ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Προς απεργία στις 4 Νοέμβρη

Με πλαίσιο όμως που δε διεκδικεί καν απόσυρση του κυβερνητικού μισθολογίου

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 4 Νοέμβρη 2003 ανακοίνωσε χτες η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση»), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αιτήματα που αφορούν στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και τις αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς όμως αυτά να ανταποκρίνονται στην ανάγκη κάλυψης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Ενώ η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ απορρίπτει, όπως λέει, το μισθολόγιο της κυβέρνησης, από την άλλη αρνείται συστηματικά να θέσει ζήτημα απόσυρσής του. Ταυτόχρονα, είναι η ίδια που τόσα χρόνια απέρριπτε την πρόταση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, για οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων για τη διεκδίκηση κατώτατου βασικού μισθού στα 1.100 ευρώ, ανεξαρτήτως το αν θα γίνει νέο μισθολόγιο ή όχι. Το πρόσχημα που χρησιμοποιούσε ήταν ότι τέτοια ζητήματα θα λυθούν με το νέο μισθολόγιο. Ομως με την πρόταση της κυβέρνησης όχι μόνο δε λύνονται, αλλά συνεχίζεται σε ακόμα πιο άγρια μορφή η εφαρμογή της πολιτικής της λιτότητας.

Σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, παρά τις όποιες ενστάσεις προβάλλει, αποδέχεται την ουσία του σχετικού νομοσχεδίου, που σε συνδυασμό με το νέο μισθολόγιο προωθεί τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, αλλά και τη χειραγώγηση των συνειδήσεων των εργαζομένων. Η όποια κριτική της δεν απαντά στο ερώτημα Δημόσια Διοίκηση για τους εργαζόμενους ή το μεγάλο κεφάλαιο. Και με αυτή την έννοια θεωρεί ότι για αυτό που συμβαίνει στη Δημόσια Διοίκηση σήμερα υπεύθυνος είναι η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού και όχι ότι αυτή λειτουργεί στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους και με προοπτική την κλιμάκωση των αγώνων τους να διεκδικήσουν κατώτατο βασικό μισθό 1.100 ευρώ, απόσυρση του μισθολογίου της κυβέρνησης, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, απόσυρση του νομοσχεδίου για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στο Δημόσιο, χαρακτηρισμός ως ΒΑΕ επαγγελμάτων στο δημόσιο με βάση τις διατάξεις του ΙΚΑ με μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (50 για τις γυναίκες και 55 για τους άνδρες), απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μερική απασχόληση κ.ά.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αποφασίζουν το Σάββατο για τη συνέχεια

Το ερχόμενο Σάββατο 11 Οκτώβρη πρόκειται να λάβουν οριστικές αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά την 24ωρη προειδοποιητική απεργία που πραγματοποίησε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας προχτές και την ολοκλήρωση χτες της 48ωρης απεργίας της ΟΛΜΕ.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, με ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκε πρόταση για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στα τέλη Οκτώβρη ή αρχές Νοέμβρη, σε ημερομηνίες που θα αποφασίσει η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ το Σάββατο, μετά από συνεννόηση με το ΔΣ της ΔΟΕ. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, προτείνεται συνέχιση των απεργιών από 18 Νοέμβρη με επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ανά βδομάδα.

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ σχολίασε ότι η εισήγηση της πλειοψηφίας στην ουσία αποτελεί αποκλιμάκωση και όχι κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και πρότεινε δύο απεργιακά βήματα αρχικά για τις 22 - 23 Οκτώβρη, συνέχεια στις 4 - 5 Νοέμβρη και νέα γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ στις 8 Νοέμβρη για κλιμάκωση με απεργίες ανά βδομάδα.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ολοκληρώνεται ο κύκλος των γενικών συνελεύσεων των διδασκαλικών συλλόγων που συζητούν πρόταση του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας για 48ωρη απεργία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος στις συνελεύσεις, δίνοντας ταξικό προσανατολισμό στον αγώνα και προβάλλοντας ολοκληρωμένα τα αιτήματα ρήξης με το σημερινό σχολείο της αγοράς για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


Σήμερα η απεργία στην «Επικοινωνία»

Εικοσιτετράωρη απεργία ξεκινούν σήμερα από τις 6 π.μ. έως τις 6 π.μ. της Πέμπτης οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διημέρευσης Ατόμων με Προβλήματα Ορασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Επικοινωνία» (αστική μη κερδοσκοπική εταιρία).

Το μόνο εκπαιδευτικό - θεραπευτικό πλαίσιο στην Ελλάδα που προσφέρει υπηρεσίες σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες οδεύει προς το κλείσιμο, αφού από το 1995 που ιδρύθηκε αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς. Το χρέος του Κέντρου προς το ΙΚΑ ανέρχεται στο ποσόν των 450.000 ευρώ και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στους διαχειριστές του, οι καθυστερήσεις καταβολής της μισθοδοσίας των 30 εργαζομένων έφτασαν και τους πέντε μήνες, ενώ δυσχερής είναι και η καθημερινή λειτουργία του Κέντρου.

Οι εργαζόμενοι ζητούν τα δεδουλευμένα τους για το Σεπτέμβρη, αλλά και τη θεσμοθέτηση νέου Νομικού Προσώπου για το Κέντρο από το υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερή χρηματοδότησή του.


ΑΜΜΟΒΟΛΙΣΤΕΣ
Με εμπιστοσύνη στις ταξικές δυνάμεις

Ηχηρή απάντηση στους εργολάβους, στους εφοπλιστές, στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό αποτελούν τα αποτελέσματα των εκλογών, που ανακοινώθηκαν χτες, στην Ενωση Αμμοβολιστών, Καθαριστών, Βαφέων και συναφών ειδικοτήτων, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Παρά τη μεγάλη ανεργία που μαστίζει τον κλάδο, οι ψηφίσαντες αυξήθηκαν πάνω από 10%, ενώ για δεύτερη φορά, στο τιμόνι του σωματείου αναδείχτηκαν και μάλιστα κατά πολύ πιο ενισχυμένες, οι συνεπείς ταξικές δυνάμεις του συνδυασμού της Εργατικής Αλληλεγγύης. Οσο για τον συνδυασμό της «Ανεξάρτητης Κίνησης» με επικεφαλής το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και «εκλεκτό» των εργοδοτών Θ. Στολτίδη, έχασε και σε ψήφους και σε έδρες.

Συγκεκριμένα ψήφισαν 330 εργάτες από τους 294 που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. Από αυτούς οι 268, δηλαδή το 86,5% των ψηφισάντων, έδωσαν την ψήφο τους στην «Εργατική Αλληλεγγύη», ώστε να εκλέξει 8 έδρες στη νέα διοίκηση από 7 που είχε, 3 αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και επίσης 3 στην Ομοσπονδία Μεταλλεργατών (ΠΟΕΜ). Η «Ανεξάρτητη Κίνηση» του Στολτίδη πήρε 42 ψήφους από 55 που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές, χάνοντας έτσι τη μία από τις 2 έδρες που είχε στη διοίκηση του σωματείου. Δεν εξέλεξε κανέναν αντιπρόσωπο.

Η «Εργατική Αλληλεγγύη» με ανακοίνωσή της, απευθύνει στον κλάδο, θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό, επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι «σκληρή απάντηση» στην εργοδοσία και στους συμβιβασμένους συνδικαλιστές και συμπληρώνει: «Στο κενό έπεσε η προσπάθεια εκβιασμού των συνειδήσεων και χειραγώγησης των ψήφων που επιχειρήθηκε από πολλούς εργολάβους του κλάδου μας» προκειμένου να στηρίξουν τους ανθρώπους τους. Τονίζει ότι οι αμμοβολιστές με την ψήφο τους έστειλαν σαφές μήνυμα να συνεχιστεί ακόμα πιο δυναμικά η αγωνιστική πορεία του σωματείου και υπογραμμίζει: «Δεσμευόμαστε ότι θα παλέψουμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων». «Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους και μόνο μέσα από την ενότητα και την αγωνιστική συσπείρωση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, θα μπορέσουμε να υπερασπίσουμε τις κατακτήσεις μας και να διεκδικήσουμε λύσεις για τα οξυμένα προβλήματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ