Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Αντιφατικές κινήσεις στη σκακιέρα

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Αναμένοντας τον Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, που επρόκειτο να επιχειρήσει να «ωθήσει» την κυβέρνηση της Ινδίας σε διάλογο με αυτήν του Πακιστάν, ο πρωθυπουργός Βάτζπαϊ βρήκε την ευκαιρία να «συγχαρεί» τους επιστήμονές του για άλλη μία «επιτυχημένη» πυραυλική δοκιμή.

Οι αντιφάσεις της υποτιθέμενης «προσέγγισης» Ινδίας - Πακιστάν που οι Αμερικανοί προώθησαν, πληθαίνουν. Στα «θετικά» πιστωνόταν χτες ο διορισμός του γηραιού Ινδού διπλωμάτη Σιβ Σανκάρ Μενόν ως του επόμενου πρεσβευτή της χώρας στο Πακιστάν -- πρόσωπο που η κυβέρνηση του στρατηγού Μουσάραφ«διέρρεε» ότι αποδέχεται. Η είδηση σηματοδοτεί πιθανότατα την επανάληψη των διμερών διπλωματικών σχέσεων 17 μήνες μετά τη διακοπή τους λόγω της «τρομοκρατικής επίθεσης» στην Ινδική Βουλή (Δεκέμβριος 2001). Στα αρνητικά, όμως, ήταν η δοκιμή πυραύλου από πλευράς Ινδίας -- μια πρόκληση για το Ισλαμαμπάντ, όσο κι αν το Νέο Δελχί διατείνεται ότι αφορά την «αυτοάμυνα τής χώρας» -- όσο και η επανάληψη των βομβαρδισμών στα σύνορα των δύο χωρών στο Κασμίρ, με ινδικά πυρά πυροβολικού να κοστίζουν τις ζωές τριών νεαρών αγοριών στην πακιστανική πλευρά της περιοχής.

Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με τη δήλωση Βάτζπαϊ στα «αμίμητα», όπως τα χαρακτηρίζει η εφημερίδα «Times of India», ινδικά του, που μεταφράζεται περίπου ως «η Ινδία έχει καεί και είναι διπλά προσεκτική» όσον αφορά τις διαδικασίες «ομαλοποίησης» των σχέσεων με το Πακιστάν. Ο Ινδός πρωθυπουργός πολύ πριν καταφθάσει ο Αρμιτέιτζ, που αναμενόταν στην πρωτεύουσα χτες βράδυ, είχε καταστήσει σαφές πως η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να συναινέσει στην πρόταση του Πακιστανού ομολόγου του Τζαμαλί για «αμοιβαία καταστροφή των πυρηνικών οπλοστασίων» των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ