ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΠΑ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Μονοπωλιακές επενδύσεις προμηνύουν νέες άγριες «κόντρες»

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των αμερικανικών μονοπωλίων για την αφρικανική ήπειρο αποτύπωσε η τριήμερη Σύνοδος ΗΠΑ - αφρικανικών κρατών, που ολοκληρώθηκε χτες, στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση έγινε για πρώτη φορά φέτος, με τη συμμετοχή πάνω από 40 Αφρικανών ηγετών κρατών, αλλά και περίπου 100 εκπροσώπων μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Στην ομιλία του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, τόνισε ότι 10 από τις 15 ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου βρίσκονται στην Αφρική όπως και ότι μέχρι το 2040 η Αφρική θα αποτελεί αγορά εργατικού δυναμικού μεγαλύτερη από την Ινδία ή την Κίνα. Ο ίδιος παίνεψε το πρόγραμμα AGOA («African Growth and Oportunity Pact») που έληξε πέρυσι, αφού εξασφάλισε τεράστια κέρδη για μεγαθήρια όπως η αυτοκινητοβιομηχανία «Φορντ», η οποία μπόρεσε να εξαγάγει μηχανές από τη Νότια Αφρική χωρίς φόρους, να κάνει επενδύσεις πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια αγορά, αλλά και να επεκτείνει την παραγωγή της σε εργοστάσια και στις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που δήλωσε ότι το AGOA θα παραταθεί σύντομα, ανακοινώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα επενδύσουν 33 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αφρική και συμπληρώνοντας: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πολλά περισσότερα».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που Κίνα και ΕΕ επιχειρούν να εξασφαλίσουν ισχυρότερη παρουσία στην Αφρική, αναγκάζοντας τους εκπροσώπους της αμερικανικής πλουτοκρατίας να λάβουν νέα μέτρα. Μάλιστα, το 2009 η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως «εμπορικός εταίρος» της Αφρικής.

Χαρακτηριστικά των ανταγωνισμών που θα οξυνθούν είναι όσα επισήμαναν μια σειρά ομιλητές:

Ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ είπε ότι «αφήνουμε την Ευρώπη και την Κίνα να προχωρούν πιο γρήγορα από μας».

Ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον σχολίασε: «Χάνουμε το πλοίο».

Εκπρόσωποι διαφόρων αμερικανικών εταιρειών και ερευνητικών κέντρων εντόπισαν ότι «γενικά ο αμερικανικός ιδιωτικός τομέας είναι απρόθυμος να αναλάβει ρίσκο», την ώρα που κινεζικές εταιρείες αναλαμβάνουν όλο και περισσότερα έργα εξόρυξης πετρελαίου (όπως πρόσφατα η CNOOC συμφώνησε με την κυβέρνηση της Ουγκάντα) και εξαγοράζουν ορυχεία, σούπερ μάρκετ κλπ.

Το λόγο πήραν πολλοί Αφρικανοί ηγέτες, καλωσορίζοντας τις αμερικανικές επενδύσεις, όπως έκανε και ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Συγκεκριμένα, ο Τζέικομπ Ζούμα εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόγραμμα AGOA θα παραταθεί για άλλα 15 χρόνια και θα περιλάβει και τη χώρα του στο πεδίο δράσης του.

Μεταξύ άλλων σχεδίων, στη συνάντηση ανακοινώθηκαν και συγκεκριμένες επενδύσεις που προωθούν ήδη οι αμερικανικές πολυεθνικές στην Αφρική, όπως οι «Κόκα - Κόλα», «Τζένεραλ Μότορς», «Μάριοτ» (ξενοδοχεία) ή η ΙΒΜ και σχέδια για τον εξηλεκτρισμό υποσαχάριων περιοχών.


ΙΑΠΩΝΙΑ - ΧΙΡΟΣΙΜΑ
Εκδηλώσεις τιμής για τα θύματα του ολοκαυτώματος

ΧΙΡΟΣΙΜΑ.--

Την 69η επέτειο ρίψης της ατομικής βόμβας από τους Αμερικανούς στη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 1945 (στις 9 Αυγούστου ακολούθησε το Ναγκασάκι), με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τίμησε η Ιαπωνία στην τελετή στο μνημείο της πόλης, με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου, πολλοί από αυτούς επιζώντες ή συγγενείς τους. Ο πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, στο χαιρετισμό του προχώρησε σε ένα ευχολόγιο και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν καταδίκασε το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ. Είπε χαρακτηριστικά: «Ως η μόνη χώρα που έχει δεχθεί πυρηνική επίθεση εν καιρώ πολέμου και βίωσε τη φρίκη, η Ιαπωνία έχει την ευθύνη να επιτύχει να γίνει πραγματικότητα ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα και να συνεχίσει να ενημερώνει για τη βαρβαρότητά τους τις μελλοντικές γενεές και όλον τον κόσμο».

Η αστική τάξη της Ιαπωνίας, την οποία υπηρετεί ο Αμπε, συμμετέχει ενεργά στο ιμπεριαλιστικό σύστημα γι' αυτό και επιδιώκει την αναβάθμιση του ρόλου της στο έδαφος της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή του Ειρηνικού και όχι μόνο. Αυτό φέρνει και την προοπτική της δράσης στρατιωτικών της δυνάμεων και στο εξωτερικό, κάτι που έως τώρα και συνταγματικά απαγορευόταν. Ιδιαίτερα αυτό το ζήτημα της στρατιωτικής παρουσίας στο εξωτερικό αλλά και η δραστηριοποίηση των ιαπωνικών μονοπωλίων στην προώθηση της πυρηνικής ενέργειας έχουν εξοργίσει τις φιλειρηνικές οργανώσεις της χώρας, ιδιαίτερα υπό το βάρος του καταστροφικού δυστυχήματος - εγκλήματος στη Φουκουσίμα το Μάρτη του 2011.

Στην εκδήλωση στη Χιροσίμα παραβρέθηκε και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, Κάρολιν Κένεντι, ανιψιά του πρώην γερουσιαστή Εντουαρντ Κένεντι. Χωρίς ίχνος «συγνώμης» ή έστω αναφορά στο έγκλημα που προκάλεσε η κυβέρνηση της χώρας της πριν από 69 χρόνια, αρκέστηκε να πει ότι «αυτή είναι μια ημέρα για να στοχαστούμε με σοβαρότητα και να δεσμευτούμε εκ νέου να οικοδομήσουμε έναν πιο ειρηνικό κόσμο».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, «και όλους τους ηγέτες των κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να επισκεφθούν τις πόλεις όπου ερρίφθησαν οι ατομικές βόμβες το συντομότερο δυνατόν». Πρόσθεσε πως «εάν το έπρατταν θα πείθονταν πως τα πυρηνικά όπλα είναι το απόλυτο κακό και δεν θα έπρεπε πλέον να επιτρέπεται να υπάρχουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ