Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Οι εργαζόμενοι «πληρώνουν το μάρμαρο»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σημαντικές μειώσεις κερδών τις οποίες, τελικά, θα πληρώσουν, ως συνήθως, πάλι οι εργαζόμενοι ανακοίνωσε η διοίκηση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η Renault είχε, το 2009, απώλειες της τάξης των 3,125 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα έσοδά της κυμάνθηκαν στα 33,71 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας, δηλαδή, πτώση κατά 10,8%, καθώς το 2008 η αυτοκινητοβιομηχανία είχε ανακοινώσει καθαρό κέρδος 571 εκατομμύρια ευρώ.

Εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας δήλωνε ότι θα γίνει προσπάθεια να ισοσκελιστούν οι απώλειες, τις οποίες απέδωσε κυρίως στις συνεργαζόμενες εταιρείες Volvo, Avtovar, Nissan, μέσα από περικοπές του κόστους παραγωγής, στις οποίες, φυσικά, συμπεριλαμβάνεται και μείωση των θέσεων εργασίας. Προς το παρόν, βέβαια, δίνονται διαβεβαιώσεις ότι θα περικοπούν μόνο 1.000 θέσεις εργασίας στα, ανά τον κόσμο, παραρτήματα της εταιρείας, στην πλειοψηφία τους μέσα από τη μη αντικατάσταση εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται.

Κι όλα αυτά, παρόλο που η διεύθυνση δήλωνε εξαιρετικά ικανοποιημένη από το γεγονός ότι το 2009 πέτυχε τους δύο στόχους της: να αυξήσει, έστω και κατά 0,1% το μερίδιό της στην αγορά, και να μην έχει έλλειψη ρευστού.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η Peugeot - Citroen είχε ανακοινώσει, επίσης, απώλειες για το 2009, συνολικά, 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία, όμως, δήλωνε ικανοποιημένη γιατί το δεύτερο εξάμηνο του 2009 μείωσε σημαντικά τις απώλειες αυτές από 962 εκατομμύρια (το πρώτο εξάμηνο) σε 199 εκατομμύρια. Η Peugeot - Citroen είχε ανακοινώσει απώλειες και το 2008 (363 εκατομμύρια ευρώ), με τις οποίες είχε προσπαθήσει να δικαιολογήσει περικοπές εργασιακών θέσεων και πάγωμα μισθών.

Επιμένουν απεργιακά

Απεργία μέχρι νεοτέρας κήρυξαν τα συνδικάτα των εργαζομένων στα 26 παραρτήματα του, σουηδικών κεφαλαίων, πολυκαταστήματος IKEA στη Γαλλία. Τα συνδικάτα καλούν τους 9.000 εργαζόμενους να διεκδικήσουν δυναμικά την, κατά 4%, αύξηση του μισθού τους, αίτημα που απέρριψαν οι εκπρόσωποι της διεύθυνσης του ΙΚΕΑ, σε χτεσινή συνάντηση.

Τα συνδικάτα ζητούν «καθαρή» αύξηση αποδοχών της τάξης του 4%, ενώ η εργοδοσία τους πρότεινε «μεικτή» αύξηση 2%, που μεταφράζεται, τελικά, σε 1% στις αποδοχές. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι υποστηρίζουν ότι το IKEA «οφείλει να δώσει αυξήσεις στους εργαζομένους καθώς χάρη σε αυτούς το 2009 είχε κέρδη 52 εκατομμύρια ευρώ, μόνο στη Γαλλία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ