Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Αυξάνεται η πίεση σε πολλά μονοπώλια

Διάταγμα που προβλέπει την «απαγόρευση ή τον περιορισμό για ένα χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία υπέγραψε, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Στο κείμενο ρητά αναφέρεται ότι «με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας (...) διατάσσω να απαγορευτούν ή να περιοριστούν για ένα χρόνο οι εισαγωγές στη ρωσική επικράτεια ορισμένων ειδών γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και διατροφικών προϊόντων» από τις χώρες οι οποίες «αποφάσισαν να θέσουν σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το πρακτορείο ITAR-TASS, ο Πούτιν ζήτησε από τα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης να καταλήξουν σε συνολικότερα μέτρα που θα ληφθούν ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει έναν αριθμό μέτρων σε αντίποινα στις αποκαλούμενες "κυρώσεις" από ορισμένες χώρες», είπε ο Πούτιν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη «διασφάλισης των συμφερόντων των εγχώριων παραγωγών βασικών προϊόντων» και πρόσθεσε ότι η ρωσική απάντηση θα είναι «ακριβής».

Χτες το βράδυ, η ρωσική Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επιτήρησης της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές πουλερικών από τις ΗΠΑ. Ακόμα, το πρακτορείο «RIA Novosti», που επικαλείται την ίδια υπηρεσία, μετέδωσε πως πρόκειται να απαγορευθεί η εισαγωγή όλων των αγροδιατροφικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και όλων των φρούτων και των λαχανικών από τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η ρωσική εφημερίδα «Vedomosti» ανέφερε ότι η ρωσική κυβέρνηση σκέφτεται να πάρει μέτρα που θα εμποδίζουν ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις μέσω των αεροδιαδρόμων που διασχίζουν τη Σιβηρία, κάτι που θα εκτοξεύσει το κόστος των εναέριων μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων αφού θα απαιτούνται πολύ περισσότερα καύσιμα. Ορισμένοι εκτιμούσαν ότι μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να επιβαρύνει εταιρείες, όπως οι «Lufthansa», «British Airways» και «Air France» με 1 δισ. ευρώ μόνο για ένα τρίμηνο.

Χτες, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εισαγωγές βόειου κρέατος και ζώντων ζώων από τη Ρουμανία. Η ρωσική Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επιτήρησης ανακοίνωσε ότι η διακοπή είναι προσωρινή και ισχυρίστηκε ότι αυτή οφείλεται στην «εμφάνιση κρουσμάτων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (σ.σ. νόσος των "τρελών αγελάδων")», στη Ρουμανία.

Η Φινλανδία σκέφτεται να ζητήσει αποζημίωση

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των περίπλοκων ανταγωνισμών είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος σημείωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν οι κυρώσεις πλήξουν δυσανάλογα τη Φινλανδία, θα επιδιώξουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας (...) Πρέπει να προσαρμοστούμε στην αρχή της οικονομικής αλληλεγγύης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι χώρες - μέλη που πλήττονται περισσότερο από τις κυρώσεις θα λάβουν και κάποια μορφή αποζημίωσης». Ενώ πρόσθεσε: «Τολμώ να πω ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο - και υπογραμμίζω τη λέξη ενδεχόμενο - οικονομικής κρίσης (...) Οι άμεσες επιπτώσεις από τις κυρώσεις μπορεί να είναι σημαντικές».

Η τοποθέτηση της Φινλανδίας είναι χαρακτηριστική και των διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν στην ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά και των σύνθετων συνεπειών που προκαλεί ο μεγάλος βαθμός αλληλεξάρτησης των καπιταλιστικών οικονομιών.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Η «αυστηροποίηση» των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων και τα ρωσικά «αντίποινα» είναι ολοφάνερο ότι μπορεί να αλλάξουν σημαντικά και αλυσιδωτά τα δεδομένα για μια σειρά κλάδους στους οποίους ήδη τα μονοπώλια ανταγωνίζονταν άγρια μεταξύ τους για το ποιο θα κυριαρχήσει, στο πλαίσιο και της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Σ' αυτή τη βάση, τίποτα δεν αποκλείεται, ακόμα και το να δοκιμαστούν οι σχέσεις στενών «εταίρων» που σε κάθε φάση κλιμάκωσης των ανταγωνισμών προτάσσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους και δε διστάζουν να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι σε πρώην αντιπάλους και νυν συνεργάτες.

Νέα δεδομένα είναι πιθανό να προκύψουν και στην τουριστική κίνηση, παίρνοντας υπόψη ότι οι Ρώσοι τουρίστες εμφάνιζαν αύξηση τα τελευταία χρόνια σε προορισμούς όπως η Ελλάδα.

Δημοσιεύματα συνδέουν τις απανωτές πτωχεύσεις ρωσικών τουριστικών πρακτορείων, το τελευταίο διάστημα, και με την επιδείνωση των οικονομικών σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας, αλλά και συνολικά τις συνέπειες που προκαλούν στη ρωσική οικονομία οι κυρώσεις. Συνδέουν με αυτές την ύφεση της ρωσικής οικονομίας και το γεγονός ότι το ρούβλι σημειώνει πτώση, κάτι που εκτιμούν ότι δρα ανασταλτικά στην τουριστική κίνηση εκτός συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ