ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Μερικός συμβιβασμός για την εποπτεία των τραπεζών

Στόχος ο αυστηρότερος έλεγχος της δημοσιονομικής πολιτικής, στην προοπτική της βαθύτερης πολιτικής ενοποίησης

Από τις εργασίες της χτεσινής, πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής
Από τις εργασίες της χτεσινής, πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής
Ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της Ευρωζώνης ήταν το βασικό θέμα στις εργασίες της χτεσινής, πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Βάση των διαβουλεύσεων για την επίτευξη συμβιβασμού, κύρια ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, ήταν η έκθεση του Χέρμαν βαν Ρομπάι για μια «Ευφυή Οικονομική και Νομισματική Ενωση», στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι κοινές προτάσεις του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (Κομισιόν), του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ (Γιούρογκρουπ) και του Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ).

Η έκθεση Ρομπάι προτείνει τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, με χρονικό ορίζοντα την 1η Γενάρη 2014. Τα προτεινόμενα βήματα, μέχρι τη συνολική εποπτεία, είναι να ξεκινήσει μέσα στο 2013 ο ESM να δανείζει απευθείας τις τράπεζες των κρατών - μελών για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Σε επόμενο στάδιο προτείνεται η δημιουργία μιας ενιαίας αρχής που θα αναλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση ή ρευστοποίηση των λεγόμενων «προβληματικών» τραπεζών της Ευρωζώνης. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο, μετά τις ευρωεκλογές του 2014, προβλέπεται η δημιουργία ενός «χρηματοδοτικού εργαλείου» που θα στηρίζει τα υπερχρεωμένα κράτη - μέλη, το οποίο παραπέμπει σε ευρωομόλογο.

Τις μεγαλύτερες ενστάσεις για το προτεινόμενο σχέδιο τις έχει η Γερμανία, η οποία δε θέλει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM και ζητάει μόνο οι μεγάλες τράπεζες να τεθούν υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ. Η Γαλλία, από την άλλη, ζητά να τεθούν όλες οι περίπου 6.000 ευρωπαϊκές τράπεζες υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση φαίνεται πως επιτεύχθηκε ένας πρώτος ενδοϊμπεριαλιστικός συμβιβασμός, στη βάση των αποφάσεων του ΕΚΟΦΙΝ της Τετάρτης. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν καταρχήν ότι το νέο σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών στην Ευρωζώνη θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την 1η Μάρτη 2014.

Συμφώνησαν ακόμα ότι οι τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία πάνω από 30 δισ. ευρώ ή με ισολογισμούς που θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% του εθνικού ΑΕΠ, θα μπουν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα έχει τη δικαιοδοσία να κλείνει και τράπεζες που δεν ακολουθούν τους κανόνες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, τουλάχιστον οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες κάθε κράτους - μέλους θα μπουν υπό την εποπτεία του νέου μηχανισμού, εκτός αν «έχουν αιτιολογηθεί ιδιαίτερες συνθήκες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Τρία κράτη - μέλη, η Βρετανία, η Σουηδία και η Τσεχία, δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μηχανισμό, δείχνοντας το υπόβαθρο των αντιθέσεων που οξύνονται στο εσωτερικό της ΕΕ.

Οπως αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα του «Bloomberg», η Γερμανία δεν επιθυμεί δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ενοποίηση της Ευρωζώνης, γι' αυτό και κάτι τέτοιο δε συμπεριλήφθηκε τελικά στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο της κοινής ανακοίνωσης των ηγετών της ΕΕ δεν υιοθετεί το χρονοδιάγραμμα του Ρομπάι καθώς σημειώνεται ότι η πρόοδος προς μία δημοσιονομική ομοσπονδία «θα πάρει περισσότερο χρόνο και θα απαιτήσει διεξοδικές διαβουλεύσεις».

Στις σημερινές εργασίες της η Σύνοδος θα ασχοληθεί με θέματα διεύρυνσης και με την προετοιμασία επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, το Μάρτη του 2013 για θέματα ανάπτυξης και το Δεκέμβρη του 2013 για θέματα άμυνας.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι υπηρετούν τα περί «κατοχής»;

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι αυτοαποκαλούμενοι «αντιμνημονιακοί» λένε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατοχή και υποτέλεια. Τι ισχύει;

Σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ο Γ. Μηλιός, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δε μιλάει για κατοχή, αλλά αναλύει με ταξικούς όρους την πραγματικότητα της χώρας και για το λόγο αυτό προτείνει μια «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας». Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Δε χρειάζεται να ανατρέξουμε πολύ πίσω στο χρόνο. Προχτεσινές είναι οι παρακάτω δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα: «Κυβερνούν με νομοσχέδια που πρώτα μεταφράζονται από τα αγγλικά και μετά παίρνουν την τελική έγκριση της τρόικας» και «μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και με εθνική αποστολή να σταματήσει την καταστροφή και να ανοικοδομήσει μια κατεστραμμένη οικονομία». Τον περασμένο Οκτώβρη ο ίδιος καλούσε το λαό σε «ειρηνικό ξεσηκωμό» για την ανάδειξη μιας «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας». Στην ιστοσελίδα του «Αριστερού Ρεύματος» του ΣΥΝ πηχυαίοι είναι οι τίτλοι περί «μπανανίας», «προτεκτοράτου», «κατοχής».

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέλυσε ποτέ και πουθενά με ταξικούς όρους τα τεκταινόμενα. Ηταν απ' τους πρώτους που έσπευσαν να υιοθετήσουν και αναπαρήγαγαν σε μαζική κλίμακα τα περί «κατοχής», στην προσπάθειά της να συγκαλύψει την αιτία της καπιταλιστικής κρίσης, τους λόγους για τους οποίους προκρίνεται η συγκεκριμένη «μνημονιακή» πολιτική, απόρροια της προ πολλού διαμορφωμένης στρατηγικής της ΕΕ, ως αυτής που στη δοσμένη φάση ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Γιατί τα μνημόνια στην Ελλάδα ήταν το μέσο για τη γοργή εφαρμογή αντεργατικών αναδιαρθρώσεων που έκαναν πάμφθηνη την εργατική δύναμη, έτσι ώστε και τώρα σε συνθήκες κρίσης να συνεχίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου αφού μειώνεται το μέρος του κεφαλαίου που πληρώνουν οι καπιταλιστές μισθούς, ενώ σε συνθήκες ανάκαμψης η κερδοφορία μεγεθύνεται. Τα ίδια εφαρμόζονται και σε χώρες χωρίς μνημόνια. Ως δυνάμει διαχειριστής της αστικής εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, με αυτή του τη ρητορεία, εξωράιζε συγχρόνως το ρόλο της ντόπιας αστικής τάξης. Θέλησε και προσπάθησε να βρεθούν λαός και πλουτοκρατία κάτω απ' την ίδια ιδεολογική και πολιτική «ομπρέλα» της δήθεν κατοχής και της δήθεν ανάγκης αγώνα για «εθνική» ανεξαρτησία, που αργότερα μετατράπηκε σε «εθνική» σωτηρία. Να σύρει, δηλαδή, το λαό σε εδάφη «ναρκοθετημένα» απ' τον αντίπαλό του. Συγκάλυψε πλήρως ότι απ' την εφαρμοζόμενη πολιτική η ντόπια αστική τάξη κερδίζει και ότι και αν ακόμα κάποια τμήματά της χάνουν στο πλαίσιο του αδυσώπητου ανταγωνισμού με τις αστικές τάξεις άλλων κρατών και μεταξύ τους, αυτό σε καμία περίπτωση δεν τα καθιστά συμμάχους των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τα οποία ενιαία τσακίζουν.

Συσκότισε ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ και η παραμονή σ' αυτήν αποτέλεσε και αποτελεί στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης - για να ισχυροποιήσει τη θέση της στο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Στο βωμό των κερδών και των γενικών συμφερόντων της καταθέτει εθελοντικά στα διακρατικά ιμπεριαλιστικά όργανα μέρος από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Λόγω της αγιάτρευτης ανισομετρίας στον καπιταλισμό η αστική τάξη της Ελλάδας είναι σε πιο χαμηλό σκαλοπάτι στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα (στην ΕΕ και παγκόσμια) σε σχέση με τους ανταγωνιστές και εταίρους της. Αυτή η ανισομετρία βάθυνε με την κρίση. Αυτό την κάνει να φαίνεται υποτελής, χωρίς όμως να είναι. Το ιδεολόγημα της «υποτέλειας» και της «κατοχής» κρύβει ακόμα ότι η τρόικα δεν ήρθε απρόσκλητη στην Ελλάδα. Την έφεραν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των αστών, σε συνεννόηση με τους εταίρους τους στην ΕΕ, που άλλωστε συμμετέχει κατά τα 2/3 στην τρόικα.

Ο πόλεμος που μαίνεται είναι ταξικός, δεν είναι «εθνικός» ούτε καν γενικώς και αορίστως «κοινωνικός». Αυτοί που φλυαρούν περί «κατοχής» το κάνουν για να κρατήσουν στο απυρόβλητο τους κατόχους των μέσων παραγωγής, τους άρπαγες του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Αυτοί, είτε ντόπιοι, είτε ξένοι, είτε λιγότερο είτε περισσότερο ισχυροί, κερδίζουν απ' τον ιδρώτα, το αίμα και τα βάσανα του λαού. Ο αγώνας του για την ανακούφισή του, αλλά και για την οριστική του λύτρωση θα είναι αποτελεσματικός όσο θέτει την εξουσία τους στο στόχαστρο και νικηφόρος όταν την ανατρέψει. Ολα τα άλλα είναι αποπροσανατολισμός και εκ του πονηρού.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στη Βουλή το αντιλαϊκό τερατούργημα

Ομοβροντία από ασήκωτους φόρους και βαριά χαράτσια περιέχονται στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε αργά χτες το βράδυ στη Βουλή. Προβλέπεται η νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, η κατάργηση τόσο του γενικού αφορολόγητου ορίου, όσο και για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών, επίσης και της γκάμας των προηγούμενων φοροελαφρύνσεων. Φόροι από το πρώτο ευρώ προβλέπονται για τους αυτοαπασχολούμενους, στους οποίους φορτώνουν και το διογκωμένο χαράτσι «επιτηδεύματος», κλιμακώνοντας τα νέα χαράτσια με την αφαίμαξη των φτωχών αγροτών.

ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Ομάδα εμπειρογνωμόνων» για μπίζνες

Η συνέπεια της συγκυβέρνησης στη μετατροπή της χώρας σε επιχειρηματικό «παράδεισο» και εργατική «κόλαση», βρίσκει θετική ανταπόκριση, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ να δηλώνει μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, στο Βερολίνο, «θέλουμε από κοινού να προβάλουμε την Ελλάδα ως τόπο επενδύσεων». Συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων των δύο υπουργείων με τακτικές συναντήσεις για έλεγχο προόδου σε θέματα ενέργειας και ανταγωνιστικότητας. Από κοινού θα οργανωθεί «Ταμείο Επιχορηγήσεων», στα πρότυπα της γερμανικής τράπεζας «KfW». Συναντήσεις θα γίνονταν επίσης με τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Φούχτελ και Γερμανούς βιομήχανους.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Νέα κάμψη στη βιομηχανία

Κατά 1,4% μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Οκτώβρη σε σχέση με το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τη Eurostat, αυξάνοντας τις αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα των χωρών της Ευρωζώνης να επιστρέψουν στην ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον. Τα επίσημα στοιχεία του περασμένου μήνα έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο. Παρ' όλα αυτά, οι οικονομολόγοι εμφανίζονται να δηλώνουν ότι «τα αριθμητικά στοιχεία είναι πολύ άσχημα, αλλά τα καλά νέα είναι ότι η ύφεση στην Ευρώπη έχει χτυπήσει πιθανώς το χαμηλότερο σημείο και η ανάκαμψη μπορεί να ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2013».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ