ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πάλη για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης

Εκδήλωση της ΚΟΘ και της ΚΝΕ για τον Μάη του '36

Motion Team

Ο ματωμένος Μάης του '36 αποτελεί σημαντικό σταθμό της ιστορίας του ελληνικού εργατικού κινήματος, της δράσης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στους καπιταλιστές, στους εκμεταλλευτές, για τα δικαιώματά τους, για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Πολύτιμη πείρα για τη στρατηγική και τακτική του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Πάνω σ' αυτή την αναγκαιότητα πατά και η πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για τη διοργάνωση της χτεσινοβραδινής μεγάλης εκδήλωσης τιμής και μνήμης, που έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Στην εκδήλωση, μίλησε ο Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, Κώστας Αβραμόπουλος και χαιρέτισαν εκπρόσωποι των συνδικάτων καπνεργατών και οδηγών.

Στην εξέδρα, ζωντάνεψαν τα γεγονότα που εξελίχθηκαν από το Μάρτη, με πρώτο μεγάλο σταθμό τις 29 Απρίλη και καθημερινή σχεδόν κλιμάκωση μέχρι τις 9 Μάη. Μέρα που βάφτηκε με το αίμα των δολοφονημένων εργατών, ανάμεσα στους οποίους και ο οδηγός Τάσος Τούσης. Μέσα από τις αφηγήσεις, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Β. Σεϊμένης και Ν. Παναγιωτίδης παρουσίασαν τον πανεργατικό ξεσηκωμό. Πλάι στους καπνεργάτες, οι υφαντουργοί, οι οικοδόμοι, οι λιμενεργάτες, οι τυπογράφοι, οι εργάτες μετάλλων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα με κύρια αιτήματα την αύξηση στα μεροκάματα πείνας, την καθιέρωση του 8ωρου, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το Ασφαλιστικό.

Η ατμόσφαιρα φορτισμένη. «Μέρα μαγιού», «ήσουν γλυκός», η Ανθή Τατσιούλη και ο Παναγιώτης Καραδημήτρης ερμηνεύουν τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Στο χώρο, εκτίθενται φωτογραφίες από τα γεγονότα του '36. Οι νέοι, πλάι στους μεγαλύτερους, διδάσκονται. Μέρες ηρωικής αντίστασης και πάλης, δείχνουν το δρόμο για το σήμερα.

Σα να μην πέρασε μια μέρα

«Βρισκόμαστε και πάλι στο Μάη του '36. Εβδομήντα χρόνια μετά παλεύουμε γι' αυτά που έδωσε τη ζωή του ο Τάσος Τούσης», είπε ο Μιχάλης Παπαδόπουλος Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Επαγγελματιών οδηγών Μεταφοράς (ΠΟΣΕΜ). Και πρόσθεσε: «Γι' αυτό το πισωγύρισμα ευθύνονται οι αντεργατικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ζητούν από μας τους οδηγούς να δουλεύουμε μέχρι τα εβδομήντα, όταν στα 58 ο οδηγός είναι επικίνδυνος διότι αλλοιώνονται τα αντανακλαστικά του. Ζητούν να δουλεύουμε 24 ώρες την ημέρα, γιατί λένε πως χάνουν από την αύξηση του πετρελαίου, γιατί χάνουν από τα κέρδη τους».

Η Γιώτα Σιδηροπούλου, πρόεδρος του Συνδικάτου Καπνεργατών Βόρειας Ελλάδας «Παγκαπνεργατικό», σημείωσε πως τα γεγονότα του ηρωικού Μάη του '36 έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τη σημερινή εποχή που ζούμε. Και τότε «η πλουτοκρατία της χώρας είχε εξαπολύσει μια λυσσασμένη επίθεση ενάντια στο επίπεδο ζωής της εργατικής τάξης, μια επίθεση για την αφαίρεση των στοιχειωδών πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών». Και κατέληξε «εμείς, καλούμε τους εργαζόμενους σε ενότητα ταξική που θα υπερασπίζει χωρίς ταλαντεύσεις και σκοπιμότητες τα άμεσα ζητήματα των εργαζομένων και ταυτόχρονα θα αποβλέπει στην εξύψωσή τους μέχρι την τελική νίκη σε βάρος των δυνάμεων του κεφαλαίου».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Συνεχίζουμε για τη λαϊκή εξουσία

Motion Team

«Η αστική τάξη και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της είχαν την εμπειρία να καταλάβουν πως ο λαός στο προσκήνιο ήταν η μέγιστη και η κύρια απειλή για τα συμφέροντά τους», ανέφερε ο Κώστας Αβραμόπουλος, γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

«Η 9η του Μάη πέρασε μέσα στις φλέβες της Εργατικής Τάξης. Γίνηκε κτήμα του λαού μας. Με τη δύναμη της πείρας αυτών των αγώνων, οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν - αποτέλεσαν τους εμπνευστές, οργανωτές, καθοδηγητές και αιμοδότες της ΕΑΜικής Αντίστασης, του ΔΣΕ, της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στη χώρα, των κατοπινών πολιτικών, ταξικών αναμετρήσεων», πρόσθεσε, για να φτάσει στο σήμερα.

«Τιμάμε τα 70 χρόνια από το Μάη του '36 βαδίζοντας με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα προς τις νέες ταξικές μάχες, με σιγουριά και πίστη στο δίκιο του αγώνα μας, στην υπεροχή της επαναστατικής μαρξιστικής - λενινιστικής κοσμοθεωρίας, στην αναγκαιότητα και την επικαιρότητα του σοσιαλισμού και της κομμουνιστικής προοπτικής».

«Μ' αυτήν την πείρα, μ' αυτά τα εφόδια συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη φτώχεια, την ανεργία, το χτύπημα βασικών θεμελιακών κατακτήσεων. Τιμάμε τα 70 χρόνια από το Μάη του '36, εντείνοντας την ιδεολογική, πολιτική, μαζική παρέμβασή μας, συμβάλλοντας μ' όλες μας τις δυνάμεις ώστε η εργατική τάξη να νιώσει και να δείξει την πραγματική της δύναμη στους εκμεταλλευτές της και στα κόμματα που τους υπηρετούν», σημείωσε.

Κάλεσε τους εργάτες, τους ανέργους, Ελληνες και αλλοδαπούς, τη νεολαία να τιμήσουν τους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, με ταξική ενότητα, οργάνωση και αποφασιστική - συνειδητή πάλη. «Διδαχτείτε από την πείρα σας. Φύγετε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αποδυναμώστε τις συνδικαλιστικές παρατάξεις τους! Απορρίψτε τις αυταπάτες που καλλιεργεί ο Συνασπισμός», είπε. «Δυναμώστε το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό κίνημα που αναπτύσσεται. Εναντιωθείτε στην εξουσία του κεφαλαίου. Συσπειρωθείτε στη γραμμή της λαϊκής συμμαχίας, του Λαϊκού Μετώπου, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι πρωινές εκδηλώσεις

Από την πορεία για κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Καπνεργάτη

Motion Team

Από την πορεία για κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Καπνεργάτη
Τιμώντας την 9η Μάη, ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, και για τη Θεσσαλονίκη ημέρα μνήμης για τα 70 χρόνια από τον ηρωικό Μάη του '36, οι κομμουνιστές κι οι κομμουνίστριες, τα ταξικά σωματεία, κι οι απόμαχοι της δουλιάς, συμμετείχαν χτες το πρωί στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ και η ΠΕΑΕΑ. Εκεί και αντιπροσωπεία των εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά που χτες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην πολιτική των διώξεων σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στη συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου μίλησε ο Δημήτρης Αραπατζής, από την ΠΕΑΕΑ και το Σύλλογο Φίλων κι Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο οποίος εξιστόρησε το χρονικό της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα, και της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. «Η διατήρηση της μνήμης», σημείωσε, «ο σεβασμός κι η εκτίμηση των αγώνων του λαού μας εκείνης της περιόδου, μας εμψυχώνουν στην πάλη ενάντια στις κυρίαρχες δυνάμεις του ιμπεριαλισμού». Αμέσως μετά απηύθυνε χαιρετισμό η Πελαγία Καραγεωργίου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Καπνεργατριών Ελλάδας και μέλος του Συνδικάτου «Παγκαπνεργατικό».

Ακολούθησε μαχητική πορεία έως το μνημείο των καπνεργατών, όπου κατατέθηκαν στεφάνια από πλήθος μαζικών φορέων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών. Στεφάνια κατέθεσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ, η ΚΝΕ, η ΕΔΥΕΘ, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Νέων του ΠΑΜΕ, η ΠΟΕΕΠ και πλήθος άλλων εργατικών σωματείων.

Οι διαδηλωτές τίμησαν και τον Γεώργιο Τσαρουχά, βουλευτή της ΕΔΑ, στο νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργάνωσε η ΚΟΘ για τα 38 χρόνια από το θάνατό του στις 9 Μάη του 1968. Την ομιλία έκανε ο γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ Δημήτρης Τσιντικίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ