ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
Απαράδεκτη η κατάσταση στο Ειδικό Εργαστήρι Πειραιά

Το σοβαρό ζήτημα της ανεπαρκούς ειδικής αγωγής φέρνει το ΚΚΕ στην Βουλή

Το θέμα των Προβλημάτων στο Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πειραιά φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή για άλλη μια φορά με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας από τους βουλευτές του κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Βέρα Νικολαΐδου, Γιάννη Πρωτούλη.

Σε αυτή σημειώνουν:

«

Επανακαταθέτουμε την υπ' αριθμ. 17516/9-4-09 ερώτηση μας στην οποία μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση.

Το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Πειραιά είναι ένα ακόμη παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της ειδικής αγωγής, με παρά πολλά προβλήματα, παρά τη μεγάλη προσπάθεια των εκπαιδευτικών να το κρατήσουν σε υψηλό επίπεδο.

Στο ΕΕΕΕΚ Πειραιά φοιτούν 120 μαθητές σε 21 τμήματα, αριθμός υπερβολικός για μια μονάδα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Με το νόμο 3699 δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στους μαθητές από 12,5 ετών και η φοίτηση μπορεί να παραταθεί και πέραν των 23, με αποτέλεσμα η συνύπαρξη αυτή των μαθητών με μεγάλες διαφορές στην ηλικία να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο από τη στιγμή που και στο προσωπικό πλειοψηφούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίες. Συγκεκριμένα, καλυμμένες με μόνιμο προσωπικό είναι μόνο 9 οργανικές θέσεις ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ οι υπόλοιπες (40) καλύπτονται κάθε χρόνο από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές ή ωρομίσθιους, καθώς δεν έχουν προκηρυχθεί οργανικές θέσεις. Το καθεστώς αυτό, των αναπληρωτών και των ωρομίσθιων, εκτός του ότι είναι πέρα για πέρα αντεργατικό για τους ίδιους τους εργαζόμενους, είναι και άκρως αντιπαιδαγωγικό ιδιαίτερα στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, ενώ με την εναλλαγή κάθε χρόνο των εκπαιδευτικών στα ειδικά σχολεία δεν μπορεί να διασφαλιστεί μία σταθερή λειτουργία και ένας προγραμματισμός των σχολικών μονάδων.

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι το υπάρχον ΕΕΕΕΚ Πειραιά, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες παιδιών ΑΜεΑ του Πειραιά καθώς ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν δεν επι­τρέ­πει την εγγραφή νέων μαθητών ΑΜεΑ. Υπάρχει ανάγκη άμεσης δημιουργίας και νέας μονάδας ΕΕΕΕΚ.

Η χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη, δεν καλύπτονται τα έξοδα των εργαστηρίων, με αποτέλεσμα το σχολείο να αναγκάζεται να στραφεί σε χορηγούς για την παροχή του αναγκαίου εξοπλισμού και υλικών.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί πως τα εργαστήρια όλων των ΕΕΕΕΚ λειτουργούν χωρίς νομικό πλαίσιο και συνεπώς χαρακτηρίζονται παράνομα και κυρίως επικίνδυνα για την ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών για τους παρακάτω λόγους:

δεν προβλέπεται υπεύθυνος εργαστηρίου,

δεν προβλέπεται υπεύθυνος συντήρησης μηχανημάτων και εξοπλισμού,

δεν υπάρχουν προδιαγραφές για τον εξοπλισμό.

Ολα αυτά τη στιγμή που στα μηχανήματα αυτά θα εκπαιδευτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Τέλος, η έλλειψη συγκεκριμένων αναλυτικών προγραμμάτων με τα ανάλογα τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνικής, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ανάλογου σχεδιασμού για την ένταξη των παιδιών αυτών στην παραγωγή, έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των παιδιών ξανά στο σπίτι μετά την όποια εκπαίδευσή τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

1. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να διοριστούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ειδικό επιστημονικό προσωπικό και το ανάλογο βοηθητικό με βάση τις ανάγκες των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Πειραιά.

2. Αν προτίθεται άμεσα να προχωρήσει στη θέσπιση ειδικών αναλυτικών προγραμμάτων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρίες με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

3. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ούτως ώστε να διατεθούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις για την εξασφάλιση των απαραίτητων εποπτικών μέσων, τη δημιουργία των ανάλογων τμημάτων και υποδομών για να διασφαλιστεί μια συγκεκριμένη αναβάθμιση των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και των ειδικών ΤΕΕ, στην κατεύθυνση μιας σύγχρονης και υψηλού επιπέδου, με δωρεάν υπηρεσίες δημόσιας ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρίες, που να είναι 100% εξασφαλισμένη, με ευθύνη του κράτους, η ένταξη των αποφοίτων στην παραγωγή σε δημόσια προστατευόμενα εργαστήρια.

4. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη κατασκευή ενός δεύτερου ΕΕΕΕΚ στον Πειραιά, που είναι τόσο απαραίτητο;».

TA ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: Στο Μουσείο της αρχαίας Θήρας, στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης εργάζονταν με διάφορες συμβάσεις 8 άτομα και πάνω από 10 στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Από το Δεκέμβρη του 2008 οι παραπάνω εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι, ενώ στις 2/7/09, 9 από αυτούς απολύθηκαν, χωρίς να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα και παρά τις ανάγκες των αρχαιολογικών χώρων σε προσωπικό. Δικαιολογημένα οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού διαμαρτύρονται και απαιτούν, πέρα από την απαραίτητη αποκατάσταση των ζημιών μετά την κατάρρευση του στεγάστρου πριν από 7 χρόνια, την επαναπρόσληψη και μονιμοποίηση του προσωπικού, όπως και την άμεση εξόφληση όλων των οφειλών προς τους εργαζόμενους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Διαμάντω Μανωλάκου, Βέρα Νικολαΐδου, Εύα Μελά, Κώστας Καζάκος και Λίλα Καφαντάρη ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού ποια μέτρα θα πάρει για την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων, την εξόφληση των δεδουλευμένων και τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι, προκειμένου να λειτουργήσει απρόσκοπτα και με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΓΙΝΑΣ: Με τεράστιες ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, που φτάνουν έως και το 50 % επί των οργανικών θέσεων, με πολλά ιατρικά τμήματα να παραμένουν κλειστά ή να υπολειτουργούν, χωρίς το απαιτούμενο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και χωρίς τα απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα και εξοπλισμό, λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας του Αργοσαρωνικού. Ετσι και το Κέντρο Υγείας Αίγινας, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 20.000 κατοίκους και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, λειτουργεί μόνο με 4 παθολόγους, οι οποίοι καλύπτουν τις εφημερίες όλες τις μέρες της βδομάδας ενώ επισκέπτονται και τα Περιφερειακά Ιατρεία στα Δημοτικά Διαμερίσματα μόνο μια φορά τη βδομάδα, τη στιγμή που για γενική εφημερία προβλέπεται η παρουσία 8 γιατρών. Επίσης, δεν υπάρχουν καρδιολόγος, ακτινολόγος, ψυχίατρος, κοινωνικός λειτουργός και επισκέπτες υγείας. Οι γιατροί του ΚΥ δεν έχουν στη διάθεσή τους ούτε τα απολύτως απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα, απινιδωτές, καρδιογράφο, οξύμετρο, μηχάνημα αερίων αίματος για τους πνευμονοπαθείς και μόνιμη μονάδα παροχής οξυγόνου. Το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό τμήμα χρειάζονται άμεση ανακαίνιση. Υπάρχει μόνο μια καθαρίστρια αντί για 3. Στο ΚΥ δεν υπηρετεί κανένας τραυματιοφορέας ενώ προβλέπονται 3. Οι οδηγοί ασθενοφόρου δεν επαρκούν για όλες τις βάρδιες (υπάρχουν 3 οδηγοί ασθενοφόρων, οι οποίοι είναι και εποχιακοί, ενώ προβλέπονται 5), ενώ και τα 2 ασθενοφόρα που διαθέτει το ΚΥ είναι παλαιάς τεχνολογίας και η αναγκαιότητα για αντικατάστασή τους με σύγχρονα είναι άμεση. Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Βέρα Νικολαΐδου, Νίκος Γκατζής, Εύα Μελά, Κώστας Καζάκος, Λίλα Καφαντάρη ερωτούν τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τι μέτρα θα πάρει για την άμεση επίλυση όλων των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΚΥ Αίγινας, κάτι που αποκτά ακόμα πιο επιτακτικό χαρακτήρα, με την πανδημία της γρίπης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Γιατί επιτρέπουν να συνεχίζεται ο διωγμός του συνδικαλιστή, Α' αντιπροέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ριφουνά Βασίλη, από την επιχείρηση ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ που απολύθηκε από αυτήν παράνομα, χωρίς να αναμένει την τελεσίδικη απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών του Πρωτοδικείου Πειραιά, αν και το Πρωτοδικείο Πειραιά με απόφαση των ασφαλιστικών του μέτρων ανέστειλε την παράνομη αυτή απόφαση, ρωτούν με Ερώτησή προς τον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, Διαμάντω Μανωλάκου και Σπύρος Χαλβατζής.

-- Το πρόβλημα του 10ουΛυκείου Περιστερίου, που σχετίζεται με την ανέγερση σχολικού κτιρίου και το γεγονός ότι δεν έγινε τίποτα για την επίλυση του προβλήματος παρά τις σχετικές δεσμεύσεις και η κατάσταση από τη συλλειτουργία των δύο Λυκείων σε ένα κτίριο θα εξακολουθήσει να είναι αφόρητη για μαθητές και εκπαιδευτικούς, επαναφέρουν με νέα Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό που τον ρωτούν τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί επιτέλους το κτιριακό πρόβλημα του συγκεκριμένου σχολείου, υλοποιώντας άμεσα τη σχετική δέσμευση της κυβέρνησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος.

-- Για τις δυνατές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις αρχές του Ιούλη, στην περιοχή του Δήμου Πιαλείων Ν. Τρικάλων, που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες με καρπούζια, πεπόνια, σιτηρά, κηπευτικά και άλλες καλλιέργειες και τι μέτρα προτίθεται να πάρει ο αρμόδιος υπουργός για την άμεση αποτίμηση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς άμεσα και για το 100% της ζημιάς που υπέστησαν, ρωτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Γκατζής.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Αχιλλέας Κανταρτζής. ζητούν η ρύθμιση οφειλών (ΦΕΚ 747/22.4.09) προς τις τράπεζες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αφορά όλη τη χώρα και επισημαίνουν τη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει η εξαίρεση που κάνει η κυβέρνηση με την ΥΑ του υπ. Οικονομίας & Οικονομικών (ΦΕΚ 747/22.4.09), η οποία αφορά ρυθμίσεις οφειλών προς τις τράπεζες, των βιοτεχνικών και άλλων επιχειρήσεων των Νομών Τρικάλων, Καρδίτσας, Γρεβενών, Πιερίας, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και τεσσάρων δήμων του Νομού Λάρισας, εξαιρώντας το Νομό Μαγνησίας και τις άλλες περιοχές της χώρας. Ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε να αποκαταστήσει την ίση μεταχείριση των πολιτών χωρίς εξαιρέσεις και οι παραπάνω ρυθμίσεις να αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλης της χώρας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ