο πρόγραμμα σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διαχωρίζουν σε "ζώνες προτεραιότητας και σε ζώνες ευαισθητοποίησης" τα λύκεια της χώρας, ανάλογα με την απόδοση των μαθητών. Με βάση αυτό το διαχωρισμό φαίνεται ότι θα διαμορφώνεται και το πρόγραμμα σπουδών στα, κατά τόπους, λύκεια, είτε με "προγράμματα ενίσχυσης των αδύναμων μαθητών", είτε με μείωση των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων εξειδίκευσης ή των ελευθέρων επιλογών.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι τα σχέδια του Κλοντ Αλεγκρέ, ο οποίος έχει την πλήρη στήριξη και κάλυψη της κυβέρνησής του και του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ότι προωθεί μια μεταρρύθμιση υποβάθμισης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εισάγοντας ένα πρόγραμμα σπουδών "αλά αμερικάνικα", που θα σκοπεύει στην παροχή επιφανειακών, εξειδικευμένων, τεχνικών γνώσεων και τελικά θα καταλήγει στην παροχή απολυτηρίων πολλών ταχυτήτων. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι το σύνολο του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος έχει αποπροσανατολιστεί, δεν προάγει την ανθρώπινη σκέψη, ενώ θέτουν ως μείζον πρόβλημα την έλλειψη προγραμμάτων εκπαιδευτικού προσανατολισμού καιεπεξεργασμένων προτάσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας, που μαστίζει τη νεολαία. Ορισμένοι άλλοι εκπαιδευτικοί τάσσονται υπέρ των προτάσεων Αλεγκρέ αλλά του προσάπτουν σοβαρές ευθύνες για καθυστέρηση και για ολιγωρία στην εφαρμογή του νομοσχεδίου, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή.

Η εξέλιξη αυτή έχει σοβαρές συνέπειες και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς σύμφωνα με το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα οι κάτοχοι απολυτηρίου μπορούν να εγγραφούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν μορφωτική κατεύθυνση ανάλογη του απολυτηρίου τους. Την ίδια στιγμή, η πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς, εδώ και καιρό, έχει αρχίσει κύκλος συζητήσεων και πιέσεων για την παροχή περισσότερων κονδυλίων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και στην επιστημονική έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών έρχονται, μόλις, ένα μήνα μετά το μεγαλειώδες μαθητικό κίνημα που συγκλόνισε τη Γαλλία, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, όταν οι Γάλλοι μαθητές, συντονισμένοι σε πανεθνικό επίπεδο, ζητούσαν από τον υπουργό Παιδείας να δρομολογήσει την αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών, τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων και την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος σπουδών, παράλληλα με την επεξεργασία ουσιαστικών προτάσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι μαθητές έδωσαν, στα μέσα Δεκέμβρη, "χρονική παράταση" στον υπουργό να παρουσιάσει τις προτάσεις του και τώρα πλέον αναμένεται η κοινοποίηση της στάσης που θα κρατήσουν, καθώς εκτιμάται ως ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο να συνταχθούν στο πλευρό των απεργών καθηγητών τους.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Το "κρυφτό" συνεχίζεται...

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε χτες νέες αναφορές περί άφιξης του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στη χώρα, και αίτησης πολιτικού ασύλου.

Στη διάψευση επέμεινε, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του "Ασοσιέιτεντ Πρες", και ο πρωθυπουργός Γεβγένι Πριμακόφ, ο οποίος έστειλε επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε δηλώσει την Τρίτη το βράδυ στο πρακτορείο "Ανατολή" ότι ο Οτσαλάν, μετά την άρνηση της Ολλανδίας να του επιτρέψει την άφιξή του, κατέφυγε στη Ρωσία. Η ρωσική διπλωματία αρνήθηκε ότι αυτό συνέβη. "Κάθε μέρα τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης διασπείρουν πληροφορίες που δεν αληθεύουν", είπε Ρώσος διπλωμάτης ανώνυμα, προσθέτοντας ότι "πρόκειται για φήμες. Δεν έχω τίποτε παραπάνω να προσθέσω σε όσα ο υπουργός μας είπε πρόσφατα - ότι ο Οτσαλάν δε βρίσκεται στη Ρωσία".

Το πρακτορείο "Ιτάρ Τας" ανέφερε ότι ο Γεβγένι Πριμακόφ απέστειλε μήνυμα στον Μπουλέντ Ετσεβίτ. Το μήνυμα επέδωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία, Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, ο οποίος δήλωσε μάλιστα πως "το να δοθεί πολιτικό άσυλο (στον Οτσαλάν) δεν τίθεται καν ως θέμα".

Η εκπρόσωπος του Κουρδικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου - Κόμματος στη Μόσχα αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, όσον αφορά τον τουρκικό ισχυρισμό, λέγοντας μόνον, όταν ερωτήθηκε από το "Ιντερφάξ", ότι το πού βρίσκεται ο ηγέτης του ΡΚΚ "κρατείται μυστικό... για την προσωπική του ασφάλεια". Οι υπάρχουσες πληροφορίες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, είναι συγκεχυμένες και αλληλοσυγκρουόμενες. "Το ρεπορτάζ ότι ο Οτσαλάν είναι στη Ρωσία συμπίπτει με ρεπορτάζ που λένε ότι είναι στην Αρμενία, τη Λευκορωσία, τη Λιβύη, τη Νότια Αφρική, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Κίνα, την Κύπρο και τη Σκανδιναβίαϊα", κατέληξε η εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, δήλωσε χθες (συμμορφούμενος και προς τις προχτεσινές αμερικανικές νουθεσίες) πως σε περίπτωση που μεταβεί στη Γερμανία ο Οτσαλάν θα συλληφθεί. Οπως έγραψε χτες η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ", ο Φίσερ δήλωσε πως όχι μόνο "ο Οτσαλάν θα συλληφθεί αμέσως, αν φτάσει στη Γερμανία", αλλά και "θα δικαστεί".

Ο Φίσερ παραδέχτηκε ότι σε περίπτωση που ο Οτσαλάν προσαχθεί σε δίκη θα προκύψουν σοβαρά πολιτικά προβλήματα, αλλά πρόσθεσε ότι "η υπόθεση θα είναι αντικείμενο της δικαιοσύνης και όχι των πολιτικών".

Κατά τα άλλα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως δεν μπορεί να δώσει συμβουλές στην Αγκυρα, είπε όμως (ή μάλλον ευχήθηκε) "η Τουρκία να βρει μια λύση στη διένεξη".

"Προτείναμε τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου... Ο στόχος μας δεν είναι να διεθνοποιήσουμε τη σύγκρουση στη Νοτιανατολική Τουρκία, αλλά να αποτρέψουμε τη μετεξέλιξή της σε εθνική διένεξη στη Γερμανία ή την Ιταλία" πρόσθεσε ο Φίσερ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ Αλέμα είχαν προτείνει τον περασμένο Νοέμβρη τη συγκρότηση ενός διεθνούς δικαστηρίου που θα δικάσει τον Οτσαλάν. Η Τουρκία είχε απορρίψει την πρόταση ως "επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις", επιβάλλοντας άτυπο εμπάργκο σε ιταλικά προϊόντα, που κόστισε σε επιχειρήσεις της Ιταλίας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Στην ίδια την Τουρκία, η πρόθεση της Γενικής Εισαγγελίας της Αγκυρας να απαγορεύσει το κόμμα Χαντέπ, επειδή "λειτουργεί ως βιτρίνα του ΡΚΚ", επιβεβαιώθηκε, καθώς ο εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς προώθησε επισήμως την υπόθεσή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

ΙΡΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
"Πρόοδος" στις διμερείς σχέσεις

ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ιράν και των φανατικών ισλαμιστών Ταλιμπάν που ελέγχουν πάνω από το 90% του Αφγανιστάν είχαν χθες "σημαντικές" συνομιλίες στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Πρόκειται για την πρώτη επαφή των δύο μερών μετά την κρίση που ξέσπασε το φθινόπωρο του 1998, όταν οι δολοφονίες 8 Ιρανών διπλωματών και ενόςδημοσιογράφου στη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης της πόλης Μαζάρ - ι - Σαρίφ είχαν φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα ένοπλης σύρραξης.

Η συνάντηση των δύο μερών στο Ντουμπάι έγινε μετά από σχετικό αίτημα των Ταλιμπάν, και κατά το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τεχεράνης, IRNA, σηματοδότησε "πρόοδο" στις διμερείς σχέσεις.

Από τις κινητοποιήσεις της περασμένης Κυριακής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ