Τετάρτη 10 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πάλη για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης

Εκδήλωση της ΚΟΘ και της ΚΝΕ για τον Μάη του '36

Motion Team

Ο ματωμένος Μάης του '36 αποτελεί σημαντικό σταθμό της ιστορίας του ελληνικού εργατικού κινήματος, της δράσης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στους καπιταλιστές, στους εκμεταλλευτές, για τα δικαιώματά τους, για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Πολύτιμη πείρα για τη στρατηγική και τακτική του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Πάνω σ' αυτή την αναγκαιότητα πατά και η πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για τη διοργάνωση της χτεσινοβραδινής μεγάλης εκδήλωσης τιμής και μνήμης, που έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Στην εκδήλωση, μίλησε ο Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, Κώστας Αβραμόπουλος και χαιρέτισαν εκπρόσωποι των συνδικάτων καπνεργατών και οδηγών.

Στην εξέδρα, ζωντάνεψαν τα γεγονότα που εξελίχθηκαν από το Μάρτη, με πρώτο μεγάλο σταθμό τις 29 Απρίλη και καθημερινή σχεδόν κλιμάκωση μέχρι τις 9 Μάη. Μέρα που βάφτηκε με το αίμα των δολοφονημένων εργατών, ανάμεσα στους οποίους και ο οδηγός Τάσος Τούσης. Μέσα από τις αφηγήσεις, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Β. Σεϊμένης και Ν. Παναγιωτίδης παρουσίασαν τον πανεργατικό ξεσηκωμό. Πλάι στους καπνεργάτες, οι υφαντουργοί, οι οικοδόμοι, οι λιμενεργάτες, οι τυπογράφοι, οι εργάτες μετάλλων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα με κύρια αιτήματα την αύξηση στα μεροκάματα πείνας, την καθιέρωση του 8ωρου, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το Ασφαλιστικό.

Η ατμόσφαιρα φορτισμένη. «Μέρα μαγιού», «ήσουν γλυκός», η Ανθή Τατσιούλη και ο Παναγιώτης Καραδημήτρης ερμηνεύουν τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Στο χώρο, εκτίθενται φωτογραφίες από τα γεγονότα του '36. Οι νέοι, πλάι στους μεγαλύτερους, διδάσκονται. Μέρες ηρωικής αντίστασης και πάλης, δείχνουν το δρόμο για το σήμερα.

Σα να μην πέρασε μια μέρα

«Βρισκόμαστε και πάλι στο Μάη του '36. Εβδομήντα χρόνια μετά παλεύουμε γι' αυτά που έδωσε τη ζωή του ο Τάσος Τούσης», είπε ο Μιχάλης Παπαδόπουλος Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Επαγγελματιών οδηγών Μεταφοράς (ΠΟΣΕΜ). Και πρόσθεσε: «Γι' αυτό το πισωγύρισμα ευθύνονται οι αντεργατικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ζητούν από μας τους οδηγούς να δουλεύουμε μέχρι τα εβδομήντα, όταν στα 58 ο οδηγός είναι επικίνδυνος διότι αλλοιώνονται τα αντανακλαστικά του. Ζητούν να δουλεύουμε 24 ώρες την ημέρα, γιατί λένε πως χάνουν από την αύξηση του πετρελαίου, γιατί χάνουν από τα κέρδη τους».

Η Γιώτα Σιδηροπούλου, πρόεδρος του Συνδικάτου Καπνεργατών Βόρειας Ελλάδας «Παγκαπνεργατικό», σημείωσε πως τα γεγονότα του ηρωικού Μάη του '36 έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τη σημερινή εποχή που ζούμε. Και τότε «η πλουτοκρατία της χώρας είχε εξαπολύσει μια λυσσασμένη επίθεση ενάντια στο επίπεδο ζωής της εργατικής τάξης, μια επίθεση για την αφαίρεση των στοιχειωδών πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών». Και κατέληξε «εμείς, καλούμε τους εργαζόμενους σε ενότητα ταξική που θα υπερασπίζει χωρίς ταλαντεύσεις και σκοπιμότητες τα άμεσα ζητήματα των εργαζομένων και ταυτόχρονα θα αποβλέπει στην εξύψωσή τους μέχρι την τελική νίκη σε βάρος των δυνάμεων του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ