ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πατάσσονται, με κάθε τρόπο, οι φιλειρηνιστές

Εξοργιστικά και απαράδεκτα μέτρα λαμβάνει ο ισραηλινός στρατός, προκειμένου να κλείσει το στόμα όσων εκφράζουν εμπράκτως αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Ερείπια και το τανκ καιροφυλακτεί

Associated Press

Ερείπια και το τανκ καιροφυλακτεί
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εγγραφο που απαλλάσσει τον ισραηλινό στρατό από κάθε ευθύνη για το θάνατο ή τον τραυματισμό τους από επιχειρήσεις ή πυρά του θα καλούνται, πλέον, να υπογράφουν όλοι οι Ισραηλινοί και ξένοι υπήκοοι που επιθυμούν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας. Το μέτρο αφορά και τους υπαλλήλους του ΟΗΕ, οι οποίοι, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, θα καλούνται να αναγνωρίσουν ότι «εισέρχονται υπ' ευθύνη τους σε μια μη ασφαλή περιοχή»!

Εκτός αυτού, για να εξασφαλίσει κανείς την άδεια εισόδου στα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας θα πρέπει να αποδείξει στον ισραηλινό στρατό ότι ΔΕΝ είναι φιλειρηνιστής και δεν έχει ουδεμία σχέση με το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης, του οποίου τα μέλη βρίσκονται σε διάφορα σημεία των παλαιστινιακών εδαφών, προσπαθώντας με την παρουσία τους να προστατεύσουν τους άοπλους Παλαιστινίους. Επιπλέον, όλοι οι Ισραηλινοί ή ξένοι υπήκοοι, που τελικά θα εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, θα απαγορεύεται να πλησιάζουν ζώνες που ο ισραηλινός στρατός έχει χαρακτηρίσει «στρατιωτικές», π.χ. σχεδόν ολόκληρο τον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα ή ολόκληρη τη Δ. Οχθη, πέρσι κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων «Προστατευτικό Τείχος»!

Σε πρώτη φάση, χτες, Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στα γραφεία του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης, στην Μπέιτ Σαχούρ, της Βηθλεέμ, όπου κατέσχεσαν όλο το έντυπο υλικό της οργάνωσης και τους υπολογιστές και συνέλαβαν 2 Αμερικανίδες ακτιβίστριες. Η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι «βρίσκονταν σε απαγορευμένη περιοχή» και δε δόθηκε καμία περαιτέρω πληροφορία. Αλλος ένας ακτιβιστής του Κινήματος συνελήφθη στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να δοθεί καμία σχετική εξήγηση.

Εν ψυχρώ δολοφονίες

Ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει από τους ακτιβιστές και τους ξένους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν τα παλαιστινιακά εδάφη «γιατί κινδυνεύουν και θέτουν σε κίνδυνο και τη ζωή των Ισραηλινών στρατιωτών». Τα περιστατικά εν ψυχρώ δολοφονιών διαδέχονται το ένα το άλλο. Η Αμερικανίδα Ράχελ Κόρι συνεθλίβη, πριν από περίπου δύο μήνες, από ισραηλινό εκσκαφέα στη Ράφα, ενώ προσπάθησε να εμποδίσει άλλη μια κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών. Ο Βρετανός Τομ Χάρνταλ είναι κλινικά νεκρός και παραμένει σε κώμα, από σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι, προσπαθώντας να προστατεύσει ένα μικρό Παλαιστίνιο που πήγαινε σχολείο στη Ράφα. Ο, επίσης, Βρετανός Μπράιαν Αβέρι πυροβολήθηκε στο πρόσωπο και έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη, στην Τζενίν της Δ. Οχθης, χωρίς να σημειώνεται καμία μάχη εκείνη τη στιγμή.

Τελευταίο θύμα ήταν ο Βρετανός δημοσιογράφος, Τζέιμς Μίλερ, ο οποίος πυροβολήθηκε στο λαιμό ενώ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος, παρά το γεγονός ότι κρατούσε λευκή σημαία και ήταν εμφανές ότι είναι δημοσιογράφος. Το περιστατικό σημειώθηκε, την περασμένη Παρασκευή, στη Ράφα, χωρίς να υπάρχει καμία ανταλλαγή πυρών εκείνη τη στιγμή στην περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός επέρριψε αρχικά την ευθύνη στους Παλαιστινίους, αλλά τελικά η διενέργεια νεκροψίας με την παρουσία Βρετανού ιατροδικαστή αποκάλυψε την αλήθεια.

Επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για τη δράση του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτό σε συνδυασμό με τη διεθνή κατακραυγή, αλλά και τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι ο βομβιστής της τελευταίας επίθεσης αυτοκτονίας, στο Τελ Αβίβ, ήταν Βρετανός υπήκοος, που παρουσιάστηκε ως φιλειρηνιστής, αποτέλεσαν την αφορμή που επιθυμούσε η ισραηλινή ηγεσία για να πατάξει, με κάθε τρόπο, τους φιλειρηνιστές και τους δημοσιογράφους.

Πάντως, στα λόγια ο Αριέλ Σαρόν δήλωνε ότι «επιθυμεί να επιλυθεί με διάλογο η αραβο-ισραηλινή διένεξη, ακόμη και με τη Συρία», ενώ εξέφραζε τη «βαθιά του εκτίμηση για τον νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό», τον οποίο χαρακτήρισε «εταίρο». Χτες το πρωί, 5 αυτοσχέδιες ρουκέτες τύπου «Κασάμ» που εκτοξεύτηκαν από τη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας εναντίον του χωριού Σντερότ, στο Νότιο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά μια γυναίκα.


ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Εκρηκτική» επίσκεψη Αρμιτέιτζ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ επιχείρησε χτες να καθησυχάσει τα στελέχη της κυβέρνησης του κομψού Προέδρου Χαμίντ Καρζάι ότι οι ΗΠΑ θα «συνεχίσουν να υποστηρίζουν» το Αφγανιστάν. Μια ισχυρή έκρηξη όμως του χάλασε την καθησυχαστική του ...σούπα.

«Ο Πρόεδρος Μπους μού ζήτησε να έρθω στο Αφγανιστάν για να καταδείξω με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και προς το παρόν απασχολημένες στο Ιράκ, δεν πρόκειται να ξεχάσουν τις ευθύνες τους εδώ», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ «είναι σε θέση να κάνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα». Ωστόσο, καθώς η ολιγόωρη επίσκεψή του έφτανε στο τέλος της, μια ισχυρότατη έκρηξη, τα αίτια της οποίας δεν έγιναν γνωστά έως χτες βράδυ (κάποιοι έλεγαν πως ήταν βόμβα ή ρουκέτα, άλλοι ότι επρόκειτο για νάρκη, ενώ μια τρίτη θεωρία ήθελε μαχητικό που πετούσε χαμηλά να έσπασε το φράγμα του ήχου) «συντάραξε» την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Η άβολη για την αμερικανική πλευρά κατάληξη της επίσκεψης, που είχε στόχο να πείσει ότι τα πράγματα είναι «υπό έλεγχο», έρχεται λίγες μέρες μετά τη διαδήλωση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, στην οποία εκατοντάδες άνθρωποι αξίωσαν τερματισμό της κατοχής και της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Καρζάι, ώστε «να επικρατήσει το ισλάμ» (η λέξη ισλάμ με πεζό αρχικό σηματοδοτεί για μία ιερονομική εκδοχή διακυβέρνησης βάσει της ερμηνείας της Σαρία, όχι το Ισλάμ ως θρησκεία). Βασικά αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η ασφάλεια, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η οικονομική ανάπτυξη και η επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, πράγμα πολλές φορές αδύνατο αφού το απαγορεύουν οι πολέμαρχοι που λυμαίνονται τις εσχατιές του Αφγανιστάν.

Ο Αρμιτέιτζ υπονόησε την ανάγκη «ελέγχου» της χώρας, αναφερόμενος ακροθιγώς στο θέμα της ασφάλειας όταν μίλησε για το θέμα των συνόρων με το Πακιστάν, από όπου ερχόταν. «Είναι μια διάτρητη συνοριακή γραμμή. Οι περιοχές που ελέγχονται από φυλές (στο Πακιστάν) είναι γνωστές για την ανεξαρτησία τους». Σε μια χειρονομία μάλλον κωμική, ο αναπληρωτής ΥπΕξ των ΗΠΑ παρέδωσε και επιταγή 100.000 δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Αφγανικού Εθνικού Μουσείου (ποσό που επαρκεί για την ανακατασκευή μιας ...αίθουσας. Παρεμπιπτόντως, από το μουσείο έχουν καταληστευτεί θησαυροί ανυπολόγιστης αξίας από τους πρώην και νυν ευνοούμενους των Αμερικανών).

Την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί αποδεικνύονται μάλλον ...τσιγκούνηδες στο Αφγανιστάν - από τους πακτωλούς της βοήθειας που υπόσχονταν έφθασαν στο Αφγανιστάν κάπου δύο δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πήρε την άγουσα προς ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς - στελέχη των Ταλιμπάν επανεμφανίζονται και υποστηρίζουν πως το «κίνημα» που έγινε γνωστό για την ακραία ερμηνεία των κορανικών κειμένων έχει «ανασυνταχθεί και είναι άψογα χρηματοδοτούμενο». Αυτό είπε στην «Chistian Science Monitor» ο Αμπντούλ Σαλάμ, γνωστός και ως «ο Σαλάμ ο Δίκαιος», που είχε κερδίσει τα 15 λεπτά του (παγκόσμιας) δημοσιότητας όταν είχε ανακηρύξει το «δικαίωμα» των Ταλιμπάν να εκτελούν εργαζόμενους διεθνών οργανώσεων αν επιχειρούσαν να προσηλυτίσουν Αφγανούς στη θρησκεία τους. Ο Σαλάμ υποσχέθηκε ότι το «αναζωογονημένο» κίνημα των Ταλιμπάν θα διεξαγάγει ιερό πόλεμο για την «απελευθέρωση» του Αφγανιστάν διότι «αυτό θέλει ο λαός». Της νέας ιεραρχίας των Ταλιμπάν ηγείται στρατιωτικά ο μουλάς Μπεραντάρ, που κατάγεται από την περιοχή όπου ανδρώθηκε και ο μουλάς Ομάρ - η τύχη του οποίου παραμένει μυστήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ