Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στην τελική ευθεία η προεκλογική αντιπαράθεση

Μέσα σε συνθήκες σφοδρών ανταγωνισμών, εκτός και εντός συνόρων, θα γίνουν οι εκλογές για το νέο Πρόεδρο

Ο Ερντογάν υπόσχεται στην πλουτοκρατία νέα ανέλιξη στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα
Ο Ερντογάν υπόσχεται στην πλουτοκρατία νέα ανέλιξη στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Με τις συζητήσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών να εντείνονται, η Τουρκία έχει μπει στην τελική ευθεία για την αναμέτρηση της Κυριακής, από την οποία θα αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος της χώρας, για πρώτη φορά απευθείας από το εκλογικό σώμα. Ο σημερινός πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποψήφιος του κυβερνώντος AKP θεωρείται ότι θα επικρατήσει με μεγάλη διαφορά από τους άλλους δύο υποψήφιους, τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου των CHP και MHP και τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς του κουρδικού HCP. Ωστόσο, σε αρκετά τουρκικά ΜΜΕ γίνεται εκτενής συζήτηση για το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να μη βγει από την πρώτη Κυριακή, κάτι που πολλοί ερμηνεύουν ως ακόμα μία ένδειξη της αυξανόμενης κριτικής και δυσαρέσκειας που εισπράττει και σχολιάζουν ότι ένας δεύτερος γύρος θα γίνει πεδίο «νέων συμμαχιών και ευκαιριών». Φυσικά, τέτοιες συζητήσεις και αναλύσεις διεξάγονται στο φόντο της έντονης ενδοαστικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα, για τις επιλογές που θα αναβαθμίσουν το ρόλο της τουρκικής πλουτοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι υψηλοί τόνοι που ο Ερντογάν επέλεξε να χρησιμοποιήσει απέναντι στην κυβέρνηση του Ισραήλ - παρομοιάζοντάς την με τον Χίτλερ λόγω της επιδρομής στη Γάζα - αναμένοντας ότι θα διασφαλίσει τη στήριξη των μουσουλμάνων, αλλά και επιβεβαιώνοντας τη σχέση διαπραγμάτευσης - διαπάλης που συνδέει την Αγκυρα με το Τελ Αβίβ. Πάντως, την Τρίτη, μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, Δημοκράτες και Ρεπουμπλικάνοι, που σύμφωνα με την «Washington Post» είχαν πρωτοστατήσει σε προσπάθειες ενίσχυσης των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, κατηγόρησαν τον Ερντογάν ότι τα σχόλια «που κάνατε πρόσφατα έγιναν ευρέως αντιληπτά ως αντι-σημιτικά και είναι καθαρά αντι-ισραηλινά», συμπληρώνοντας ότι έτσι γίνεται πιο δύσκολο «να επικοινωνήσει κανείς με την Τουρκία με θετικό τρόπο». Σύμφωνα με την ίδια αμερικανική εφημερίδα, τα μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν ότι με τέτοια σχόλια δημιουργούνται προβλήματα και στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας, οι οποίες - να σημειωθεί - τους τελευταίους μήνες «επηρεάστηκαν» και από το βιαστικό ενδιαφέρον τουρκικών κεφαλαίων να επενδύσουν στο Ιράν. Την Τρίτη, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ότι δε διευκόλυνε τους Τούρκους της διασποράς (την ψήφο των οποίων θεωρούσε ότι θα εξασφαλίσει), στους οποίους τα ποσοστά συμμετοχής είχαν φτάσει την ίδια μέρα μόλις στο 8%. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων η Επιτροπή χρησιμοποίησε ένα σύστημα «με ραντεβού».

Από τη μεριά του, ο Ιχσάνογλου αναρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου πού θα χρειαστούν 18 εκατομμύρια ψηφοδέλτια που τυπώθηκαν «εξτρά». «Φυσικά, κάποια ψηφοδέλτια ίσως καταστραφούν από βροχές ή πλημμύρες. Αλλά τι σημαίνει ένα συμπλήρωμα 18 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων; Υπό τις εντολές ποιανού αυτά τα 18 εκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν; Πώς θα χρησιμοποιηθούν; Πώς δε θα φτάσουν σε μέρος που δεν πρέπει;».

Στο μεταξύ, η «αστάθεια» που προκαλούν στη Μέση Ανατολή οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις μεγαλώνουν την ανησυχία (και) των Τούρκων επενδυτών. Την 1η Αυγούστου, η Ενωση Τούρκων Εξαγωγέων ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές στο Ιράκ έπεσαν τον Ιούλη κατά 46% σε σχέση με πέρυσι. Τον Ιούνη η πτώση ήταν 21%. Πριν τις συγκρούσεις, το Ιράκ ήταν ο 2ος μεγαλύτερος προορισμός για τις τουρκικές εξαγωγές. Τον Ιούνη το Ιράκ έπεσε στην τρίτη θέση και τον Ιούλη στην πέμπτη.

Χτες, στελέχη της τουρκικής κρατικής εταιρείας «BOTAS» ανακοίνωσαν ότι άρχισε πάλι η ροή μιας ποσότητας 75.000 βαρελιών την ημέρα από το Βόρειο Ιράκ (Ιρακινό Κουρδιστάν), με το οποίο η Αγκυρα επιδιώκει ενίσχυση της συνεργασίας, παρά τις αντιρρήσεις της Βαγδάτης, αλλά και δυτικών κρατών.

Τέλος, προχτές, έγινε γνωστό ότι 33 ακόμα αστυνομικοί τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο έρευνας που συνεχίζεται για κατασκοπεία, παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και υποκλοπές κατά του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ