Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Εκρηκτική» επίσκεψη Αρμιτέιτζ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ επιχείρησε χτες να καθησυχάσει τα στελέχη της κυβέρνησης του κομψού Προέδρου Χαμίντ Καρζάι ότι οι ΗΠΑ θα «συνεχίσουν να υποστηρίζουν» το Αφγανιστάν. Μια ισχυρή έκρηξη όμως του χάλασε την καθησυχαστική του ...σούπα.

«Ο Πρόεδρος Μπους μού ζήτησε να έρθω στο Αφγανιστάν για να καταδείξω με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και προς το παρόν απασχολημένες στο Ιράκ, δεν πρόκειται να ξεχάσουν τις ευθύνες τους εδώ», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ «είναι σε θέση να κάνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα». Ωστόσο, καθώς η ολιγόωρη επίσκεψή του έφτανε στο τέλος της, μια ισχυρότατη έκρηξη, τα αίτια της οποίας δεν έγιναν γνωστά έως χτες βράδυ (κάποιοι έλεγαν πως ήταν βόμβα ή ρουκέτα, άλλοι ότι επρόκειτο για νάρκη, ενώ μια τρίτη θεωρία ήθελε μαχητικό που πετούσε χαμηλά να έσπασε το φράγμα του ήχου) «συντάραξε» την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Η άβολη για την αμερικανική πλευρά κατάληξη της επίσκεψης, που είχε στόχο να πείσει ότι τα πράγματα είναι «υπό έλεγχο», έρχεται λίγες μέρες μετά τη διαδήλωση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, στην οποία εκατοντάδες άνθρωποι αξίωσαν τερματισμό της κατοχής και της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Καρζάι, ώστε «να επικρατήσει το ισλάμ» (η λέξη ισλάμ με πεζό αρχικό σηματοδοτεί για μία ιερονομική εκδοχή διακυβέρνησης βάσει της ερμηνείας της Σαρία, όχι το Ισλάμ ως θρησκεία). Βασικά αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η ασφάλεια, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η οικονομική ανάπτυξη και η επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, πράγμα πολλές φορές αδύνατο αφού το απαγορεύουν οι πολέμαρχοι που λυμαίνονται τις εσχατιές του Αφγανιστάν.

Ο Αρμιτέιτζ υπονόησε την ανάγκη «ελέγχου» της χώρας, αναφερόμενος ακροθιγώς στο θέμα της ασφάλειας όταν μίλησε για το θέμα των συνόρων με το Πακιστάν, από όπου ερχόταν. «Είναι μια διάτρητη συνοριακή γραμμή. Οι περιοχές που ελέγχονται από φυλές (στο Πακιστάν) είναι γνωστές για την ανεξαρτησία τους». Σε μια χειρονομία μάλλον κωμική, ο αναπληρωτής ΥπΕξ των ΗΠΑ παρέδωσε και επιταγή 100.000 δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Αφγανικού Εθνικού Μουσείου (ποσό που επαρκεί για την ανακατασκευή μιας ...αίθουσας. Παρεμπιπτόντως, από το μουσείο έχουν καταληστευτεί θησαυροί ανυπολόγιστης αξίας από τους πρώην και νυν ευνοούμενους των Αμερικανών).

Την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί αποδεικνύονται μάλλον ...τσιγκούνηδες στο Αφγανιστάν - από τους πακτωλούς της βοήθειας που υπόσχονταν έφθασαν στο Αφγανιστάν κάπου δύο δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πήρε την άγουσα προς ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς - στελέχη των Ταλιμπάν επανεμφανίζονται και υποστηρίζουν πως το «κίνημα» που έγινε γνωστό για την ακραία ερμηνεία των κορανικών κειμένων έχει «ανασυνταχθεί και είναι άψογα χρηματοδοτούμενο». Αυτό είπε στην «Chistian Science Monitor» ο Αμπντούλ Σαλάμ, γνωστός και ως «ο Σαλάμ ο Δίκαιος», που είχε κερδίσει τα 15 λεπτά του (παγκόσμιας) δημοσιότητας όταν είχε ανακηρύξει το «δικαίωμα» των Ταλιμπάν να εκτελούν εργαζόμενους διεθνών οργανώσεων αν επιχειρούσαν να προσηλυτίσουν Αφγανούς στη θρησκεία τους. Ο Σαλάμ υποσχέθηκε ότι το «αναζωογονημένο» κίνημα των Ταλιμπάν θα διεξαγάγει ιερό πόλεμο για την «απελευθέρωση» του Αφγανιστάν διότι «αυτό θέλει ο λαός». Της νέας ιεραρχίας των Ταλιμπάν ηγείται στρατιωτικά ο μουλάς Μπεραντάρ, που κατάγεται από την περιοχή όπου ανδρώθηκε και ο μουλάς Ομάρ - η τύχη του οποίου παραμένει μυστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ