ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε τεντωμένο σχοινί

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Σε έναν αγωνιώδη "αγώνα δρόμου" προκειμένου η ειρηνευτική διαδικασία να συνεχίσει να βρίσκεται εν ζωή, έχει αποδυθεί η αμερικανική διπλωματία, ο επικεφαλής της οποίας, Ουόρεν Κρίστοφερ,επιχειρεί να ελιχθεί σε πολλαπλά μέτωπα: να πείσει τον "ανυποχώρητο" Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προωθήσει την αναδιάταξη των στρατευμάτων του από τη Χεβρώνα, να πείσει τον Αραφάτ να επανέλθει στις συνομιλίες, να κρατήσει εκτός διαπραγματεύσεων τις ηγέτιδες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - προεξάρχουσας της Γαλλίας - και τη Ρωσία, που επιχειρούν να εμπλακούν, και να πείσει τη Συρία να αναμείνει τις εξελίξεις.

Για την ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπιλ Κλίντον δείχνει να επιτυγχάνει σε όλα - οι συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών συνεχίζονται στο Ερέζ (σύνορα Παλαιστίνης - Ισραήλ), ο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος επέστρεψε το Σάββατο από την περιοδεία του στην Ευρώπη και αραβικές χώρες, φαίνεται να ελπίζει ότι η "ειρηνευτική διαδικασία" μπορεί να διασωθεί, και δέχθηκε να συναντηθεί σήμερα με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Εζέρ Βάιζμαν, οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ρωσία παραμένουν εκτός της διαδικασίας, και ακόμα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός "συζητά" - υπό προϋποθέσεις, ασφαλώς - την αναδιάταξη των στρατευμάτων από τη Χεβρώνα.

Ο "επιμένων" πονοκέφαλος του Ουόρεν Κρίστοφερ είναι η Συρία, ο υπουργός Αμυνας της οποίας, Μουσταφά Τλας, δήλωσε προχτές ότι ο Νετανιάχου "κρούει τα τύμπανα του πολέμου" και συνέστησε σε όλους τους Αραβες να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τους κινδύνους που απορρέουν από την ισραηλινή ηγεσία.

Ο Τλας προειδοποίησε επίσης το Τελ Αβίβ ότι αν προχωρήσει σε υλοποίηση των απειλών του και εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση, "ο Νετανιάχου θα μετανιώσει γιατί το Ισραήλ θα πληρώσει με μεγάλες απώλειες τις οποίες δεν μπορεί να αντέξει".

Πάντως, και κατά πληροφορίες ισραηλινών εφημερίδων, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται αποφασισμένος να παρακάμψει τη συμφωνία του Οσλο την οποία συνήψε ο προκάτοχός του Σιμόν Πέρες με τους Παλαιστινίους, και να συζητήσει κατ' ευθείαν την οριστική διευθέτηση του θέματος των παλαιστινιακών εδαφών- αλλά με τη λήξη της διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα, η οποία έχει καθυστερήσει ήδη κατά 6 μήνες από τα συμπεφωνημένα.

  • Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση του Ισραήλ για την πολεμική της πολιτική στην Παλαιστίνη καθώς και την κυβέρνηση των ΗΠΑ η οποία ανέχεται τα γεγονότα που δίνουν πράσινο φως για τον καταποντισμό του λαού της Παλαιστίνης, εξέδωσε χτες ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων.
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΛΙΒΥΗ
Ο Καντάφι δεν έκανε το "χατίρι" στον Ερμπακάν

ΛΑΓΚΟΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετσμεντίν Ερμπακάν,έφθασε χθες στη Νιγηρία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, η οποία προκάλεσε εξαρχής σοβαρότατες αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από στελέχη της ίδιας του της κυβέρνησης, ενώ και οι ΗΠΑ με δυσκολία έκρυψαν την έντονη δυσφορία τους. Αλλά οι απόηχοι της προτελευταίας του επίσκεψης, αυτής στη Λιβύη, εξακολουθούν να δημιουργούν "σεισμικές" δονήσεις - λόγω των δηλώσεων του "οικοδεσπότη" του Ερμπακάν, του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Καντάφι ζήτησε από τον Ερμπακάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να αποχωρήσει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ, και να επιτρέψει τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Κατηγόρησε την Αγκυρα, όχι μόνο για τις σχέσεις της με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, αλλά και με τον "σιωνιστικό εχθρό", το Ισραήλ, η στρατιωτική συμφωνία της Τουρκίας με το οποίο "αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρο το αραβικό έθνος", ενώ παράλληλα τόνισε ότι ο κουρδικός λαός πρέπει να βρει "τη θέση του κάτω από τον ήλιο της Μέσης Ανατολής".

Ο Αμπντουλά Γιουέλ, στέλεχος του Κόμματος Ευημερίας, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Καντάφι "λόγια τρελού", ενώ όταν ρωτήθηκε από Τούρκους δημοσιογράφους γιατί ο Ερμπακάν δεν αντέδρασε, απάντησε ότι "μια τέτοιου είδους προσβολή δεν αντιμετωπίζεται με προσβολή".

Το γεγονός της φραστικής επίθεσης του Καντάφι κατά του Ερμπακάν, καθίσταται ακόμη πιο εντυπωσιακό με δεδομένο ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε πραγματοποιήσει ιδιαίτερα "φιλικές" προς την Τρίπολη κινήσεις.

Αντιδράσεις

Χθες ο ηγέτης του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας ζήτησε την παραίτηση του Ερμπακάν επί... πίνακι: "Ο κ. Ερμπακάν (...) θα έπρεπε να πάει κατευθείαν από το αεροδρόμιο στο Προεδρικό Μέγαρο και να υποβάλει την παραίτησή του". Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν οι χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών του Ερμπακάν, της Τανσού Τσιλέρ: "Μάθαμε ποιοι είναι οι φίλοι μας και ποιοι οι εχθροί μας" (!) δήλωσε η αρχηγός του Κόμματος Ορθού Δρόμου.

Επίσημη αντίδραση από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, δεν υπήρξε. Ο Ντεμιρέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιταλία, την πρώτη Τούρκου Προέδρου στη χώρα από το 1959, δεν αναμένεται να επιστρέψει στην Αγκυρα πριν από την Τετάρτη.

Τριγμοί και στις σχέσεις με Ιράν

Σοβαρά προβλήματα - και - στις τουρκοϊρανικές σχέσεις προκαλεί και μια υπόθεση "κατασκοπίας" για την οποία η Τεχεράνη κατηγορεί τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Η υπόθεση αφορά στη δραστηριότητα ενός ανθρώπου ο οποίος, κατά τις ιρανικές αρχές, σκόπευε να ερευνήσει πιθανές βάσεις του ΡΚΚ στο ιρανικό έδαφος. Η Αγκυρα διαψεύδει το γεγονός.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Πολύ ... αμερικάνικη, η παράσταση

ΧΑΡΤΦΟΡΝΤ. -

Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση Κλίντον - Ντόουλ χαρακτηρίστηκε από έντονες αλληλοκατηγορίες σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας, ενώ καθόλου δε φώτισε τα μεγάλα θέματα και προβλήματα που απασχολούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χτες τα ξημερώματα έληξε η 90λεπτη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπιλ Κλίντον και τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μπομπ Ντόουλ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε πως έπραξε το καλύτερο δυνατόν για να οδηγήσει τις τύχες των συμπατριωτών του και ο Ντόουλ πως οι ιδέες του είναι καλύτερες από του αντιπάλου του.

"Εκανα ό,τι μπορούσα καλύτερο για να είμαι πιστός στα καθήκοντα του Προέδρου", συνόψισε ο Κλίντον στην τελευταία τοποθέτησή του. Από την πλευρά του ο Ντόουλ επεσήμανε πως το όραμά του για το μέλλον των ΗΠΑ είναι όλως διαφορετικό και δήλωσε: "γνωρίζω ακριβώς πού θέλω να οδηγήσω την Αμερική".

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας, ο Κλίντον υπεραμύνθηκε των επιλογών του, ενώ αντίθετα ο Ντόουλ υποστήριξε πως επί ηγεσίας Κλίντον στάλθηκαν περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στο εξωτερικό από οποιαδήποτε άλλη προεδρική θητεία.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση για το Μεσανατολικό που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος δήλωσε πως "απογοητεύθηκε" που ο Κλίντον δε ζήτησε τον άνευ προϋποθέσεων τερματισμό της βίας στην περιοχή. Από τη μεριά του, ο Κλίντον υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του και πρόσθεσε ότι "οι ηγέτες αυτοί μου υποσχέθηκαν πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες, έως ότου λυθούν τα ζητήματα". Αναφέρθηκε επίσης στις μεσολαβητικές πρωτοβουλίες του στη Βόρεια Ιρλανδία, στην Αϊτή και στη Μέση Ανατολή για να αποδείξει πως διατήρησε σε υψηλά επίπεδα τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόουλ κατηγόρησε τον Κλίντον πως κράτησε "πολύ μαλακή" στάση απέναντι στα "κομμουνιστικά καθεστώτα" της Κούβας και της Βόρειας Κορέας, ενώ ο Κλίντον έσπευσε να πει πως οι κατηγορίες αυτές δεν ευσταθούν.

Μεγάλη κινητικότητα για τους Ου.Κρίστοφερ και Ν.Ρος ώστε να φέρουν τις

Μεγάλη κινητικότητα για τους Ου. Κρίστοφερ και Ν. Ρος, για να φέρουν τις εξελίξεις στα αμερικανικά μέτρα

ΓΑΛΛΙΑ
Βομβιστική επίθεση στο δημαρχείο του Μπορντό

ΜΠΟΡΝΤΟ. -

Κορσικανοί αυτονομιστές ανέλαβαν χτες την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του δημαρχείου του Μπορντό, από την οποία υπέστη σημαντικές ζημιές το ιστορικό κτίριο, αλλά δεν προκάλεσε τραυματίες ή θύματα.

Σε ανακοίνωση που εστάλη σε ειδησεογραφικά πρακτορεία στην πρωτεύουσα της Κορσικής, Αιάκειο, η αποκαλούμενη "ιστορική πτέρυγα" του Κορσικανικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (FLNC) αναφέρει ότι προέβη στη συγκεκριμένη επίθεση το Σάββατο το βράδυ.

Η έκρηξη αποτελεί κλιμάκωση του μακρόχρονου αγώνα του FLNC για μεγαλύτερη αυτονομία από το Παρίσι.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Αλέν Ζιπέ, είχε επείγουσες διαβουλεύσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και από το γραφείο του έγινε γνωστό πως έδωσε εντολές για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε ευαίσθητες περιοχές στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
"Νέες" προτάσεις από Λέμπεντ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ, σε συνάντησή του, χτες, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να προσεγγίσει με μεγάλη προσοχή το ζήτημα της διεύρυνσής του προς Ανατολάς. Σημειώνοντας ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των χωρών, ανέφερε ότι κομίζει νέες προτάσεις για την επίλυση της διαμάχης Ρωσίας - ΝΑΤΟ σχετικά με τη διεύρυνση προς τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. "Ηρθα για να προτείνω να εργαστούμε μαζί, να λύσουμε το πρόβλημα του εκσυγχρονισμού, της μεταρρύθμισης του ΝΑΤΟ, να καθιερώσουμε ειδικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, που θα διατυπώνονται σε συμφωνία ή συνθήκη με νομική υπόσταση και στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση για διεύρυνση ή μη διεύρυνση", τόνισε ο Λέμπεντ. Εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αντίθεση της χώρας του στην "επέκταση του ΝΑΤΟ υπό τις παρούσες συνθήκες", επισήμανε ότι όλες οι συνομιλίες με τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ "θα έχουν ως σκοπό την εδραίωση μιας εποικοδομητικής σχέσης". Από τη μεριά του, ο Σολάνα απέρριψε τη ρωσική πρόταση να συναφθεί συμφωνία Ρωσίας - ΝΑΤΟ πριν προχωρήσει η διεύρυνση προς Ανατολάς. Ο Σολάνα είπε στον Λέμπεντ ότι το ΝΑΤΟ βλέπει τα δυο ζητήματα να προχωρούν παράλληλα, αλλά δεν τα συνδέει μεταξύ τους. Ο Λέμπεντ συναντήθηκε, επίσης, με τους πρεσβευτές των 16 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και με τον διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανό στρατηγό Τζορτζ Τζούλουαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ