ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
Πολύωρες συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών
  • Για Παλαιστινιακό, Ιράκ, Αφγανιστάν και Τουρκία
  • Βήμα προόδου στις σχέσεις Ιράν - Σαουδικής Αραβίας
  • Αποχώρησε μια μέρα, πριν από τη λήξη της Συνόδου, ο Τούρκος Πρόεδρος

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Με πολύωρες συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών συνεχίστηκε, χτες, για δεύτερη μέρα η Ογδοη Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην ιρανική πρωτεύουσα. Αλλεπάλληλες ήταν οι διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου ανάμεσα στην ιρανική ηγεσία και σε άλλους ισλαμιστές ηγέτες. Παρά το ενωτικό κλίμα που επικρατεί στο μέγαρο συνεδριάσεων της Τεχεράνης, δε λείπουν τα προβλήματα καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αποφάσισε να αναχωρήσει μία ημέρα πριν από τη λήξη της Συνόδου προκαλώντας πλήθος σχολίων και συζητήσεων.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις είχε, χτες, με ισλαμιστές ηγέτες τόσο ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ όσο και ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί. Ανάμεσα σε αυτές αναμφιβόλως ξεχωρίζουν η συνάντηση του Χαταμί με τον Σέικ Τζαμπέρ αλ Αχμάντ από το Κουβέιτ και του Χαμενεϊ με τον Πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ. Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, των οποίων οι σχέσεις ήταν ιδιαίτερα ψυχρές τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα λόγω της συνεργασίας της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ, είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο καθώς αποτελούν προπύργιο των Σιιτών και Σουνιτών αντίστοιχα. Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν μετά τη, μεταξύ τους, συνάντηση ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ και ο πρίγκιπας Αμπντουλάχ, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι "πρέπει να αφεθεί πίσω το παρελθόν" και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι στο μέλλον οι σχέσεις των δύο χωρών θα είναι σαφώς στενότερες. Από την πλευρά του, ο Χαταμί δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, αν και δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Εκτακτη αναχώρηση του Ντεμιρέλ

Στο επίκεντρο της χτεσινής ημερήσιας διάταξης της Συνόδου ήταν οι εξελίξεις στην ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία", η κατάσταση στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας της Τουρκίας με το Ισραήλ. Ολες οι σχετικές συζητήσεις επρόκειτο να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και επισήμως δόθηκαν στη δημοσιότητα μόνο ορισμένα αποσπάσματα από την ομιλία του Παλαιστίνιου ηγέτη. Ο Γιάσερ Αραφάτ, μέσα από την ομιλία του, απηύθυνε έκκληση προς τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης να παρέμβει στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, να διαφυλάξει την Ιερουσαλήμ από τις ισραηλινές βλέψεις περί πλήρους κυριότητος και τόνισε ότι η "ειρηνευτική διαδικασία" έχει, ήδη, φθάσει σε αδιέξοδο "εξαιτίας της ισραηλινής αδιαλλαξίας που αρνείται κάθε δίκαιη και σαφή ειρήνη".

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να υιοθετήσει αυστηρότατες αποφάσεις κατά του Ισραήλ και παράλληλα να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα ενάντια στις "χώρες που έχουν συνάψει στρατιωτικές συνεργασίες με το Ισραήλ". Η τελευταία αυτή απόφαση φωτογραφίζει μεν την Τουρκία, της οποίας οι στρατιωτικές συμφωνίες του 1996 με το Ισραήλ έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των υπολοίπων αραβικών χωρών, αλλά δεν την κατονομάζει σε μια προσπάθεια να τηρηθούν σχετικά χαμηλά οι τόνοι της εσωτερικής αντιπαράθεσης.

Παρ' όλα αυτά, πολλοί πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι εσπευσμένη αναχώρηση του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, αργά χτες το βράδυ, έγινε σε μια προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αποφύγει να απαντήσει στην έντονη κριτική. Ο ίδιος ο Ντεμιρέλ επανέλαβε ότι οι συμφωνίες με το Ισραήλ "δε στρέφονται κατά καμίας τρίτης χώρας" και απέφυγε να διευκρινίσει για ποιο λόγο αναχωρεί πριν από το τέλος της Συνόδου. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΟΙΔ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την έκτακτη αναχώρηση του Ντεμιρέλ αλλά τόνισε ότι "η, εκτός προγράμματος, αναχώρηση ενός αρχηγού κράτους δε θα πρέπει να παρερμηνευτεί διότι όλοι έχουν βεβαρημένα προγράμματα δραστηριοτήτων".

ΡΩΣΙΑ
Αρρωστος πάλι ο Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν πάσχει από οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, που οφείλεται σε κρυολόγημα και θα παραμείνει 10 ως 12 μέρες στο θεραπευτήριο Μπάρβιχα, κοντά στη Μόσχα, δήλωσε χτες ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστζέμπσκι. Ο ίδιος είπε ότι τα συμπτώματα του κρυολογήματός του παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την περασμένη βδομάδα στη Στοκχόλμη. "Οι θεράποντες γιατροί δεν αποκλείουν να εμφανίσει γρίπη και του συνέστησαν να παραμείνει στο θεραπευτήριο", υπογράμμισε ο Γιαστζέμπσκι και πρόσθεσε ότι ο Γιέλτσιν έχει πυρετό. Οπως είναι γνωστό, ο 66χρονος Γιέλτσιν είχε υποβληθεί σε πενταπλό μπαϊπάς πέρσι το Νοέμβρη και στη συνέχεια έπαθε πνευμονία πριν επιστρέψει το Φλεβάρη στο Κρεμλίνο. Σύμφωνα με τον Γιαστζέμπσκι, ο Γιέλτσιν μπορεί να μελετάει έγγραφα στη διάρκεια της παραμονής του στο θεραπευτήριο. Ωστόσο, λόγω της ασθένειάς του, αναβάλλονται ο απολογισμός της κυβέρνησης, η συνεδρίαση της "στρογγυλής τραπέζης" και η επίλυση πολλών σημαντικών προβλημάτων.

Αεροπειρατεία

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας, Γκενάντι Ζάιτσεφ, ανακοίνωσε ότι ο αεροπειρατής Γκενάντι Τόντικοφ, που είχε καταλάβει χτες το πρωί το επιβατικό αεροπλάνο ΙΛ - 62, συνελήφθη όταν βγήκε απ' αυτό για να διαπραγματευτεί με αξιωματούχους. Πρόσθεσε επίσης ότι και οι 147 επιβάτες είναι σώοι και αβλαβείς. Το ΙΛ - 62 εκτελούσε πτήση μεταξύ Μαγκαντάν (Απω Ανατολή) και Μόσχας. Ο Τόντικοφ απειλούσε ότι θα ανατινάξει το αεροσκάφος, αν δεν του δοθούν 10.000.000 δολάρια και ασφαλής πρόσβαση στην Ελβετία. Προηγουμένως, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν είχε επείγουσα σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν, τον υπουργό Εσωτερικών και τον αρχηγό των Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών Ασφαλείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την απελευθέρωση των ομήρων. Οταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο - 1, ο Τόντικοφ άφησε ελεύθερο ένα μέρος των ομήρων και μετά, όταν βγήκε στη σκάλα για διαπραγματεύσεις, συλλήφθηκε από άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας "Αλφα". Αποδείχτηκε ότι δεν είχε ούτε όπλα, ούτε εκρηκτικά, αλλά εκμαγείο βόμβας. Κατά τη γνώμη της διοίκησης της περιοχής Μαγκαντάν, ο Τόντικοφ, που έχει ψυχικά προβλήματα, ίσως, να έχει μερικούς συνενόχους. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι πρόκειται για τρεις αεροπειρατές. Γίνονται έρευνες.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Συμφωνία υπό πίεση και υπερεξουσίες στον μεσολαβητή

ΒΟΝΝΗ.-

Τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης συνυπέγραψαν, μετά από πιέσεις, τις εκκρεμούσες διατάξεις της Συνθήκης του Ντέιτον για 11 ζητήματα, μεταξύ των οποίων σχέδιο νόμου για την ενιαία υπηκοότητα, κοινά διαβατήρια, ταυτότητες και αριθμούς κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων. Αλλη εξέλιξη, που εκδηλώθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για τη Βοσνία στη Γερμανία, ήταν η αναβάθμιση του ρόλου του μεσολαβητή της διεθνούς κοινότητας για το Βοσνιακό, Κάρλος Βέστεντορπ, στον οποίον και δόθηκαν υπερεξουσίες με σκοπό την απρόσκοπτη εφαρμογή της Συνθήκης Ντέιτον.

Η υπογραφή του παραπάνω σχεδίου νόμου, που θα υποβληθεί προσεχώς στο βοσνιακό Κοινοβούλιο έγινε από τα μέλη της τριμερούς προεδρίας, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς, Κρεζιμίρ Ζούμπακ και Μομτσίλο Κράγισνικ. Οι τρεις υποχρεώθηκαν να συνυπογράψουν ένα "πρωτόκολλο τιμής", με το οποίο διαβεβαιώνουν ότι θα υποβάλουν στη βοσνιακή Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου. Οσον αφορά στην αναβάθμιση του ρόλου του εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας, Κάρλος Βέστεντορπ, ανακοινώθηκε ότι η αύξηση των αρμοδιοτήτων θα πραγματοποιηθεί άτυπα, χωρίς την αλλαγή του περιεχομένου της εντολής του (κάτι που θα προϋπέθετε τυπικά την αναθεώρηση της Συμφωνίας του Ντέιτον) με τη διασταλτική ερμηνεία του Παραρτήματος Χ της Συμφωνίας, στο οποίο αναφέρεται ότι ο "υψηλός εκπρόσωπος" της διεθνούς κοινότητας έχει τον "καθοριστικό ρόλο" για τα μέτρα υλοποίησής της.

Η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στην εξουσιοδότηση προς τον Βέστεντορπ να επιβάλει επί τόπου "μεταβατικές λύσεις", στις περιπτώσεις που οι αρχές κωλυσιεργούν στην υλοποίηση συμπεφωνημένων και να μπορεί να "παρακάμπτει" ή και να παύει αξιωματούχους της διοίκησης και της αστυνομίας, στην περίπτωση που δεν εκτελούν ή σαμποτάρουν την εφαρμογή αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο πολιτικό επίπεδο.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
"Καλή αρχή" για την ειρήνευση

ΓΕΝΕΥΗ.-

ΗΠΑ, Κίνα, Λαοκρατική Δημοκρατία Κορέας και Νότια Κορέα διακήρυξαν χτες πως άρχισαν επιτυχώς οι συνομιλίες στη Γενεύη, με σκοπό την επίτευξη επίσημης συμφωνίας ειρήνης, 44 χρόνια μετά το τέλος του τρίχρονου Κορεατικού Πολέμου (1950-53).

"Πρόκειται για μία πολύ καλή αρχή", είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τάνγκα Ζιαζουάν. Ο Στάνλεϊ Ροθ, Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε "παραγωγική" τη διαδικασία κατά τη χτεσινή δεύτερη μέρα των τετραμερών συνομιλιών, ενώ στην κοινή ανακοίνωση όλων των πλευρών σημειώνεται πως "η ειρηνευτική διαδικασία άρχισε επιτυχώς προς την κατεύθυνση της επίτευξης μόνιμης ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο".

Οι αξιωματούχοι των τεσσάρων χωρών συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν στο Πεκίνο στα μέσα Φλεβάρη, με σκοπό να προετοιμάσουν την ατζέντα της επόμενης διαπραγματευτικής συνεδρίασης στη Γενεύη στις 16 Μάρτη.

Συμπαράσταση στο λαό της Κολομβίας

Τα εργατικά σωματεία του Πειραιά (Συνδικάτο Μετάλλου, Ενωση Σιδηροχυτών, Σωματείο Ναυπηγ/ργών, Συνδικάτο Οικοδόμων, Ενωση Συνταξιούχων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης, Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας), με υπόμνημα - διαμαρτυρία τους, εκφράζουν "την έντονη διαμαρτυρία για την κατάσταση που επικρατεί στην Κολομβία, για τη βία, την κρατική τρομοκρατία, τις συνεχείς παραβιάσεις και των πιο στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι η περίπτωση του γερουσιαστή Μότα". Εκφράζουν, παράλληλα, την αλληλεγγύη τους στα μέλη και στελέχη των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, των συνδικάτων και των μαζικών οργανώσεων, που αντιμετωπίζουν καθημερινά βασανιστήρια, εξαφανίσεις, βίαιες μετακινήσεις από τις περιοχές τους, φυλακίσεις, απειλές. Καταλήγοντας, απαιτούν από την κυβέρνηση της Κολομβίας το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του δικαιώματος στη ζωή, στην υγεία και την παιδεία, στην κατοικία και την ελεύθερη συνδικαλιστική και κοινωνική δράση, ενώ, παράλληλα, απαιτούν την άμεση διάλυση των παραστρατιωτικών οργανώσεων καιτην παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Από τις εργασίες της Διάσκεψης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ