ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
Σελ. /48
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συνθήκες ασφυξίας για τους υγειονομικούς και τον λαό

INTIME NEWS

Σε μόνιμο συναγερμό βρίσκονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ και απλής νοσηλείας, με τους εργαζόμενους να δίνουν καθημερινά μια δύσκολη μάχη, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας: Την Παρασκευή, από τις 161 ΜΕΘ-Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) μόλις 11 ήταν κενές (ποσοστό 7%). Ενώ συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα (3η ΥΠΕ και 4η ΥΠΕ Μακεδονίας - Θράκης) από τις 199 κλίνες ΜΕΘ-Covid, κενές ήταν μόλις 28.

Με δεδομένα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν (725 νέα στη Θεσσαλονίκη, 148 στην ΠΕ Πέλλας, 99 στην ΠΕ Πιερίας, 79 στην ΠΕ Ημαθίας, 61 στην ΠΕ Κιλκίς), αντιλαμβάνεται ο καθένας τις ανάγκες νοσηλείας που θα προκύψουν.

Τις τελευταίες μέρες, οι εφημερίες στα νοσοκομεία ξεκινούν χωρίς καμία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ-Covid. Ετσι ξεκίνησε η εφημερία και στο «Παπανικολάου» την Παρασκευή, με γεμάτες και τις 37 κλίνες ΜΕΘ. Ολα τα νοσοκομεία στην πραγματικότητα λειτουργούν ως «μιας νόσου», αφού κάθε μέρα καλούνται να συγχωνεύσουν κλινικές άλλων παθήσεων ή να τις αδειάσουν μεταφέροντας τους ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον κρεβάτια για τους ασθενείς με κορονοϊό.

Οι υγειονομικοί έχουν κυριολεκτικά αποδεκατιστεί. Εκατοντάδες είναι σε καραντίνα (θετικοί και επαφές). Μάλιστα, μια 50χρονη συνάδελφός τους στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, δίνοντας μάχη για τη ζωή της.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το στοιχείο πως στο «Ιπποκράτειο» τις τελευταίες δύο βδομάδες διαπιστώθηκαν 170 κρούσματα, στο ΑΧΕΠΑ περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι είναι θετικοί στον κορονοϊό, ενώ στο «Παπαγεωργίου» υπολογίζεται πως κάθε μέρα βγαίνουν εκτός μάχης περίπου 10 εργαζόμενοι. Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι έκλεισαν για μία βδομάδα τα χειρουργεία στο «Θεαγένειο» λόγω εισαγωγής κρούσματος, ενώ σε καραντίνα τέθηκαν και δύο γιατροί άλλης κλινικής, αυξάνοντας κι εδώ δραματικά τον αριθμό.

«Μπαλώματα» ακόμα και τώρα!

Η κυβέρνηση, που επί 9 μήνες δεν πήρε κανένα μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, όπως και σε όλη τη χώρα, μπροστά στην επιθετική αύξηση των κρουσμάτων και των ασθενών που χρίζουν νοσηλείας και διασωλήνωσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία 100 νέων ΜΕΘ-Covid στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα, μετέφερε όλους τους ασθενείς σε ιδιωτικές ΜΕΘ και μετέτρεψε όλες τις Μονάδες (ΜΑΦ και ΜΕΘ) των νοσοκομείων σε ΜΕΘ-Covid. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Καρδιοχειρουργικής του ΑΧΕΠΑ, που μέσα σε δύο ώρες άδειασε και έγινε ΜΕΘ-Covid. Στήνει επίσης πρόχειρες κλίνες ΜΕΘ σε αίθουσες χειρουργείων και ανάνηψης, με υποτυπώδη εξοπλισμό και χωρίς το αναγκαίο προσωπικό.

Αλλά και το όποιο προσωπικό προσλήφθηκε ήρθε με ελαστικές σχέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης. Στις ΥΠΕ της περιοχής της Θεσσαλονίκης, από τον Ιούνη του 2019 έως τον Ιούνη του 2020 το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε, ενώ οι προσλήψεις συμβασιούχων δεν ήταν συνολικά παρά μερικές εκατοντάδες και πολύ μακριά από το να καλύψουν τα τεράστια κενά, που ενδεικτικά και μόνο υπολογίζονται, με βάση τις οργανικές θέσεις, σε περισσότερα από 700 στο «Ιπποκράτειο», 200 στο «Θεαγένειο» κ.λπ.

Ακόμα και τώρα που η κατάσταση βρίσκεται στο «κόκκινο», δεν επιτάσσουν τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά βρήκαν την ευκαιρία να μπουκώσουν τους κλινικάρχες με περισσότερο χρήμα. Θέτουν τη μία ιδιωτική κλινική μετά την άλλη (Ιατρικό Διαβαλκανικό, «Κυανός Σταυρός», «Αγιος Λουκάς») σε επικουρική συνεφημέρευση με τα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να νοσηλεύουν τα περιστατικά που πλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν τα νοσοκομεία, αφού μετατράπηκαν σε μίας νόσου. Και εκεί όμως οι συνθήκες είναι απάνθρωπες για τους εργαζόμενους, αφού το προσωπικό είναι ελάχιστο.

Και ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά κλειστά τα νοσοκομεία «Λοιμωδών» και «Παναγία», παρότι έχουν έτοιμες εγκαταστάσεις οξυγόνου, κρεβάτια κ.ά. και θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία, την ίδια ώρα διαρρέει πληροφορίες για πιθανή ανάπτυξη κλινών νοσηλείας και κλινών ΜΕΘ στο «Βελλίδειο», ίσως και σε άλλους χώρους της ΔΕΘ, σε γήπεδα κ.λπ. Ανακοινώνεται επίσης ότι το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ετοιμάζεται να μετατρέψει σε θαλάμους νοσηλείας ακόμα και τους χώρους στο υπόγειο (πυρηνικό καταφύγιο).

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτήν την κατάσταση δεν κρύβονται, όσο κι αν τα επιτελεία της προσπαθούν να παρουσιάσουν τα αδιέξοδα της πολιτικής της ως «συνθήκες πολέμου», συνεχίζοντας να κουνάνε το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στον λαό.

Ασφυκτικά γεμάτα τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Σωματείου, το «Ιπποκράτειο» πριν ξεκινήσει την εφημερία του την Πέμπτη, νοσήλευε 130 περιστατικά και έστειλε 20 στον «Αγιο Παύλο» - το μόνο με τη βούλα της «μίας νόσου» - προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες νέων εισαγωγών. Στο κλείσιμο της εφημερίας είχαν εισαχθεί 67 θετικοί ασθενείς και 24 «ύποπτοι». Την ίδια ώρα, χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό και κατάλληλες υποδομές, οι εργαζόμενοι καλούνται να στήσουν μέσα σε χειρουργικές αίθουσες τουλάχιστον κάποιες από τις 15 «νέες» κλίνες ΜΕΘ που «μοίρασε» ο υπουργός Υγείας.

Είναι τέτοια η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία, που οι υγειονομικοί ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κάνουν διασωληνώσεις σε απλούς θαλάμους, για νοσηλείες σε ράντζα ακόμα και μέσα στις ΜΕΘ με έναν αναπνευστήρα και ένα μόνιτορ.

Και στο «Παπανικολάου» η εφημερία της Παρασκευής ξεκίνησε με μηδέν κενά κρεβάτια στη ΜΕΘ-Covid και με περίπου 40 ελεύθερα κρεβάτια νοσηλείας στους θαλάμους. Ηταν από τα πρώτα νοσοκομεία που εξέδωσαν «εντέλλεσθε» για την αξιοποίηση των γιατρών όλων των ειδικοτήτων (ειδικών και ειδικευόμενων) στη μάχη της πανδημίας, ενώ και η απόφαση για μεταφορά των ασθενών της Ψυχιατρικής κλινικής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έγινε για την «εξοικονόμηση» προσωπικού και όχι λόγω έλλειψης χώρου.

Στις άλλες πόλεις

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Στο Νοσοκομείο Σερρών η πληρότητα των οργανικών θέσεων στο ιατρικό προσωπικό φτάνει στο 50% και μαζί με τους επικουρικούς στο 60%. Μόνο τρεις γιατροί στην εφημερία καλούνται να εξυπηρετήσουν περισσότερους από 100 ασθενείς με κορονοϊό σε 7 πτέρυγες.
  • Στο Νοσοκομείο Κιλκίς οι ελλείψεις σε προσωπικό αγγίζουν το 50%, ενώ δρομολογείται η μετατροπή της Ορθοπεδικής σε κλινική επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως η σκέψη και μόνο της δημιουργίας κλινικής επιβεβαιωμένων ασθενών με κορονοϊό, σε ένα νοσοκομείο που δεν διαθέτει πνευμονολόγο, νευρολόγο, λοιμωξιολόγο και επαρκή αριθμό παθολόγων, νοσηλευτών, ΜΕΘ και ΜΑΦ, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και των εργαζομένων.
  • Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών 3 παθολόγοι και 4 ειδικευόμενοι προσπαθούν να καλύψουν 4 τμήματα (ΤΕΠ και ΤΕΠ για περιστατικά κορονοϊού, την Παθολογική κλινική και την κλινική με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με 20 κλίνες). Και οι 6 κλίνες ΜΕΘ μετατράπηκαν σε Covid και γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν άλλες δύο ΜΕΘ για περιστατικά μη Covid, στο χώρο των χειρουργείων. Ομως, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, αυτό θα οδηγήσει σε επισφαλή λειτουργία των χειρουργείων. Για την ενίσχυση του νοσοκομείου δόθηκε εντολή να κλείσουν τα περιφερειακά ιατρεία.
  • Και το Νοσοκομείο Κατερίνης έφτασε στα όριά του, αφού γεμίζουν οι κλίνες ΜΕΘ και οι θάλαμοι νοσηλείας που δημιουργήθηκαν με συμπτύξεις κλινικών (Μαιευτική με τη Χειρουργική). Για την ενίσχυση του νοσοκομείου αποψιλώνονται από προσωπικό τα Κέντρα Υγείας του νομού, ενώ ήδη έχει σταματήσει η λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων.
Χώροι δουλειάς

Στην Κεντρική Μακεδονία αποκαλύπτεται επίσης και η εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, παρά την πρόστυχη προσπάθειά της να ρίξει το φταίξιμο στον λαό. Ακόμη και σήμερα δεν παίρνει κανένα μέτρο για τον έλεγχο στους μεγάλους χώρους δουλειάς και την προστασία των εργαζομένων.

Βασικό κλάδο διασποράς του ιού στην Κεντρική Μακεδονία αποτέλεσε ο κλάδος του βιομηχανικού επισιτισμού, όπου τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα. Οι κονσερβοποιίες και τα διαλογητήρια στην Πέλλα και την Ημαθία λειτούργησαν κυριολεκτικά ως πολλαπλασιαστές των κρουσμάτων και χώροι εξάπλωσής τους, αφού απασχολούν προσωπικό από 4 νομούς.

Μόλις προχτές έγινε γνωστό ότι διαγνώστηκαν 10 κρούσματα στην επιχείρηση «ΦΑΙΔΩΝ» στη Νέα Σάντα του Κιλκίς. Κρούσματα υπήρξαν και σε βιομηχανίες τροφίμων στη ΒΙΠΕ Σίνδου και Κιλκίς, όπως «ΔΕΛΤΑ», «ΜΠΑΡΜΠΑ-ΣΤΑΘΗΣ», «ΚΟΝΒΑ», «ΚΟΛΙΟΣ».

Η κατάσταση στα σούπερ μάρκετ έχει φτάσει στο απροχώρητο. Καθημερινά σε μια σειρά χώρους («Σκλαβενίτης», «ΑΒ Βασιλόπουλος», «LIDL», «My Market» κ.λπ.) καταγράφονται δεκάδες κρούσματα. Οι εργοδότες κρύβονται πίσω από τα ελλιπέστατα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και δεν παίρνουν μέτρα για την υγεία των εργαζομένων.

Στη Θεσσαλονίκη, τέλος, στα σαπάκια του ΟΑΣΘ, οι εργαζόμενοι στριμώχνονται σαν τις σαρδέλες καθημερινά για να πάνε στη δουλειά τους. Ενώ όπως έγινε γνωστό, ήδη 35 εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και 350 έχουν τεθεί σε καραντίνα, επιβεβαιώνοντας ότι τα ΜΜΜ αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού και στη Θεσσαλονίκη.


Α. Α.


ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολες οι δυνάμεις σε συναγερμό

Παρέμβαση για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη έκανε την περασμένη Τετάρτη με δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προβάλλοντας την ανάγκη εδώ και τώρα η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προτάσεις των υγειονομικών και του ΚΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας ζήτησε «τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν ΜΕΘ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους όπως οι οίκοι ευγηρίας. Να επαναλειτουργήσουν και να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία "Λοιμωδών" και "Παναγία", με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ, να διενεργηθούν μαζικά δωρεάν τεστ, με επίταξη και ιδιωτικών εργαστηρίων, κ.ά. Αυτό είναι το μόνο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα».

Την ίδια μέρα, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί και τις προτάσεις του Κόμματος για την προστασία της υγείας του λαού.

Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης, με επείγον έγγραφο που έστειλε την Παρασκευή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ζητά κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου τη Δευτέρα 16/11, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την κατάσταση της πανδημίας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ