Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σερβικές αντιδράσεις στο σχέδιο «ενσωμάτωσης»

Ο ΝΑΤΟικός αξιωματικός στην επίσκεψή του στην Σερβία
Ο ΝΑΤΟικός αξιωματικός στην επίσκεψή του στην Σερβία
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τις έντονες αντιδράσεις του Βελιγραδίου στο ευρω-ατλαντικό σχέδιο «ενσωμάτωσης» των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου στις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών εξέφρασε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς στον διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδη. «Οι Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου είναι ο λαός της Ευρώπης που κινδυνεύει περισσότερο απ' όλους», είπε χαρακτηριστικά ο Τάντιτς χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «επικίνδυνο» για τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και «απαραίτητη» την παραμονή της ΝΑΤΟικής στρατιάς (KFOR) στο προτεκτοράτο για τη φύλαξη των Σέρβων και των σερβικών θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων...

Δεν έγινε γνωστή η άμεση αντίδραση του Σταυρίδη στις σερβικές αντιδράσεις, ωστόσο γνωστοποιήθηκε πως η γενική ατζέντα της συνάντησης συμπεριελάμβανε και τη συνέχιση της συνεργασίας Σερβίας - ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύμπραξη για την Ειρήνη».

Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε η αιφνιδιαστική περιοδεία της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ Κάθριν Αστον σε χώρες - πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας. Στις 18 του μήνα η Αστον θα μεταβεί στο Βελιγράδι και μια μέρα μετά στην Πρίστινα.

Νωρίτερα, ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τόμας Χάμαρμπεργκ αποκαλούσε «σκάνδαλο και ντροπή» την κατάσταση που επικρατεί στους μολυσμένους από μόλυβδο προσφυγικούς καταυλισμούς των Ρομά στο Κοσσυφοπέδιο. «Εκτιμώ ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο που αφορά και τη διεθνή κοινότητα, διότι αυτό το έδαφος τελούσε πολλά χρόνια υπό διεθνή διοίκηση», είπε ο Χάμαρμπεργκ επισημαίνοντας τα πάμπολλα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός των Ρομά και ιδιαίτερα τα παιδιά. Ο επίτροπος ζήτησε το άμεσο κλείσιμο των καταυλισμών, τη μεταφορά των προσφύγων σε άλλη ασφαλή περιοχή όπου και θα τους χορηγηθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κάλεσε ακόμα τους Ευρωπαίους να μην αποστέλλουν μαζικά πρόσφυγες στο Κόσσοβο, καθώς αυτό δεν είναι έτοιμο να δεχτεί και άλλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ