ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Χρυσοφόρος κλάδος για τους καπιταλιστές

«Καλπάζουν» οι εγχώριες εταιρείες, σε συμπράξεις με μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου

Αύξηση κερδών καταγράφει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, λόγω εξαγωγών και αύξησης της χρήσης περισσότερων γενοσήμων φαρμάκων
Αύξηση κερδών καταγράφει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, λόγω εξαγωγών και αύξησης της χρήσης περισσότερων γενοσήμων φαρμάκων
Χρυσοφόρος αποδεικνύεται για τους καπιταλιστές ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι:

  • Ο κλάδος των φαρμάκων - καλλυντικών - απορρυπαντικών, κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των 3 κλάδων (εμπόριο, υπηρεσίες, βιομηχανία) που έχουν τις περισσότερες (70) επιχειρήσεις στις 500 εταιρείες με τις υψηλότερες πωλήσεις για το οικονομικό έτος 2011.
  • Μια σειρά εταιρείες, όπως οι DEMO, ΒΙΑΝΕΞ, ΦΑΜΑΡ, αυξάνουν κάθε χρόνο τις εξαγωγές τους. Καυχιόνται μάλιστα ότι «τα διεθνή κέντρα έχουν φοβηθεί για το ελληνικό φάρμακο».
  • Η πολυεθνική BOEHRINGER INGELHEIM ΕΛΛΑΣ ΑΕ καθώς και η ελληνική PHARMATHEN, συμπεριλαμβάνονται στους 43 «αληθινούς ηγέτες» της ελληνικής οικονομίας, που βράβευσε η ICAP.
  • Εσοδα 430 εκατ. ευρώ αναμένει ο βιομηχανικός βραχίονας του ομίλου Μαρινόπουλου το 2013. Εξασφάλισε ένα ακόμη συμβόλαιο με την GSK για τη συσκευασία τεσσάρων επιπλέον μη συνταγογραφούμενων προϊόντων στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας σε Ανθούσα και Αυλώνα. Πρόκειται για τετραετή συμφωνία, αξίας 2,2 εκατ. ευρώ.
  • «Είμαστε εδώ για να μείνουμε. Ποτέ δεν υπήρξε σχεδιασμός να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα. Πρέπει να ακολουθούμε την αγορά και την οικονομία», δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της «Bayer». Νέα συμφωνία συνεργασίας για την προώθηση ενός αντιπηκτικού φαρμάκου ξεκινά μεταξύ της γερμανικής φαρμακευτικής «Bayer» και της ελληνικής φαρμακευτικής «Elpen», στο πλαίσιο της συνεργασίας που ήδη υπάρχει μεταξύ των δύο εταιρειών, για την από κοινού προώθηση αντιβιοτικού.
  • Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας και διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, της DEMO, λέει χαρακτηριστικά: «...Από τη στιγμή που είμαστε στις κορυφαίες θέσεις των εξαγωγικών, μπορούμε να συμβάλουμε με εξαγωγές της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ. Οι συνολικές εξαγωγές στον κλάδο είναι της τάξης των 850-900 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων μας είναι περί τα 300-350 εκατ. ευρώ και ο κλάδος έχει τη δυναμική να τις δεκαπλασιάσει».
  • Συμφωνία μεταξύ της πολυεθνικής φαρμακευτικής LILLY και της ελληνικής φαρμακοβομηχανίας VIANEX, για την παραγωγή ενός νοσοκομειακού αντιβιοτικού στην Ελλάδα, με προορισμό την αγορά της Κίνας, ανακοινώθηκε τον Ιούλη. Πρόκειται για επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ για την παραγωγή 10 εκατ. φιαλιδίων αντιβιοτικού. Η τετραετής συμφωνία προβλέπεται να ενισχύσει το τζίρο της VIANEX κατά 3-4% ή 10-12 εκατ. ευρώ, μετά την παροχή όλων των απαραίτητων εγκρίσεων για την εισαγωγή του φαρμάκου στην αγορά της Κίνας, οι οποίες αναμένονται περίπου στα μέσα του 2014.
  • Η PHARMATHEN αναμένεται να επενδύσει την προσεχή διετία περίπου 10 εκατ. ευρώ σε υποδομές, ενώ το 2012 παρουσίασε κύκλο εργασιών 162 εκατ. ευρώ, που κατά 75% και περισσότερο προέρχεται από εξαγωγές.
  • Αύξηση κερδών καταγράφει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία λόγω εξαγωγών και αύξησης της χρήσης περισσότερων γενοσήμων φαρμάκων εγχώριας παραγωγής στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ - Αύγουστος 2013).
  • Παραγωγική ανάκαμψη παρουσιάζει το 2013 η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με τον όγκο της παραγωγής του κλάδου να αυξάνεται κατά 10,7% το πρώτο εξάμηνο, παρουσιάζοντας άνοδο και τους πέντε μήνες (14,7% τον Μάρτιο και 8,1% τον Απρίλιο), όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Επέστρεψαν στη δουλειά οι συμβασιούχοι

Εληξαν χτες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δήμο Νέας Ιωνίας καθώς οι έντεκα συνάδελφοί τους, που από τη 1 Νοέμβρη θεωρούνταν απολυμένοι, επέστρεψαν στη δουλειά τους. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολούνται στην καθαριότητα από το 2011 και παραμένουν στη δουλειά μέσω ασφαλιστικών μέτρων. Η αγωγή τους με την οποία διεκδικούν νομικά το δικαίωμα στην εργασία, εκδικάζεται στις 12 Δεκέμβρη.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινωθήκαν οι απολύσεις, η ΔΑΣ, η συνδικαλιστική παράταξη που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ και δραστηριοποιείται στο σωματείο, προσπάθησε να συμβάλλει στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, οι οποίοι, και με τη στήριξη πολλών άλλων συναδέλφων τους, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του γκαράζ απορριμματοφόρων και του δημαρχείου. Το αποτέλεσμα ήταν η δημοτική αρχή να αναγκαστεί να δώσει μια προσωρινή λύση, να επανέλθουν δηλαδή οι εργαζόμενοι στη δουλειά τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της αγωγής.

Από αυτές τις κινητοποιήσεις βγαίνουν σημαντικά συμπεράσματα και για το ρόλο της δημοτικής αρχής, η οποία έδινε υποσχέσεις και μετά τις έπαιρνε πίσω, και για το ρόλο της πλειοψηφίας στο ΔΣ του σωματείου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ), που από τη μια έκανε συνάντηση με το δήμαρχο, κρυφά από τη ΔΑΣ, και από την άλλη καλλιεργούσε την αυταπάτη ότι η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ στηρίζει τους αγώνες των συμβασιούχων. Πρόκειται για την ηγεσία εκείνη της Ομοσπονδίας που στο τελευταίο συνέδριο απέκλεισε σωματεία γιατί σε αυτή συμμετέχουν με πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα συμβασιούχοι!

Η «Coca-Cola» και τα κέρδη της...

Την ώρα που η «Coca-Cola 3E» απολύει 33 εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, η μητρική της «3Ε», η «Coca- Cola HBC» ανακοίνωσε τα κέρδη της για το 9μηνο του 2013. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 259 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2012. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 386 εκατ. ευρώ, έναντι 398 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2012 (-3%). Το πλέον ενδιαφέρον, ωστόσο, στοιχείο προκύπτει απ' τα όσα δήλωσε ο Δημήτρης Λόης, Διευθύνων Σύμβουλος της «Coca-Cola HBC AG»: «Για το υπόλοιπο του 2013, αναμένουμε τη συνέχιση του δυσμενούς εμπορικού κλίματος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι διαθέτουμε την ικανότητα να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη λειτουργική αποδοτικότητα αλλά και να τηρήσουμε τις στρατηγικές μας δεσμεύσεις: την ισχυροποίηση της θέσης μας στην αγορά, τη βελτίωση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση και την έμφαση στον έλεγχο του κόστους μέσω της συγκράτησης του λειτουργικού κόστους και της πειθαρχημένης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης» (σ.σ.: η υπογράμμιση δική μας).

Με απλά λόγια: Η διατήρηση των κερδών της εταιρείας σε υψηλά επίπεδα περνάει μέσα απ' τη «συγκράτηση του λειτουργικού κόστους». Δηλαδή, μεταξύ άλλων, από την παραπέρα μείωσης της τιμής που η πολυεθνική αγοράζει την εργατική δύναμη. Εξ ου οι απολύσεις και η αναδιάρθρωση του τμήματος της διανομής, με ανάθεσή του σε εργολάβους. Εξ ου και οι προθέσεις της να μεταφέρει ολόκληρα εργοστάσια σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, με χαμηλότερα μεροκάματα ή να μειωθούν εδώ ακόμη περισσότερο οι μισθοί, ώστε να φτάσουν σε επίπεδα που θέλει η πολυεθνική. Και για να μην ξεχνιόμαστε: Η πολυεθνική κλιμακώνει την επιθετικότητα κατά των εργαζομένων, όχι γιατί δεν έχει κέρδη, αλλά γιατί δεν έχει τα κέρδη που θα ήθελε, προκειμένου να διασφαλίσει τη θέση της στην αγορά, δηλαδή στον ανταγωνισμό με άλλα μονοπώλια. Γίνεται, δηλαδή, φανερό ότι στον καπιταλισμό, τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν εξαρτώνται από το αν μια επιχείρηση πάει καλά ή όχι...


Τ.

Μάχη για την κλαδική Σύμβαση

«Αλήθεια, σε ποιον οφείλεται αυτή η κατάσταση, αν όχι στον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους; Οταν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, κανείς δεν μπορεί να δεχτεί την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με όρους χειρότερους από το 2009. Στις δικές μας πλάτες στήνεται το νέο κερδοφόρο "παιχνίδι" τους. Τα δικά μας χέρια παράγουν τα προϊόντα, δημιουργούν τα κέρδη τους».

Αυτά σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, σχολιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η Ομοσπονδία έχει νέα συνάντηση με αντιπροσωπία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, στις 14 Νοέμβρη, για το ζήτημα της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οπως καταγγέλλει η ΟΕΦΣΕΕ, οι φαρμακοβιομήχανοι δεν υπογράφουν ακόμα Συλλογική Σύμβαση, με αποτέλεσμα οι νέοι εργαζόμενοι να μπαίνουν στον κλάδο με μισθούς 500 - 600 ευρώ. Αλλά και οι παλιότεροι να πιέζονται για μείωση των μισθών τους με ατομικές συμβάσεις, ενώ αλλού είναι για μήνες απλήρωτοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ