Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΧΙΡΟΣΙΜΑ
Εκδηλώσεις τιμής για τα θύματα του ολοκαυτώματος

ΧΙΡΟΣΙΜΑ.--

Την 69η επέτειο ρίψης της ατομικής βόμβας από τους Αμερικανούς στη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 1945 (στις 9 Αυγούστου ακολούθησε το Ναγκασάκι), με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τίμησε η Ιαπωνία στην τελετή στο μνημείο της πόλης, με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου, πολλοί από αυτούς επιζώντες ή συγγενείς τους. Ο πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, στο χαιρετισμό του προχώρησε σε ένα ευχολόγιο και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν καταδίκασε το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ. Είπε χαρακτηριστικά: «Ως η μόνη χώρα που έχει δεχθεί πυρηνική επίθεση εν καιρώ πολέμου και βίωσε τη φρίκη, η Ιαπωνία έχει την ευθύνη να επιτύχει να γίνει πραγματικότητα ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα και να συνεχίσει να ενημερώνει για τη βαρβαρότητά τους τις μελλοντικές γενεές και όλον τον κόσμο».

Η αστική τάξη της Ιαπωνίας, την οποία υπηρετεί ο Αμπε, συμμετέχει ενεργά στο ιμπεριαλιστικό σύστημα γι' αυτό και επιδιώκει την αναβάθμιση του ρόλου της στο έδαφος της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή του Ειρηνικού και όχι μόνο. Αυτό φέρνει και την προοπτική της δράσης στρατιωτικών της δυνάμεων και στο εξωτερικό, κάτι που έως τώρα και συνταγματικά απαγορευόταν. Ιδιαίτερα αυτό το ζήτημα της στρατιωτικής παρουσίας στο εξωτερικό αλλά και η δραστηριοποίηση των ιαπωνικών μονοπωλίων στην προώθηση της πυρηνικής ενέργειας έχουν εξοργίσει τις φιλειρηνικές οργανώσεις της χώρας, ιδιαίτερα υπό το βάρος του καταστροφικού δυστυχήματος - εγκλήματος στη Φουκουσίμα το Μάρτη του 2011.

Στην εκδήλωση στη Χιροσίμα παραβρέθηκε και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, Κάρολιν Κένεντι, ανιψιά του πρώην γερουσιαστή Εντουαρντ Κένεντι. Χωρίς ίχνος «συγνώμης» ή έστω αναφορά στο έγκλημα που προκάλεσε η κυβέρνηση της χώρας της πριν από 69 χρόνια, αρκέστηκε να πει ότι «αυτή είναι μια ημέρα για να στοχαστούμε με σοβαρότητα και να δεσμευτούμε εκ νέου να οικοδομήσουμε έναν πιο ειρηνικό κόσμο».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, «και όλους τους ηγέτες των κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να επισκεφθούν τις πόλεις όπου ερρίφθησαν οι ατομικές βόμβες το συντομότερο δυνατόν». Πρόσθεσε πως «εάν το έπρατταν θα πείθονταν πως τα πυρηνικά όπλα είναι το απόλυτο κακό και δεν θα έπρεπε πλέον να επιτρέπεται να υπάρχουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ