Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Προεκλογική έναρξη σε τεταμένο κλίμα

ΒΑΓΔΑΤΗ._

Σε κλίμα οξυνόμενης θρησκευτικής έντασης άρχισε, χτες, η προεκλογική εκστρατεία για τις προγραμματιζόμενες για την 7η Μάρτη βουλευτικές «εκλογές». Σιίτες και σουνίτες, ιδιαίτερα όσοι εντάσσονται σε περισσότερα θρησκευτικά κόμματα, ανταλλάσσουν κατηγορίες και καλούν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας τους οπαδούς τους.

Η επταμελής δικαστική επιτροπή έχει αναλάβει να «πάρει τελικές αποφάσεις» για το τι μέλλει γενέσθαι με τους 500, κατά κύριο λόγο, σουνίτες βουλευτές, των οποίων η υποψηφιότητα απορρίφθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, για να εγκριθεί αργότερα από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Μέχρι χτες το μεσημέρι, είχαν γίνει δεκτές 13 προσφυγές κατά της απαγόρευσης και είχαν απορριφθεί 99, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα ονόματα δύο σημαινόντων στελεχών του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος στη Βουλή σήμερα, των Σάλεχ αλ Μουτλάκ και Ντχαμίρ αλ Ανι.

Ο αποκλεισμός των δύο βουλευτών, όπως και των υπολοίπων, με πρόσχημα την, πάλαι ποτέ, συμμετοχή τους στο κόμμα Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν, έχει πυροδοτήσει νέο γύρο σεχταριστικής αντιπαράθεσης. Ενώ εκκρεμεί η απόφαση για τις άλλες υποψηφιότητες (αρκετές από τις οποίες έχουν αλλάξει ως προς το πρόσωπο), ο ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ πανηγύριζε τον αποκλεισμό «των εχθρών» ρίχνοντας περαιτέρω λάδι στην εσωτερική ένταση.

Επιδρομή

Με αμερικανική συνδρομή, ο ιρακινός στρατός επέδραμε σε χωριό της επαρχίας Μαϊσάν κοντά στα σύνορα με το Ιράν με στόχο, όπως γνωστοποιήθηκε αργότερα, μια σιιτική οργάνωση υπό την επωνυμία «Κατάιμπ Χεζμπολάχ» που, εκτός των άλλων, θεωρείται ύποπτη για λαθρεμπόριο όπλων. Επισήμως, ανακοινώθηκε ότι κατά την επιδρομή σκοτώθηκαν πέντε ένοπλοι και συνελήφθησαν 10. Αντίθετα, τοπικοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι τα θύματα είναι 10 και είναι πολίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ