ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Και στη Βουλγαρία μέρος της «ασπίδας»;

ΣΟΦΙΑ.--

«Ατυπες» συνομιλίες διεξάγονται ανάμεσα στη Βουλγαρία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σχετικά με τη «φιλοξενία» μέρους της τροποποιημένης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στο έδαφός της, ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Σόφια, Τζέιμς Ουόρλικ. Σύμφωνα με το βουλγάρικο πρακτορείο ειδήσεων «ΒΤΑ», ο Ουόρλικ σε διάλεξή του που παραχώρησε στο «Altantic Club» στην πρωτεύουσα, υποστήριξε πως οι συνομιλίες βρίσκονται «στο πρώτο στάδιο» και πως η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να κάνει τη Βουλγαρία να επιλέξει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της χώρας του στην «ασπίδα» τονίζοντας πως «ως μέλος του ΝΑΤΟ λαμβάνουμε υπόψη οτιδήποτε αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης και παίρνουμε μέτρα» που είναι αναγκαία για το σκοπό αυτό. Ο ίδιος σημείωσε πως αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να δώσει το «πράσινο φως» και να αποφασίσει το κοινοβούλιο της χώρας. «Οταν είσαι μέλος του ΝΑΤΟ, πρέπει να εργάζεσαι για τη συλλογική ασφάλεια», πρόσθεσε. Εξάλλου, στη χώρα έχουν ήδη εγκατασταθεί βάσεις με Αμερικανούς στρατιώτες, έτοιμους για έφοδο σε οποιαδήποτε χώρα...

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σερβικές αντιδράσεις στο σχέδιο «ενσωμάτωσης»

Ο ΝΑΤΟικός αξιωματικός στην επίσκεψή του στην Σερβία
Ο ΝΑΤΟικός αξιωματικός στην επίσκεψή του στην Σερβία
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τις έντονες αντιδράσεις του Βελιγραδίου στο ευρω-ατλαντικό σχέδιο «ενσωμάτωσης» των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου στις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών εξέφρασε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς στον διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδη. «Οι Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου είναι ο λαός της Ευρώπης που κινδυνεύει περισσότερο απ' όλους», είπε χαρακτηριστικά ο Τάντιτς χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «επικίνδυνο» για τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και «απαραίτητη» την παραμονή της ΝΑΤΟικής στρατιάς (KFOR) στο προτεκτοράτο για τη φύλαξη των Σέρβων και των σερβικών θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων...

Δεν έγινε γνωστή η άμεση αντίδραση του Σταυρίδη στις σερβικές αντιδράσεις, ωστόσο γνωστοποιήθηκε πως η γενική ατζέντα της συνάντησης συμπεριελάμβανε και τη συνέχιση της συνεργασίας Σερβίας - ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύμπραξη για την Ειρήνη».

Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε η αιφνιδιαστική περιοδεία της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ Κάθριν Αστον σε χώρες - πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας. Στις 18 του μήνα η Αστον θα μεταβεί στο Βελιγράδι και μια μέρα μετά στην Πρίστινα.

Νωρίτερα, ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τόμας Χάμαρμπεργκ αποκαλούσε «σκάνδαλο και ντροπή» την κατάσταση που επικρατεί στους μολυσμένους από μόλυβδο προσφυγικούς καταυλισμούς των Ρομά στο Κοσσυφοπέδιο. «Εκτιμώ ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο που αφορά και τη διεθνή κοινότητα, διότι αυτό το έδαφος τελούσε πολλά χρόνια υπό διεθνή διοίκηση», είπε ο Χάμαρμπεργκ επισημαίνοντας τα πάμπολλα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός των Ρομά και ιδιαίτερα τα παιδιά. Ο επίτροπος ζήτησε το άμεσο κλείσιμο των καταυλισμών, τη μεταφορά των προσφύγων σε άλλη ασφαλή περιοχή όπου και θα τους χορηγηθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κάλεσε ακόμα τους Ευρωπαίους να μην αποστέλλουν μαζικά πρόσφυγες στο Κόσσοβο, καθώς αυτό δεν είναι έτοιμο να δεχτεί και άλλους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Να συγκροτηθεί εξεταστική για το Κατίν

Στις 12 Φεβρουαρίου σε τακτική συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) Βίκτορ Ιλιούχιν, κατέθεσε αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει το θάνατο των 10 χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και το θάνατο των 80 - 120 χιλιάδων στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, που είχαν το 1920 αιχμαλωτιστεί από τον πολωνικό στρατό.

Στην ομιλία του ο Β. Ιλιούχιν αναφέρθηκε στην εμπλοκή των ΗΠΑ στην υπόθεση, με τη διοργάνωση στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικής έκθεσης, από τις 5 Μάη 2010, σχετικά με τη δολοφονία των Πολωνών αξιωματικών, που επιρρίπτεται στην ΕΣΣΔ. Μάλιστα, την έναρξη της έκθεσης θα κάνει η ίδια η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Ο Β. Ιλιούχιν σημείωσε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την εκδοχή εκείνων των γεγονότων που πρώτος παρουσίασε ο φασίστας Γκέμπελς, το 1943 και στη συνέχεια, τη δεκαετία του '90 ο Γιέλτσιν. Ωστόσο, ο Γιέλτσιν και οι αντικομμουνιστικές αρχές της Ρωσίας δεν μπόρεσαν να αποδείξουν αυτή την κατηγορία σε βάρος της σοβιετικής ηγεσίας κατά τη διάρκεια της δίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης, που έστησαν το 1992-1993 στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας.

Οπως τόνισε ο Β. Ιλιούχιν, παρά αυτό το γεγονός, η σπέκουλα γύρω από το θέμα συνεχίζεται με κάθε ευκαιρία και ήδη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουν κατατεθεί 70 προσφυγές απογόνων των Πολωνών αξιωματικών σε βάρος της σημερινής Ρωσίας. Ο Ιλιούχιν σημείωσε πως την ώρα που οι αρχές της Ρωσίας συνεργάστηκαν για το θέμα με τις πολωνικές αρχές, βάζουν μια σειρά εμπόδια στη δράση της κοινωνικής επιτροπής που έχουν συγκροτήσει ιστορικοί και βουλευτές, για να διερευνήσουν την υπόθεση. Η κοινωνική επιτροπή ήδη έχει ενδείξεις για παραχάραξη αρχειακού υλικού από την πλευρά του Γιέλτσιν, ενώ η όλη δουλειά της επιτροπής αυτής επιβεβαιώνει πως οι Πολωνοί αξιωματικοί δολοφονήθηκαν από γερμανικά όπλα, σε εδάφη που είχε καταλάβει η ναζιστική Γερμανία το καλοκαίρι - φθινόπωρο του 1941. Ωστόσο, μια σειρά υπουργεία και υπηρεσίες της χώρας εξακολουθούν να βάζουν εμπόδια στο έργο της κοινωνικής επιτροπής. Για τους λόγους αυτούς το ΚΚΡΟ ζητά τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της ρωσικής Βουλής, που θα εξετάσει το θέμα αυτό, όπως και της δολοφονίας των χιλιάδων Ρώσων κοκκινοφρουρών το 1920 από τον αστικό πολωνικό στρατό.


Ι.Π.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο προσκήνιο οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούστσενκο, που ετοιμάζεται να αφήσει αυτό το αξίωμα, κατέθεσε Ερώτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με το αίτημα της διευκρίνισης των διατάξεων του Συντάγματος σχετικά με τις ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Ουκρανίας.

Στο Σύνταγμα της Ουκρανίας υπάρχουν δύο διαφορετικά σημεία που αφορούν την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ουκρανία. Στο τμήμα «Μεταβατικοί κανονισμοί» αναφέρεται πως οι ξένες βάσεις που υπήρχαν στο έδαφος της χώρας πριν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, μπορούν να παραμένουν προσωρινά, στη βάση ενοικίου.

Ετσι στη βάση αυτής της διάταξης ο ρωσικός στόλος παραμένει στην Κριμαία, αφού η σχετική διακρατική συμφωνία έχει ημερομηνία λήξης το Μάη του 2017.

Η άλλη διάταξη του ουκρανικού Συντάγματος αναφέρει πως «στο έδαφος της Ουκρανίας δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων».

Προσφεύγοντας στο δικαστήριο ο απερχόμενος Πρόεδρος, Β. Γιούστσενκο, στην ουσία αμφισβητεί τη δυνατότητα ανανέωσης της διακρατικής συμφωνίας για τον ελλιμενισμό του ρωσικού στόλου στις ναυτικές βάσεις της Ουκρανίας στην περιοχή της Κριμαίας.

Η συγκεκριμένη κίνηση του Β. Γιούστσενκο δεν έχει απλά το χαρακτήρα μιας ακόμη αντιρωσικής κίνησης, αλλά μπορεί να προετοιμάζει τη βάση για ένα ακόμη «παζάρι» του νέου Προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στις σχέσεις που θα επιδιώξει να διαμορφώσει με τη Ρωσία. Χαρακτηριστικό είναι πως την ημέρα που ο «αντιρώσος» απερχόμενος Πρόεδρος απευθύνθηκε στο δικαστήριο, ο νέος «φιλορώσος», Β. Γιανουκόβιτς, σε συνέντευξή του στο CNN, υπογράμμισε πως δεν είναι «ανδρείκελο του Κρεμλίνου» και υποσχέθηκε να εφαρμόζει πολιτική «αμοιβαίου συμφέροντος και φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και την ΕΕ».

Πάντως ένας ένας οι ηγέτες των ιμπεριαλιστών στέλνουν συγχαρητήρια μηνύματα στον Γιανουκόβιτς. Μετά τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, οι πρόεδροι της ΕΕ και της Κομισιόν, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο αντίστοιχα, τον συνεχάρησαν και σημείωσαν πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Τηλεφωνική συνομιλία με τον Γιανουκόβιτς είχε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ενώ επιστολή απέστειλε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν. Ο τελευταίος μάλιστα δεν παρέλειψε να τονίσει ...πως το ΝΑΤΟ «δεσμεύεται να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Ουκρανία, συμπεριλαμβάνοντας τη βοήθεια, εκεί που είναι εφικτό, στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας».


Ι.Π.

ΠΑΠΟΥΑ ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ
Δεκάδες νεκροί από επιδημία χολέρας

ΠΟΡΤ ΜΟΡΕΣΜΠΙ.--

Η χειρότερη επιδημία χολέρας των τελευταίων πενήντα χρόνων πλήττει τις τελευταίες βδομάδες την Παπούα Νέα Γουινέα, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον σαράντα ανθρώπων και σοβαρά προβλήματα υγείας σε πάνω από 2.000 άλλους.

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις κλιμακίου γιατρών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επισκέφθηκε τη χώρα, η επιδημία έχει ήδη μεταδοθεί σε πολλές επαρχίες, ενώ τα κρούσματα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο καθώς οι υποδομές σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Και να σκεφθεί κανείς πως αυτή η πρώην βρετανική επαρχία έχει πλούσια αποθέματα σε χρυσό, χαλκό, ασήμι, κοβάλτιο και πετρέλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ