Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Πολύ ... αμερικάνικη, η παράσταση

ΧΑΡΤΦΟΡΝΤ. -

Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση Κλίντον - Ντόουλ χαρακτηρίστηκε από έντονες αλληλοκατηγορίες σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας, ενώ καθόλου δε φώτισε τα μεγάλα θέματα και προβλήματα που απασχολούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χτες τα ξημερώματα έληξε η 90λεπτη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπιλ Κλίντον και τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μπομπ Ντόουλ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε πως έπραξε το καλύτερο δυνατόν για να οδηγήσει τις τύχες των συμπατριωτών του και ο Ντόουλ πως οι ιδέες του είναι καλύτερες από του αντιπάλου του.

"Εκανα ό,τι μπορούσα καλύτερο για να είμαι πιστός στα καθήκοντα του Προέδρου", συνόψισε ο Κλίντον στην τελευταία τοποθέτησή του. Από την πλευρά του ο Ντόουλ επεσήμανε πως το όραμά του για το μέλλον των ΗΠΑ είναι όλως διαφορετικό και δήλωσε: "γνωρίζω ακριβώς πού θέλω να οδηγήσω την Αμερική".

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας, ο Κλίντον υπεραμύνθηκε των επιλογών του, ενώ αντίθετα ο Ντόουλ υποστήριξε πως επί ηγεσίας Κλίντον στάλθηκαν περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στο εξωτερικό από οποιαδήποτε άλλη προεδρική θητεία.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση για το Μεσανατολικό που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος δήλωσε πως "απογοητεύθηκε" που ο Κλίντον δε ζήτησε τον άνευ προϋποθέσεων τερματισμό της βίας στην περιοχή. Από τη μεριά του, ο Κλίντον υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του και πρόσθεσε ότι "οι ηγέτες αυτοί μου υποσχέθηκαν πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες, έως ότου λυθούν τα ζητήματα". Αναφέρθηκε επίσης στις μεσολαβητικές πρωτοβουλίες του στη Βόρεια Ιρλανδία, στην Αϊτή και στη Μέση Ανατολή για να αποδείξει πως διατήρησε σε υψηλά επίπεδα τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόουλ κατηγόρησε τον Κλίντον πως κράτησε "πολύ μαλακή" στάση απέναντι στα "κομμουνιστικά καθεστώτα" της Κούβας και της Βόρειας Κορέας, ενώ ο Κλίντον έσπευσε να πει πως οι κατηγορίες αυτές δεν ευσταθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ