Τετάρτη 10 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
NSA (2)

Πριν από 20 χρόνια, η εσωτερική πολιτική ζωή δονούνταν (και πάλι) από την υπόθεση των υποκλοπών της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Στις 13 Οκτώβρη του 1987, ο «Ρ» δημοσιεύει υπό τον τίτλο «ΣυνεργαΣΙΑ στις ΚΥΠοκλοπές» ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, φέρνοντας στο φως «σκοτεινές» πλευρές εκείνης της υπόθεσης. Ενα ρεπορτάζ που φυσικά ουδείς διανοήθηκε τότε να διαψεύσει. Το πρωτοσέλιδο εκείνο άρθρο του «Ρ», αναδημοσιεύει σήμερα η στήλη.

Ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι, όπως και σήμερα, έτσι και τότε: στις υποκλοπές πρωταγωνιστούσε η αμερικανική NSA...

*

«Με "αμερικανική βοήθεια" έχει οργανωθεί, στελεχωθεί, εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί με σύγχρονη τεχνολογία, το κύκλωμα των υποκλοπών της ΚΥΠ (ή ΕΥΠ σύμφωνα με την πρόσφατη μετονομασία της). Η αποκάλυψη αυτή, βασισμένη σε πληροφορίες απόλυτης εγκυρότητας, δίνει νέα διάσταση στο «σκάνδαλο των κοριών» που συγκλονίζει την πολιτική ζωή.

Σημείο "αποφασιστικής τομής" για την εμπέδωση "ήρεμων νερών" και στις υποκλοπές, ήταν το 1986. Η πολιτική ηγεσία της ΚΥΠ - ΕΥΠ, παρ' όλο που κάθε άλλο παρά "παρέλαβε χάος" το 1981, εκτίμησε ότι... "στο σύστημα συλλογής, ανάλυσης και αξιοποίησης πληροφοριών (υποκλοπές τηλεφωνημάτων, ραδιοσημάτων κ.λπ.) έχουμε καθυστέρηση". Με βάση την εκτίμηση αυτή, αποφασίστηκε: Πρώτο, στενή συνεργασία της ΚΥΠ - ΕΥΠ στον τομέα υποκλοπών με το "Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας" των ΗΠΑ (NSA), υπηρεσία που συντονίζει όλες τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Και δεύτερο, σοβαρός εκσυγχρονισμός και ενίσχυση των τεχνικών μέσων υποκλοπών και επεξεργασίας στοιχείων στο αρμόδιο τμήμα της ΚΥΠ - ΕΥΠ.

Στις 6 και 7 Οκτώβρη 1986 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σύσκεψη στελεχών της ΚΥΠ και του NSA. Συμμετείχαν, από αμερικανικής πλευράς οι P. Titus (ανώτερο στέλεχος του NSA) και D. Smith (μόνιμος σύνδεσμος NSA - ΚΥΠ) και από ελληνικής πλευράς οι Π. Κελαϊδής, Α. Μπασάρας, Γ. Μαρινάκης, Δ. Ταμβακίδης, Κ. Βεργίδης, Κ. Καλογιάννης, Ν. Γιαννουσάκης, Ν. Υφαντής, Γ. Βρότσος και Α. Στασινάκης, στελέχη του αρμόδιου τομέα της ΚΥΠ. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι επιχειρησιακές ανάγκες της ΚΥΠ στους τομείς συλλογής πληροφοριών, τυποποίησης και αρχειοθέτησης, επεξεργασίας, καθώς και η ανάγκη ανάπτυξης νέων εφαρμογών. Συζητήθηκε επίσης η προμήθεια κομπιούτερ τύπου ΙΒΜ - 430, μεγάλων δυνατοτήτων και η πρόσβαση σ' αυτόν, εκτός από τον αρμόδιο τομέα της ΚΥΠ και μιας άλλης ομόλογης ομάδας υποκλοπών, που χρησιμοποιεί τη συνθηματική ονομασία "οι Αθηναίοι". Ο ΙΒΜ - 430 έχει ήδη εγκατασταθεί στο κτίριο της ΚΥΠ στην Κατεχάκη.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι τρία στελέχη της ΚΥΠ - Οικονομίδης, Ταμβακίδης και Στασινάκης - έχουν εκπαιδευτεί, σχετικά στις ΗΠΑ, από στελέχη του NSA. Στη διάθεση του τομέα αυτού της ΚΥΠ έχει τεθεί υπηρεσία του ΟΤΕ, απόλυτα αδιαφανής και ανεξέλεγκτη.

Οι αποκαλύψεις αυτές, είναι βέβαιο ότι θα δώσουν νέα ένταση στο σάλο που έχει προκαλέσει η υπόθεση των υποκλοπών. Το σάλο αυτό προσπαθούν να εκτονώσουν υψηλά κυβερνητικά στελέχη, πιέζοντας για παραίτηση του "αποδιοπομπαίου" Τόμπρα, πριν την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Είναι ενδεικτικό ότι ο Θ. Τόμπρας δεν κατέθεσε χτες τη μήνυση κατ' αγνώστων, που είχε προαναγγείλει».

*

Και μια ακόμα σημείωση: Τότε - όπως είδατε στο άρθρο - ήταν η ΝΔ που υποδυόταν την «αντιπολίτευση» με φόντο τις ΗΠΑκλοπές του ΠΑΣΟΚ. Τώρα είναι το ΠΑΣΟΚ που υποδύεται την «αντιπολίτευση» με φόντο τις ΗΠΑκλοπές επί ΝΔ. Σε όλο αυτό το τσίρκο, είναι προφανές ότι υπάρχει ένα σταθερό σημείο: οι ΗΠΑκλοπές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ