Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Οργή ένα μήνα μετά το σεισμό

Χιλιάδες Αϊτινοί τίμησαν τους νεκρούς τους και διαδήλωσαν την οργή τους
Χιλιάδες Αϊτινοί τίμησαν τους νεκρούς τους και διαδήλωσαν την οργή τους
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Δεκάδες χιλιάδες Αϊτινοί κατέκλυσαν χτες τους δρόμους γύρω από τα συντρίμμια του Παλατιού της χώρας, αποτίοντας φόρο τιμής στα πάνω από 270.000 θύματα (το πραγματικό νούμερο δύσκολα θα γίνει γνωστό) που άφησε πίσω του ο σεισμός των 7 Ρίχτερ, κυρίως όμως λόγω των άθλιων υποδομών - της καταδικασμένης για δεκαετίες από τον ιμπεριαλισμό στην φτώχεια και την εξαθλίωση - της χώρας της Καραϊβικής. Ενα μήνα μετά, η λαϊκή οργή ξεχειλίζει για τη σημαντική καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας (τρόφιμα και σκηνές) για τους άστεγους, που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ιδιαίτερα εν αναμονή της περιόδου των βροχοπτώσεων. Την αγανάκτηση των ανθρώπων ήρθε να εντείνει η ανακοίνωση των αρχών ότι θα σταματήσει την παράδοση των 200.000 σκηνών που είχαν ζητηθεί (έχουν παραδοθεί μόλις 49.000), επειδή, όπως υποστηρίζουν ξένες κυβερνήσεις, διάφορες οργανώσεις και αξιωματούχοι της χώρας, ...καταλαμβάνουν πολύ χώρο και δε θα αντέξουν για πολύ...

Τραγικές είναι οι συνθήκες όπου ζουν οι άστεγοι που δεν έχουν καταφέρει να βρουν έστω και λίγο χώρο στα πρόχειρα καταλύματα που έχουν στηθεί και αναγκάζονται να περιπλανώνται και να κοιμούνται σε πάρκα και πλατείες της πρωτεύουσας, αλλά και άλλων πόλεων. Υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 110.000 άνθρωποι που βρίσκονται σ' αυτήν την άθλια κατάσταση.

Από πολλούς διαδηλωτές απαιτήθηκε η παραίτηση της κυβέρνησης του προέδρου Ρενέ Πρεβάλ για τον όλο χειρισμό της κατάστασης.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής 12μελούς αντιπροσωπείας, βρίσκεται από χτες στην Αϊτή, στο πλαίσιο της επίδειξης δύναμης που επιχειρεί ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός με τη στρατιωτική κατοχή, που επιβάλλει στη μικρή χώρα.

Στον αντίποδα, μια νέα μπριγάδα από περισσότερους από 200 γιατρούς από 24 χώρες της Λατινικής Αμερικής που σπούδασαν στην Ιατρική Σχολή της Λατινικής Αμερικής στην Κούβα (ELAM) έφθασε στην Αϊτή για να συνδράμει στην ανακούφιση των κατοίκων. Ηδη, κατανέμονται σε δεκάδες υπαίθρια νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης, που είχαν ανεγερθεί στην Βενεζουέλα και την Κούβα και πριν από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Γενάρη και όπου πάνω απο 1.000 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ