Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζεται η ένταση

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Παραμένει η ένταση στη Λιβύη όπου συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστικών οργανώσεων και δυνάμεων που εμφανίζονται ως «εθνικός στρατός», αλλά και ανάμεσα στις ίδιες τις ισλαμιστικές ομάδες που δρουν στη χώρα και κατά καιρούς εμφανίζονται να ελέγχουν κρίσιμα σημεία της χώρας.

Χτες, το σουδανικό πρακτορείο «Suna», που επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Ομερ Μοχάμεντ Σάλεχ, μετέδωσε ότι δεκαοκτώ Σουδανοί σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα έπληξε τα προάστια της Τρίπολης, πολύ κοντά στο σπίτι όπου έμεναν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Αλι Κάρτι δήλωσε ωστόσο ότι η κατάσταση στη Λιβύη δεν είναι τόσο κρίσιμη ώστε να απαιτείται άμεσα η απομάκρυνση των Σουδανών υπηκόων που ζουν και εργάζονται εκεί.

Στο μεταξύ, την Τρίτη, το Κοινοβούλιο, που είχε προκύψει από τις εκλογές του περασμένου Ιούνη, συνεδρίασε στην πόλη Τομπρούκ και εξέλεξε νέο πρόεδρο του σώματος τον Ακίλα Σαλέχ Αΐσα. Ο Αΐσα, που έλαβε 77 ψήφους σε σύνολο 158 παρόντων βουλευτών, υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του δικαστικού σώματος επί Καντάφι και θεωρείται πιστός τηρητής του νόμου.

Τη συνάντηση του Κοινοβουλίου στο Τομπρούκ απέρριψε ο πρόεδρος του απερχόμενου Γενικού Εθνικού Κογκρέσου (όπου πλειοψηφούσαν οι ισλαμιστές) Νούρι Αμπουσαχμεΐν, διαφωνώντας με το μέρος της συνεδρίασης και τον τρόπο που αυτή συγκλήθηκε. Ο Αμπντάλα Αλ-Θίνι συμμετείχε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Λιβύης στη συνάντηση ΗΠΑ - αφρικανικών κρατών που έγινε στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της οποίας είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Από τη μεριά του ο Κέρι δήλωσε ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες» για τη Λιβύη, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε τους Λίβυους αν αφοσιωθούν στη δύσκολη δουλειά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ