Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΗ
Ομολογούν ελληνική εμπλοκή στην αντικουβανική εκστρατεία

Συμμετοχή σε «δεξίωση» ήταν κατά τον Τ. Γιαννίτση η παρουσία του Ελληνα πρέσβη σε μάζωξη στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αβάνα

Ορ. Κολοζώφ: Υπάρχει ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση

Ομολόγησε στη Βουλή η κυβέρνηση ότι εμπλέκεται στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κούβα, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε τη συμμετοχή Ελληνα διπλωμάτη σε σύναξη που έγινε στην Αβάνα, αλλά για να «χρυσώσει το χάπι» την ονόμασε συμμετοχή σε μια απλή δεξίωση!

Την ελληνική εμπλοκή, με τη συμμετοχή σε σύσκεψη στην κατοικία του επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στην Αβάνα, είχε καταγγείλει ο ίδιος ο Φ. Κάστρο και το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης παραδέχτηκε τη συμμετοχή του Ελληνα διπλωμάτη, σε σύσκεψη στην κατοικία του εκπροσώπου των ΗΠΑ στην Κούβα, αλλά επιχείρησε να την υποβαθμίσει, λέγοντας ότι ήταν μια απλή δεξίωση και δεν είχε καμία σχέση με αντικουβανικά σχέδια. Είπε συγκεκριμένα πως «υποθέτω ότι ο βουλευτής αναφέρεται σε μια δεξίωση, η οποία έγινε στην αμερικανική πρεσβεία γύρω στο Δεκέμβρη, όπου συμμετείχαν πάνω από 60 άτομα. Σχέδια ανατροπής σε δεξιώσεις δε νομίζω ότι είθισται να συζητούνται». Κατά τα άλλα, ο Τ. Γιαννίτσης είπε ότι «ούτε έγινε ούτε γίνεται Ελληνας διπλωματικός υπάλληλος να συμμετέχει σε συσκέψεις, οι οποίες έχουν αντικείμενο τη συζήτηση σχεδίων αναμέτρησης ή ανατροπής μιας κυβέρνησης άλλης χώρας. Δε θα μπορούσε να συμμετέχει διπλωματικός υπάλληλος σε ενέργειες, οι οποίες στρέφονται κατά του κράτους στο οποίο είναι διαπιστευμένος. Θα ήταν τουλάχιστον περίεργο να σκεφθεί κανείς ότι η Ελλάδα συνωμοτεί με τις ΗΠΑ για την ανατροπή του καθεστώτος της Κούβας».

Το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται τη συμμετοχή υπαλλήλων της ελληνικής πρεσβείας σε «δεξίωση» αφήνει ανοιχτό το θέμα, τόνισε στην τοποθέτησή του ο Ορ. Κολοζώφ και πρόσθεσε:

«Η καταγγελία δε γίνεται από κάποια εφημερίδα. Η κατηγορία προέρχεται επίσημα από τον Πρόεδρο της Κούβας. Σε αυτές τις συσκέψεις αποκαλύφθηκε με τις δίκες που έγιναν ότι η κουβανέζικη κυβέρνηση, τουλάχιστον οι υπηρεσίες ασφαλείας της, γνώριζαν μια σειρά από τέτοια σχέδια, δεδομένου ότι δικοί της άνθρωποι είχαν διεισδύσει στα κέντρα που άτομα σχεδιάζουν ανατροπές στην Κούβα. Αναφέρομαι στις οργανώσεις του Μαϊάμι. Είναι συγκεκριμένα αυτά που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κούβας και αυτό μας ανησύχησε περισσότερο, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως η στάση της Κούβας απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση είναι πάντα φιλική».

Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι ξέρει πολύ καλά αυτό το ζήτημα, αφού είναι πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου και υπογράμμισε ότι «δεν μπορώ να αμφισβητήσω δημόσια δήλωση του Προέδρου Κάστρο, πολύ περισσότερο μάλιστα που ο αναπληρωτής υπουργός αφήνει ανοιχτό το θέμα, λέγοντας ότι πήραν μέρος σε μια δεξίωση. "Δεξίωση" με αντιφρονούντες και ορισμένους παράγοντες άλλων πρεσβειών. Θα ήθελα πάρα πολύ να ισχύει αυτό που είπε ο Τ. Γιαννίτσης, αλλά πολύ φοβάμαι ότι το ζήτημα αυτό υπάρχει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ