Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Με όπλο την αλληλεγγύη

ΑΒΑΝΑ.-

Οι ΗΠΑ συμπεριλαμβάνουν την Κούβα, για άλλη μια φορά, στον κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, αυτή τη φορά «αναβαθμισμένη». Στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διεθνή τρομοκρατία, ενέταξε εκ νέου την Κούβα. Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, επισημαίνει ότι «τα 21 αυτά χρόνια, οι δικαιολογίες για τη συμπερίληψη της Κούβας ποικίλλουν, όμως κοινός παράγοντας συνιστά τo έλλειμμα αξιοπιστίας των κατηγοριών ή η αδυναμία των ΗΠΑ να τις αποδείξουν».

Εντούτοις, η «αναβάθμιση» της Κούβας και η πρόσφατή της ένταξη, κατά τους Αμερικανούς φυσικά, στις επτά χώρες που συνιστούν τον «άξονα του κακού», «δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση ή εισβολή». Απόδειξη, οι πρόσφατες ενέργειες ανατροπής εκ των έσω, η προωθούμενη εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, αναπόσπαστα στοιχεία της ιδεολογικής επίθεσης, κατά τον πρόεδρο του Κουβανικού Κοινοβουλίου, Ρικάρντο Αλαρκόν, που αποτελούν όλα μέρος του σχεδίου της πολυσχιδούς επίθεσης που βρίσκεται εν εξελίξει.

Τα όπλα αντίστασης της κουβανικής επανάστασης, πολλά. Δύο όμως τα ισχυρότερα: Ο κουβανικός λαός σαν γροθιά έχει συσπειρωθεί, παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις και αναφορές των διεθνών ΜΜΕ και η διεθνιστική αλληλεγγύη.

Κατ' αρχήν, η Κοινή Διακήρυξη των Διανοουμένων και Καλλιτεχνών «προς τη συνείδηση του κόσμου». Οι υπογραφές μέσα σε μια βδομάδα από την ημέρα της ανακοίνωσής της, έχουν φτάσει τις 1.800. Ανάμεσα στις νέες υπογραφές που ξεχωρίζουν, του Αμερικανού ποιητή Λόρενς Φερλινγκέτι, που μαζί με τους Τζακ Κέρουακ και Αλεν Γκίνσμπεργκ αποτέλεσαν τις φωνές του κινήματος των μπίτνικς, του σκηνοθέτη Χόρχε Φονς, Προέδρου της Μεξικανικής Ακαδημίας Επιστημόνων και 7ης Τέχνης, του Σαφίκ Χόρχε Ανταλ, βουλευτή και μέλους της ηγεσίας του Φαραμπούντο Μαρτί του Ελ Σαλβαδόρ, των Ούγγρων ποιητών, Αντρας Σιμόρ και Εβα Ντόμπος.

Παράλληλα, το Κίνημα Αλληλεγγύης της Βολιβίας, το Κίνημα Αλληλεγγύης Βενεζουέλας και Κούβας, το ΚΚ Χιλής, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μεξικού, οι οργανώσεις ανέργων και οι Μητέρες της Πλατείας Μάη στην Αργεντινή, αλλά και οι οργανώσεις Αλληλεγγύης στις ΗΠΑ, εντείνουν τον αγώνα τους. Ενδεικτικό είναι ότι στις 6 Μάη, το Pacifica News, αφιέρωσε τις ραδιοφωνικές του εκπομπές για την Κούβα, ενώ διοργανώνονται διαδηλώσεις για την «υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Κούβας και ενάντια στις απειλές των ΗΠΑ» για τις 17 και 13 Μάη, στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον, στο Λος Αντζελες, στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις.

Η πιο συγκινητική και ουσιαστική έκφραση αλληλεγγύης, όμως, ήταν από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων της Παλαιστίνης, όπου στην επιστολή τους αναφέρεται ότι «η παλαιστινιακή αντίσταση συμφωνεί και συντονίζεται με το γιγάντιο αγώνα του κουβανικού λαού ενάντια στο εμπάργκο αλλά και τις απειλές εκ μέρους της μεγαλύτερης ιμπεριαλιστικής δύναμης του κόσμου, τις ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ