ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΑΜΑΡ
Θέλει να απαγορεύσει την είσοδο στο ΠΑΜΕ

Τρομοκρατείται από την επαφή των ταξικών δυνάμεων με τους εργαζόμενους και προσπαθεί να περιθωριοποιήσει τη δράση του ΠΑΜΕ η μεγαλοεργοδοσία

Η παρέμβαση της ΦΑΜΑΡ δείχνει την ανησυχία που προκαλεί στους φαρμακοβιομήχανους η συσπείρωση στην ταξική Ομοσπονδία του κλάδου
Η παρέμβαση της ΦΑΜΑΡ δείχνει την ανησυχία που προκαλεί στους φαρμακοβιομήχανους η συσπείρωση στην ταξική Ομοσπονδία του κλάδου
Τη φωνή που εκφράζει τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων και αποκαλύπτει ότι αυτά είναι αντίθετα και συγκρούονται με αυτά της μεγαλοεργοδοσίας θέλουν να φιμώσουν οι μεγαλοεργοδότες και στον κλάδο του φαρμάκου. Αυτό αποτυπώνει η παρέμβαση της διεύθυνσης της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ, που με ανακοίνωσή της απαγορεύει τη διακίνηση ανακοινώσεων του ΠΑΜΕ και λέει ότι στο εξής η είσοδος στο εργοστάσιο θα επιτρέπεται σε συνδικαλιστές μόνο με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Ανήσυχοι από το γεγονός ότι πολλά από τα κλαδικά συνδικάτα κι εργαζόμενοι του κλάδου, με μπροστάρη την ίδια την κλαδική Ομοσπονδία, την ΟΕΦΣΕΕ, πρωτοστατούν στην ενίσχυση του ταξικού πόλου στο εργατικό κίνημα και ξεμπροστιάζουν τον εγκληματικό για τα εργατικά συμφέροντα ρόλο των ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ οι μεγαλοεργοδότες, αναζητούν κάθε τρόπο για να κρατήσουν το ΠΑΜΕ μακριά από την εργατική τάξη. Αδικα όμως. Η φωνή και η δράση του ταξικού κινήματος δυναμώνουν και μετρούν δεσμούς με όλο και περισσότερους εργάτες.

Στις 28 του Ιούνη συνδικαλιστές από τον κλάδο του φαρμάκου πραγματοποίησαν εξόρμηση στο εργοστάσιο της ΦΑΜΑΡ στον Αυλώνα καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία της επόμενης μέρας και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Τι εξόργισε τη μεγαλοεργοδοσία; Οτι οι ταξικές δυνάμεις δε μοίραζαν απλά ανακοίνωση της ΟΕΦΣΕΕ, αλλά και του ΠΑΜΕ! Τα νομικίστικα τερτίπια στα οποία καταφεύγει η εργοδοσία είναι ότι το ΠΑΜΕ δεν είναι συνδικαλιστική οργάνωση και γι' αυτό - όπως ισχυρίζεται - σύμφωνα με το νόμο 1264/82 δεν επιτρέπεται να διακινούνται φυλλάδιά του, άρα «η ενέργεια αυτή συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση των όρων του νόμου».

Ωστόσο, το καθαρά νομικό κομμάτι δεν είναι αυτό που πραγματικά έχει αξία. Το γεγονός αναδεικνύει ότι η επιρροή του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους είναι αυτό που πραγματικά τρομοκρατεί και τους φαρμακοβιομήχανους, επιρροή που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Ακόμα και η αναφορά του ΠΑΜΕ, σε συνδυασμό με το περιεχόμενο των διεκδικήσεων και την οργάνωση στους χώρους δουλειάς, ενοχλεί, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός γίνεται όλο και πιο ανυπόληπτος. Αλλωστε, τους συνδικαλιστές της υποταγής οι βιομήχανοι τους θεωρούν «εταίρους» και μαζί τους στρογγυλοκάθονται στα τραπέζια του «διαλόγου» σχεδιάζοντας πώς θα πετσοκόψουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τέτοιοι συνδικαλιστές είναι πολύτιμοι στα σχέδια της εργοδοσίας μεταξύ άλλων για την ανατροπή της σταθερής εργασίας, όπως γίνεται και στη ΦΑΜΑΡ, που προσλαμβάνει εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επιδιώξεις στην αποκάλυψη και αντιμετώπιση των οποίων πρωτοστατεί η ΟΕΦΣΕΕ σε συντονισμό με άλλες κλαδικές ταξικές Ομοσπονδίες. Γι' αυτό και η συσπείρωση και η πάλη των εργαζομένων στο Φάρμακο μέσα από την κλαδική τους Ομοσπονδία είναι σήμερα επιβεβλημένες όσο ποτέ.

Οπως σημειώνει η ΦΑΜΑΡ, στο εξής «η είσοδος στις εγκαταστάσεις της εταιρίας μας θα επιτρέπεται μόνο στα μέλη της διοίκησης της ΟΕΦΣΕΕ» αφού επιδείξουν την αστυνομική τους ταυτότητα, «με σκοπό τη διαφύλαξη της ασφάλειας τόσο των εργαζομένων της, όσο και των εγκαταστάσεών της» (!) και με την προϋπόθεση ότι δε θα μοιράζουν οποιοδήποτε άλλο υλικό πέραν των ανακοινώσεων της Ομοσπονδίας. Ποιου η «ασφάλεια» απειλείται από την παρουσία των συνδικαλιστών και των ανακοινώσεων του ΠΑΜΕ είναι παραπάνω από προφανές.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
Επικίνδυνες ελλείψεις για τη φροντίδα των νεφροπαθών

Ενας νεφρολόγος δουλεύει 30 μέρες το μήνα, για να αντιμετωπίσει τακτικά και επείγοντα περιστατικά

Με μόνο έναν γιατρό νεφρολόγο λειτουργεί εδώ και πέντε μήνες η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του Νοσοκομείου Σάμου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις για τους νεφροπαθείς.

Σε υπόμνημα του Συλλόγου Νεφροπαθών Σάμου τονίζεται ότι «η κατάσταση στη Μονάδα πλέον είναι απελπιστική». Στο νοσοκομείο δεν έγινε προκήρυξη της θέσης νεφρολόγου, που πήρε μετάθεση, γιατί μαζί με τον γιατρό μεταφέρθηκε και η σχετική πίστωση. «Οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς είναι μια ομάδα χρόνιων ασθενών που η ζωή τους εξαρτάται από ένα μηχάνημα, ένα γιατρό και μια νοσηλεύτρια και σε περίπτωση απουσίας ενός απ' τους τρεις κινδυνεύει η ζωή μας. Ο γιατρός μας με τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν είναι αναγκασμένος να εργάζεται όλες τις μέρες του μήνα και να ανταποκρίνεται σε όλα τα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου που αφορούν την ειδικότητά του. Αισθανόμαστε μεγάλη ανασφάλεια σε ένα επείγον περιστατικό που για λόγους ανώτερης βίας απουσιάζει ο γιατρός ή για λόγους υπερκόπωσης, πώς θα εξασφαλιστεί η σωστή διάγνωση ή η ζωή των ασθενών που χρειάζονται άμεσα αιμοκάθαρση», επισημαίνουν οι νεφροπαθείς.

Στα προβλήματα αυτά έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα της υπερωριακής απασχόλησης του ούτως ή άλλως μειωμένου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΤΝ, με τις περικοπές που γίνονται στις εφημερίες των γιατρών και αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για τις εφημερίες, από το Σεπτέμβρη η Μονάδα θα καλύπτεται μόνο εφτά μέρες το μήνα. «Τι θα γίνει τις υπόλοιπες μέρες του μήνα σε ένα επείγον περιστατικό αιμοκάθαρσης;», ρωτούν οι νεφροπαθείς και τονίζουν ότι είναι αναγκαίο να προκηρυχθεί άμεσα και με επείγουσες διαδικασίες η θέση δεύτερου νεφρολόγου στο νοσοκομείο.

ΑΧΕΠΑ
Εκλεισε το ογκολογικό τμήμα

Επειδή έμεινε κενή η θέση του ογκολόγου - παθολόγου

Μεγάλη αναστάτωση σε εκατοντάδες ασθενείς και στους συγγενείς τους προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη το κλείσιμο του ογκολογικού του ΑΧΕΠΑ. Η θέση του παθολόγου - ογκολόγου από τη Δευτέρα είναι κενή, καθώς έληξε η απόσπαση του ειδικού γιατρού και αυτός επέστρεψε στην οργανική του θέση στο Θεαγένειο, το οποίο επίσης αντιμετωπίζει τρομερά προβλήματα ελλείψεων σε προσωπικό. Η λύση τελικά των αποσπάσεων και όχι νέων προσλήψεων προσωπικού οδηγεί τα νοσοκομεία σε συνεχή υποβάθμιση.

Οι 160 καρκινοπαθείς που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς θα πρέπει να συνεχίσουν την αγωγή τους στο Θεαγένειο και να προστεθούν στο μεγάλο αριθμό ασθενών από όλη τη Βόρειο Ελλάδα που παρακολουθούνται εκεί. Μαζί με αυτούς και περισσότεροι από 1.000 μακροχρόνια άρρωστοι που παρακολουθούσαν τα θεραπευτικά σχήματα στο ΑΧΕΠΑ και είχαν μπει σε ένα ρυθμό. Ηδη άρχισε η μεταφορά των ιατρικών φακέλων στο Θεαγένειο και οι συνεννοήσεις μεταξύ των δύο τμημάτων των νοσοκομείων, ώστε να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η ταλαιπωρία των ασθενών.

Οι συγγενείς των ασθενών καταγγέλλουν ότι η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ είχε ζητήσει από τον περασμένο Νοέμβρη να προκηρυχτεί θέση ογκολόγου αλλά οι διαδικασίες της προκήρυξης έχουν καθυστερήσει. Προσθέτουν ότι το 2008 έληξε η απόσπαση του ογκολόγου από το Θεαγένειο στο ΑΧΕΠΑ και με συνεχείς παρατάσεις από τότε καλύπτονταν η θέση. Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης μίλησε για «σοκ και τρομερή φθορά στην οποία υποβάλλονται οι ασθενείς».

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Τον Αύγουστο δε θα λειτουργεί το καρδιοχειρουργικό

Κλειστό για όλο τον Αύγουστο θα παραμείνει το καρδιοχειρουργικό τμήμα του «Ευαγγελισμού». Για τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά εφημερεύουν εναλλάξ όλο το χρόνο τα καρδιοχειρουργικά τμήματα του «Ευαγγελισμού» και του Ιπποκράτειου. Για περισσότερα όμως από 15 χρόνια τα τμήματα αυτά παραμένουν κλειστά το ένα τον Ιούλη και το άλλο τον Αύγουστο. Αφορμή για το κλείσιμο των τμημάτων - που δημιουργεί προβλήματα στην αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών και οδηγεί μεγάλη μάζα των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα - αποτελεί η αποστείρωση των χώρων. Στην πραγματικότητα, η αποστείρωση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε διάστημα δέκα ημερών. Ομως τα τμήματα παραμένουν κλειστά για ένα μήνα γιατί αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και το κλείσιμο των τμημάτων είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης όλο το χρόνο να πάρουν τις καλοκαιρινές τους άδειες. Η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι σαν αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών, της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις στον τομέα της Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ