Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Αεροπορική τραγωδία στην Κινσάσα και χάος στην Μπουνία...

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Δραματικές ώρες πέρασαν όσοι επέζησαν της εφιαλτικής πτήσης ενός αεροσκάφους τύπου «Ilyushin 76», που είχε ναυλωθεί από το στρατό της ΛΔ Κονγκό για να μεταφέρει 200 στρατιωτικούς και πολίτες από την πόλη Λουμούμπασι. Ο εφιάλτης άρχισε όταν, εν πτήσει, άνοιξε ξαφνικά μία από τις πόρτες του αεροσκάφους.

Το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος τουλάχιστον εκατό επιβατών, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 40. Απ' τον εφιάλτη επέζησαν 40 άτομα, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό πλήρωμα του σκάφους, που παρά τα προφανή προβλήματα κατόρθωσε να προσγειώσει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Κινσάσα.

Αξιωματούχος της ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσε πως διενεργείται έρευνα για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Χάος στην πόλη Μπουνία...

Ασταμάτητες διαφαίνονται οι αιματηρές ταραχές, που εκδηλώνονται εδώ και τρεις μέρες στη νοτιοανατολική κογκολέζικη πόλη Μπουνία. Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, ένοπλα μέλη της αυτόχθονος φυλής των Λέντου έριξαν χτες εν ψυχρώ και αδιακρίτως πυρ σε πλήθος αμάχων, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 29 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε δημοσιογράφους ειδησεογραφικών πρακτορείων πως οι σφοδρές μάχες, ανάμεσα σε μέλη των φυλών Λεντου και Χέμα με στόχο τον έλεγχο της πόλης Μπουνία, συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ. Οι ίδιοι κατήγγειλαν την πλήρη αδυναμία των ελάχιστων ανδρών δύναμης του ΟΗΕ να προστατεύσει στοιχειωδώς τον πληθυσμό της πόλης, που ήδη κατά χιλιάδες εγκαταλείπει τις εστίες του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ