Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συνεδριάζει για την επιδημία από τον «Εμπολα»

Διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ξεκίνησε χτες στη Γενεύη, ώστε να κριθεί αν η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού «Εμπολα» συνιστά «επείγον περιστατικό για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» (αν δηλαδή έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που απαιτεί συντονισμένη αντίδραση σε διεθνές επίπεδο).

Τη Δευτέρα, η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) ανακοίνωσε ότι θα δώσει 200 εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα, που είναι οι χώρες που μέχρι σήμερα έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό. Στόχος της βοήθειας είναι - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση - η βελτίωση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας (στα πρότυπα προφανώς των εμπορευματοποιημένων συστημάτων της Δύσης) και η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της επιδημίας, δηλαδή αυτό που κινητοποιεί την Τράπεζα είναι η ανησυχία για τις αρνητικές συνέπειες που απειλούν τις καπιταλιστικές οικονομίες.

Μέχρι σήμερα, οι νεκροί από την επιδημία - τη χειρότερη από όταν εμφανίστηκε ο ιός - έχουν φτάσει τους 932, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.711.

Χωρίς δημόσια δωρεάν συστήματα Υγείας, οι λαοί της Δυτικής Αφρικής πασχίζουν να σωθούν σε ένα περιβάλλον στο οποίο ούτως ή άλλως η επιβίωση είναι δύσκολη. Χαρακτηριστικές για τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων είναι οι οδηγίες που δίνουν οχήματα και ασθενοφόρα του υπουργείου Υγείας στη Σιέρα Λεόνε (όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60-90 μέρες), γυρνώντας στις γειτονιές και προειδοποιώντας από τα μεγάφωνα: «Ο "Εμπολα" είναι πραγματικός, μην τρώτε το κρέας των νυχτερίδων, ούτε και φρούτα που έχουν μισοφαγωθεί από ζώα...».

Την ίδια στιγμή, στη Λιβερία ξεκίνησε τριήμερη «νηστεία και προσευχή» για να ζητήσουν «να τους λυπηθεί ο Θεός», όπως δήλωσε και η Πρόεδρος της χώρας Ελεν Τζόνσον-Σίρλιφ, ενώ στη Νιγηρία το έργο της πρόληψης και αντιμετώπισης της ασθένειας το ανέλαβαν ...θρησκευτικές οργανώσεις και ιεραποστολές.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ χορηγήθηκε πειραματικό φάρμακο στους δύο Αμερικανούς που προσβλήθηκαν από τον ιό στη Δυτική Αφρική και νοσηλεύονται σε ειδικευμένο νοσοκομείο στην Ατλάντα.

Χαμηλός ο κίνδυνος της Ελλάδας

Η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας σε ό,τι αφορά την είσοδο του ιού «Εμπολα», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από τη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων (Γενική Διεύθυνση Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ και ΕΚΕΠΥ).

Στη σύσκεψη κρίθηκε σκόπιμο να αυστηροποιηθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό πληθυσμό. Συστήνεται, κατ' αρχάς σε όσους έχουν προγραμματίσει ή επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία) ν' αποφύγουν προς το παρόν αυτήν τη μετακίνηση, εφόσον δεν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος. Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταγράψει ως «ύποπτο» μόνο ένα περιστατικό σε 6.500 πρόσφατες αφίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ