Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Συμφωνία υπό πίεση και υπερεξουσίες στον μεσολαβητή

ΒΟΝΝΗ.-

Τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης συνυπέγραψαν, μετά από πιέσεις, τις εκκρεμούσες διατάξεις της Συνθήκης του Ντέιτον για 11 ζητήματα, μεταξύ των οποίων σχέδιο νόμου για την ενιαία υπηκοότητα, κοινά διαβατήρια, ταυτότητες και αριθμούς κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων. Αλλη εξέλιξη, που εκδηλώθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για τη Βοσνία στη Γερμανία, ήταν η αναβάθμιση του ρόλου του μεσολαβητή της διεθνούς κοινότητας για το Βοσνιακό, Κάρλος Βέστεντορπ, στον οποίον και δόθηκαν υπερεξουσίες με σκοπό την απρόσκοπτη εφαρμογή της Συνθήκης Ντέιτον.

Η υπογραφή του παραπάνω σχεδίου νόμου, που θα υποβληθεί προσεχώς στο βοσνιακό Κοινοβούλιο έγινε από τα μέλη της τριμερούς προεδρίας, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς, Κρεζιμίρ Ζούμπακ και Μομτσίλο Κράγισνικ. Οι τρεις υποχρεώθηκαν να συνυπογράψουν ένα "πρωτόκολλο τιμής", με το οποίο διαβεβαιώνουν ότι θα υποβάλουν στη βοσνιακή Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου. Οσον αφορά στην αναβάθμιση του ρόλου του εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας, Κάρλος Βέστεντορπ, ανακοινώθηκε ότι η αύξηση των αρμοδιοτήτων θα πραγματοποιηθεί άτυπα, χωρίς την αλλαγή του περιεχομένου της εντολής του (κάτι που θα προϋπέθετε τυπικά την αναθεώρηση της Συμφωνίας του Ντέιτον) με τη διασταλτική ερμηνεία του Παραρτήματος Χ της Συμφωνίας, στο οποίο αναφέρεται ότι ο "υψηλός εκπρόσωπος" της διεθνούς κοινότητας έχει τον "καθοριστικό ρόλο" για τα μέτρα υλοποίησής της.

Η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στην εξουσιοδότηση προς τον Βέστεντορπ να επιβάλει επί τόπου "μεταβατικές λύσεις", στις περιπτώσεις που οι αρχές κωλυσιεργούν στην υλοποίηση συμπεφωνημένων και να μπορεί να "παρακάμπτει" ή και να παύει αξιωματούχους της διοίκησης και της αστυνομίας, στην περίπτωση που δεν εκτελούν ή σαμποτάρουν την εφαρμογή αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο πολιτικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ