Τετάρτη 10 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση με τον πρώην ΥΠΕΞ της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε το περασμένο Σάββατο στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό με τον Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργό Εξωτερικών της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας και εκπρόσωπο του Φόρουμ του Βελιγραδίου. Κατά τη συνάντηση, έγινε μια αναλυτική συζήτηση για την κατάσταση στη Σερβία, στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στις αρνητικές εξελίξεις που σημειώνονται για τους λαούς της περιοχής με την προώθηση από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο και τους κινδύνους από την επαναχάραξη των συνόρων. Σημείωσε πως οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας και η συνεχιζόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή κάθε άλλο παρά έφεραν την ειρήνη και την ασφάλεια, όπως υποκριτικά έλεγαν για τους λαούς της περιοχής. Αντίθετα, ετοιμάζουν ένα νέο γύρο αντιπαραθέσεων και νέων δεινών για τους βαλκανικούς λαούς. Εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ με την αλλαγή των συνόρων και την παραπέρα αποσταθεροποίηση της περιοχής που υποθάλπουν τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και την αντίθεσή του για το Δικαστήριο της Χάγης και τις απειλές και τους εκβιασμούς που ασκούνται κατά της Σερβίας.

Είναι ανάγκη, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, να δυναμώσει πιο πολύ η πάλη των λαών, των λαϊκών κινημάτων, ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Βαλκάνια που τα θέλουν μια περιοχή εκμετάλλευσης φτηνού εργατικού δυναμικού και εγκατάστασης στρατιωτικών βάσεων για τα επιθετικά τους σχέδια. Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών που υπάρχουν, ώστε οι λαοί να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.

Από την πλευρά του, ο Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς αναφέρθηκε αναλυτικά για τη σημερινή κατάσταση στη Σερβία και τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν όλοι οι λαοί της περιοχής από την προώθηση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου. Αναφέρθηκε στις θέσεις και την πολιτική στάση του ΚΚΕ όλο αυτό το διάστημα, στην αλληλεγγύη και τις κινητοποιήσεις προς τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, καθώς και στη συνεπή στάση και συμπαράσταση που κρατά προς τον δοκιμαζόμενο σερβικό λαό αυτό το διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ