Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Διαρκείς μάχες με τους ενόπλους του «Ισλαμικού Κράτους»

AΡΜΠΙΛ.--

Κλιμακώνονται τις τελευταίες μέρες οι μάχες στις περιοχές του κουρδικού Βόρειου Ιράκ ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας Πεσμεργκά και τους ένοπλους ισλαμιστές και μισθοφόρους του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), που θέλουν να δημιουργήσουν χαλιφάτο το οποίο θα περιλαμβάνει μέρος του Ιράκ και της Συρίας. Οι συγκρούσεις, μετά την κατάληψη της Σιντζάρ, έχουν φτάσει πολύ κοντά, περίπου 40 χιλιόμετρα, στην πόλη Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Τζαμπάρ Γιαβάρ, εκπρόσωπος των Πεσμεργκά, δήλωσε χτες ότι έχει αποκατασταθεί η στρατιωτική συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ένοπλοι σουνίτες ισλαμιστές. Επίσης, έκανε έκκληση να υπάρξει γρήγορη διάσωση της ιρακινής εθνοτικής μειονότητας των Γιαζίντι (περίπου 50.000 άνθρωποι) που μετά τις επιθέσεις των ενόπλων του ΙΚ έχουν διαφύγει στα βουνά αλλά δεν έχουν τίποτε για να επιβιώσουν.

Η συνεχιζόμενη επιθετική δράση των ισλαμιστών του ΙΚ έχει φέρει πιο κοντά την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και την κυβέρνηση του κουρδικού Βόρειου Ιράκ, οι οποίες εκφράζουν διαφορετικές μερίδες του κεφαλαίου της χώρας που θέλουν να εκμεταλλευτούν για λογαριασμό τους τον τεράστιο φυσικό πλούτο της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ