ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 2025
Σελ. /32
ΓΑΖΑ
Τραμπ και Νετανιάχου προωθούν το ξεκλήρισμα των Παλαιστινίων

Από τη συνάντηση μεταξύ Τραμπ Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο
Από τη συνάντηση μεταξύ Τραμπ Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο
Υπό την προστασία των ΗΠΑ και άλλων «Δυτικών» συμμάχων του Ισραήλ, ο στρατός του κράτους - δολοφόνου συνεχίζει το ξεκλήρισμα των Παλαιστινίων στη Γάζα και το πογκρόμ διώξεων και στρατιωτικών εισβολών σε κατεχόμενες πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης, σε μία προσπάθεια να συρρικνώσει τις πιθανότητες για μελλοντική ίδρυση βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Πλάι στο συνεχές σφυροκόπημα, χτεσινή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ανέφερε πως χτυπήθηκαν από την Τρίτη πάνω από 45 στόχοι. Οι επιθέσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς αμάχους, μεταξύ των οποίων πάνω από 20 παιδιά. Στόχοι του στρατού ήταν σχολεία του ΟΗΕ στα οποία έχουν καταφύγει άμαχοι και μία κλινική της διεθνούς ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στην παραλιακή περιοχή αλ Μαουάσι που υποτίθεται πως είναι «ασφαλής».

Ο νεότερος απολογισμός του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέφερε χτες 50.810 νεκρούς και πάνω από 115.688 τραυματίες.

Παζάρια για νέα... συμφωνία

Το ίδιο διάστημα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καμώνεται πως πασχίζει για τη διαπραγμάτευση μιας «νέας συμφωνίας» που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση άλλων 59 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς.

Ο Νετανιάχου, έστω και υποκριτικά, δέχεται επικρίσεις από συμμάχους του για τη βαρβαρότητα που έχει επιβάλει. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από το Κάιρο, όπου ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «η κατάσταση στη Γάζα είναι σήμερα αφόρητη», ενώ καταδίκασε και την πρόσφατη δολοφονία των 15 Παλαιστίνιων υγειονομικών. Υποστήριξε το αραβικό μεταπολεμικό σχέδιο ανοικοδόμησης της περιοχής, με το βλέμμα βέβαια στο τι θα αρπάξουν τα γαλλικά μονοπώλια. Αλλωστε, τον συνόδευσαν εκπρόσωποι γαλλικών κολοσσών όπως η «Alstrom», ο ενεργειακός κολοσσός EDF και οι βιομηχανίες «Dassault» και «Airbus». Επίσης υπογράφτηκαν συμφωνίες συνεργασίας με την Αίγυπτο αξίας 7 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων μία για την ανάπτυξη και λειτουργία μονάδας παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου στη δυτική ακτή του Κόλπου του Σουέζ.

Αργότερα χτες βράδυ, ο Μακρόν μιλώντας στο γαλλικό «Κανάλι 5» ανέφερε πως η κυβέρνησή του θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης τον ερχόμενο Ιούνιο στη διάρκεια διεθνούς συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία.

Επιμένει στην εθνοκάθαρση της Γάζας ο Τραμπ

Το θέμα επαναφοράς της εκεχειρίας στη Γάζα συζητήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ και μεταξύ των ηγετών ΗΠΑ - Ισραήλ, Ντ. Τραμπ και Μπ. Νετανιάχου. Ο Τραμπ είπε πως θα ήθελε ο πόλεμος στη Γάζα να σταματήσει. Προέβλεψε πως αυτό «θα συμβεί σχετικά σύντομα» και «στο όχι πολύ μακρινό μέλλον». Υποστήριξε πως εντείνονται οι προσπάθειες για απελευθέρωση και των υπολοίπων 59 ομήρων που κρατά η Χαμάς προειδοποιώντας ότι η διαδικασία είναι «μακρά».

Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του εργάζεται για την επίτευξη «μίας άλλης συμφωνίας που ελπίζουμε πως θα πετύχει». Ισχυρίστηκε πως είναι «αφοσιωμένος» στον στόχο απελευθέρωσης όλων των ομήρων «αλλά και στην εξάλειψη της τυραννίας της Χαμάς στη Γάζα, ώστε να μπορέσει ο λαός της να διαλέξει ελεύθερα πού θέλει να πάει». Πρόσθεσε επίσης πως συζήτησε το «θαρραλέο όραμα» για το «μέλλον της Γάζας», με τον Τραμπ να επαναλαμβάνει τα περί πιθανής αμερικανικής κατοχής της περιοχής ώστε να γίνει «Ριβιέρα της Ανατολής».

Οπως είπε, «το να έχεις μία ειρηνευτική δύναμη όπως αυτή των ΗΠΑ εκεί ελέγχοντας και κατέχοντας τη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν ένα καλό πράγμα». Επανέλαβε την ωμή απαίτησή του για ολοκλήρωση της εθνοκάθαρσης και βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα, επειδή η περιοχή μετατράπηκε σε κόλαση. «Πιστεύω πως πρόκειται για ένα απίστευτο κομμάτι σημαντικής ακίνητης περιουσίας και θεωρώ πως είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να αναμειχθούμε», τόνισε κυνικά ο Τραμπ.

Κλιμάκωση επιθέσεων στη Δυτική Οχθη

Πλάι στο αιματοκύλισμα της Γάζας συνεχίζεται το μπαράζ στρατιωτικών επιθέσεων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Μετά την πολυήμερη πολιορκία και αποκλεισμό μεγάλων πόλεων όπως η Τζενίν και η Τουλκαρέμ, χτες ήρθε η σειρά της Ναμπλούς να δεχθεί την εισβολή του κατοχικού στρατού. Δεκάδες νεαροί Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν για «ανάκριση» με τις κατοχικές αρχές να ανακοινώνουν τη σύλληψη νεαρού στελέχους της αντιστασιακής ένοπλης οργάνωσης «Φωλιά των Λιονταριών».

Επιπλέον, οι ισραηλινές αρχές απαίτησαν το κλείσιμο δεκάδων σχολείων της οργάνωσης αρωγής UNRWA του ΟΗΕ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση των παιδιών Παλαιστινίων στην περιοχή.

ΣΥΡΙΑ
Ο Τραμπ σε ρόλο «μεσολαβητή» στην κόντρα Τουρκίας - Ισραήλ

Οι κόντρες Ισραήλ - Τουρκίας στις πλάτες του πολύπαθου συριακού λαού τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση Νετανιάχου - Τραμπ.

Ο Νετανιάχου εξέφρασε ανησυχία για τις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις σε περιοχές - κλειδιά της Συρίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν θέλει να δει τη Συρία «να χρησιμοποιείται από διάφορους - συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας - ως βάση για επίθεση στο Ισραήλ». Παραδέχτηκε τη σημαντική σχέση συμμαχίας ανάμεσα σε ΗΠΑ - Τουρκία και τις στενές σχέσεις φιλίας ανάμεσα στους Προέδρους τους, Ντ. Τραμπ και Ρ. Τ. Ερντογάν, προτίμησε όμως να δει αυτήν τη σχέση ως θετική, λέγοντας πως ο Αμερικανός ηγέτης θα μπορούσε να γίνει «ο ιδανικός μεσολαβητής» για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στη σύγκρουση Αγκυρας - Τελ Αβίβ.

Ο Τραμπ, από την άλλη, συνέστησε στον Νετανιάχου «να είναι λογικός» στις απαιτήσεις του για τη Συρία, πλέκοντας το εγκώμιο του Ερντογάν και χαρακτηρίζοντάς τον «σκληρό τύπο, που είναι πολύ έξυπνος, αφού έκανε κάτι που κανείς δεν μπόρεσε να κάνει». «Ηταν η Τουρκία που ενορχήστρωσε την πτώση του δικτάτορα της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, τον περασμένο Δεκέμβρη», είπε ο Τραμπ και δήλωσε στον Ισραηλινό σφαγέα ότι θα αναλάβει ο ίδιος την επίλυση κάποιου προβλήματος που μπορεί να αντιμετωπίσει με την Τουρκία «όσο είναι λογικός».

Εκτιμήσεις για τις πιθανές συγκλίσεις ή και αντιθέσεις συμφερόντων ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ και τις κινήσεις που κάνουν στη Συρία περιλαμβάνει άρθρο στο βρετανικό περιοδικό «The Economist», με τίτλο «Τουρκία και Ισραήλ γίνονται θανατηφόροι αντίπαλοι στη Συρία». Εκεί αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία και το Ισραήλ μπορεί «να βρουν κάποιο κοινό έδαφος» στη Συρία, αφού και οι δύο θέλουν να εμποδίσουν το Ιράν να αποκαταστήσει τη θέση του εκεί. «Και οι δύο θα χάσουν αν αποτύχει η νέα Συρία», αναφέρει το άρθρο, αφού προηγουμένως υποστηρίζει (με αφορμή τις διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία, μεταξύ άλλων σε αεροπορικές βάσεις που η Αγκυρα επιθυμεί να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της, όπως η Τ-4 στην Παλμύρα) ότι το Ισραήλ ανησυχεί για το μέγεθος της εμπλοκής της Τουρκίας στη Συρία, η δε Τουρκία φοβάται ότι το Ισραήλ θέλει να δει τη Συρία να καταρρέει ή να διαλύεται και να κρατήσει τη Συρία αδύναμη και διχασμένη.

Επισημαίνεται επίσης στο άρθρο η διαφορά Τουρκίας - Ισραήλ για το μελλοντικό σύστημα διακυβέρνησης της Συρίας. Αναφέρει πως το Ισραήλ προτείνει ένα ομοσπονδιακό μοντέλο για τη Συρία, όπου θα απολαμβάνουν ευρεία αυτονομία διάφορες θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, όπως οι Αλαουίτες, οι Κούρδοι και οι Δρούζοι, ενώ φέρνει ως παράδειγμα τις πρόσφατες σφαγές εκατοντάδων Αλαουιτών αμάχων από τζιχαντιστές του Σύρου «Προέδρου» Αχμεντ αλ Σαράα που δείχνουν ότι αυτός δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος.

Από την άλλη, το άρθρο αναφέρει ότι ο «μεταβατικός Πρόεδρος» στη Συρία και η Τουρκία επιδιώκουν μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση, με επικεφαλής έναν πανίσχυρο Πρόεδρο, με σαρωτικές εκτελεστικές εξουσίες, κάτι που αντικατοπτρίστηκε στο συνταγματικό διάταγμα που υπεγράφη στις 13 Μάρτη.

Εμμεσες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν στο Ομάν

Υπό τις απειλές των ΗΠΑ - Ισραήλ για επιδρομές στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση στο Ομάν αυτό το Σάββατο, 12 Απρίλη, έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε αντιπροσωπείες Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων, με την υποστήριξη Ρωσίας και Κίνας.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί σχολίασε την εξέλιξη με ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ», αναφέροντας ότι «το Ιράν και οι ΗΠΑ θα συναντηθούν στο Ομάν το Σάββατο για έμμεσες συνομιλίες υψηλού επιπέδου. Θα είναι μια ευκαιρία ή ένα τεστ. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αμερικής». Την Τετάρτη ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν σε ομιλία του στην Τεχεράνη προσκάλεσε τους Αμερικανούς επενδυτές στο Ιράν, θυμίζοντας ότι ανάλογη πρόσκληση τους είχε απευθύνει πρόσφατα και ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Πάντως, χτες οι ΗΠΑ αύξησαν κι άλλο την πίεση έναντι του Ιράν, ανακοινώνοντας νέο γύρο κυρώσεων εναντίον του. Οι κυρώσεις αφορούν πέντε οντότητες και ένα πρόσωπο «που σχετίζονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Την Τρίτη, Ιρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο «Reuters» ότι οι προθέσεις του Τραμπ στις επικείμενες συνομιλίες είναι μη αποδεκτές για το Ιράν. Επεσήμαναν πως οι ΗΠΑ πέρα από το πυρηνικό ζήτημα έχουν επιδιώξεις και σε άλλα ζητήματα, όπως η ιρανική επιρροή στη Μέση Ανατολή και το ιρανικό βαλλιστικό - πυραυλικό πρόγραμμα, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτά δεν τίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Την ίδια μέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επανήλθε στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας ότι το Ιράν «δεν πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα». Πρόσθεσε πως αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, είτε με συμφωνία είτε στρατιωτικά, και πως θα ήταν αποδεκτή μόνο μια συμφωνία ανάλογη με αυτή που έγινε πολλά χρόνια πριν στην περίπτωση της Λιβύης, αναφέροντας: «Πάμε εκεί, χτυπάμε τις εγκαταστάσεις, διαλύουμε όλο τον εξοπλισμό υπό αμερικανική επίβλεψη και εκτέλεση. Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο. Η δεύτερη επιλογή - που δεν τη θέλουμε - είναι να συρθούν απλά σε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση, η στρατιωτική λύση γίνεται η μόνη επιλογή».

Αμερικανικές επιδρομές στην Υεμένη

Την ίδια ώρα, το βράδυ της Τρίτης οι ΗΠΑ επανέλαβαν τις επιδρομές στην Υεμένη, μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα Σαναά και στο λιμάνι Χοντέιντα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 6 άτομα (ανάμεσά τους δύο παιδιά και μία γυναίκα) και τραυματίζοντας άλλους 16 αμάχους. Χτες οι Χούθι υποστήριξαν ότι κατέρριψαν το τρίτο (σε 10 μέρες) μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό των ΗΠΑ, τύπου MQ-9, στη βόρεια επαρχία Αλ Τζαούφ.

Από τις 15 Μάρτη που οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν τις αεροπορικές επιδρομές σχεδόν καθημερινά στην Υεμένη, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 79 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες άλλοι. Εκτοτε, το κόστος για τις πρώτες τρεις βδομάδες επιδρομών για τις ΗΠΑ έχει περάσει το 1 δισ. δολάρια. Προχτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «The New York Times» αναφέρεται στη μείωση των αποθεμάτων του Πενταγώνου σε πυραύλους «Τόμαχοκ» και σε βόμβες ακριβείας, λόγω των επιδρομών που κάνουν στην Υεμένη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στον Λίβανο, στελέχη της Χεσμπολάχ αρχίζουν να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν διαπραγματεύσεις για τα όπλα της οργάνωσης, υπό τον όρο ότι θα αποχωρήσουν πρώτα τα ισραηλινά στρατεύματα από το έδαφος του Λιβάνου και ότι θα σταματήσουν τις επιθέσεις στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ